Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czechy, Kounice 52, Pivovar Kounice

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Senior
    • 09-2005
    • 4577

    Czechy, Kounice 52, Pivovar Kounice

    Do browarku w Kounicach można dojechać w ciągu 8 min. autobusami ze stacji ČD Český Brod. Kursują one co 1-2 godz, natomiast pociągi podmiejskie z Prahy jeżdżą co 30 min.
    Otwarty we wrześniu browarek powstał w miejscu o długiej piwowarskiej tradycji. Do 1900 roku funkcjonował tu browar rodziny Klusáčků, z powodu dużej konkurencji przekształcony w słodownię. Funkcjonuje ona do dziś w tych samych budynkach (po lewej stronie od bramy wejściowej) i stosuje tradycyjną metodę słodowania na tzw. humnach. Gorącym orędownikiem powrotu do warzenia piwa w tym miejscu był pan Karel Klusáček, właściciel słodowni, którego pradziadek był tu piwowarem już w drugiej połowie 19 wieku. Pan Karel to starszy człowiek ale pełen werwy i pasji piwowarskiej. Spotkaliśmy go na portierni przy bramie wjazdowej na teren słodowni i od razu zgodził się nas oprowadzić, szczegółowo i barwnie opowiadając o historii tego miejsca, obecnej działalności i procesie produkcji piwa.
    Przez 1,5 roku w pomieszczeniach dawnej stajni i budynku gospodarczego na terenie słodowni trwał remont, po którym umieszczono w nich fermentownię, leżakownię i beczkownię. Są dwie otwarte kadzie fermentacyjne i 5 tanków leżakowych, a w przyszłym roku przybędą jeszcze dwa. Warzelnia (jedna warka ma 500 l) znalazła swe miejsce obok, w małej przybudówce z tyłu budynku restauracji. By mogła ona cieszyć oczy piwoszy wybito okno w ścianie jednej z sal hospody. Wszystkie urządzenia browaru są własnego wyrobu i były budowane na miejscu.
    Nie obyło się bez poczęstunku prosto z tanków, jak słusznie stwierdził pan Karel takie piwo smakuje najlepiej. Obecny przy zwiedzaniu sládek Jaroslav Košťák tylko z uśmiechem przytakiwał. Pracuje w Kounicach 3 dni w tygodniu, poza tym warząc też w browarku U Bezoušků w Průhonicach.

    W Kounickým pivovaře warzy się obecnie 2 rodzaje piw:

    - Kounický ležák 12°
    Kolor jasno złoty, mętne.
    Piana na około 4 cm o mikroskopijnych oczkach, jedynie na powierzchni pojawiają się większe. Po kilku łykach utrzymuje się gruby kożuch oraz kręgi i plamy na ściankach.
    Zapach przyjemny, mocno drożdżowy z chmielową nutą.
    Smakowo atakuje najpierw mocna chmielowa goryczka, potem dochodzi zbożowa słodowość i chlebek. Smaczne, idealnie wysycone, tradycyjne piwo z małego browarku, jednak nie dla wielbicieli słodyczy gdyż pan sládek chmielu nie żałuje. W hospůdce lane po 25 kč.


    - Kounický Mouřenín 13,8°
    Barwy prawie czarnej, jedynie pod światło przy szkle ciemnobordowe przebłyski.
    Piana ciemnokremowa jak na kawie, równomierne, drobniutkie oczka. Przy podaniu na około 4 cm, w trakcie picia opadła do kożuszka, pozostawiając grube obręcze i nieprzerwaną "firankę" na ściankach.
    Zapach wyraźnie drożdżowy i słodowo - palony.
    Smakowo złożone, jest mocna palona słodowość, skórka czarnego razowca, kawa oraz ciut czekolady i karmelu. Smaki pięknie się komponują, piwo jest treściwe i bardzo smaczne z idealną zawartością gazu. 30 kč.


    Gdy byliśmy w Kounicach 12.12.12 właśnie warzono po raz pierwszy warkę pszenicznego. Ma po 50% słodu pszenicznego i jęczmiennego a piwa będzie można spróbować prawdopodobnie około 07.01.13.
    Piwa rozlewa się do kegów 50, 30 i 15 l, można też wypożyczyć aparaturę do nalewania. Będą też napełniane PET-y ale prawdopodobnie dopiero na wiosnę. Jak na razie piwa dostarcza się do dwóch restauracji w Pradze i po jednej w Brandyse nad Labem i Nymburku.

    My na dalszą część smakowania piwek przeszliśmy do Kounické Hospůdky znajdującej się w drugim budynku po prawej stronie od bramy. Jest równie stara i stylowa jak pozostałe zabudowania, wewnątrz drewniana podłoga z desek, duże ławy i stoły z ciemnego drewna, wystrój w postaci odbiorników radiowych i telewizorów z lat 50. Naprzeciw wejścia bar z 5 nalewakami, po lewej największa sala dla niepalących z oknem na warzelnię, po prawej dwie mniejsze, dość zakopcone z wstawionymi automatami do gry i piłkarzykami. Miejscowe piwa lane są do firmowego szkła w postaci szklanek lub wysokich kufli (można je kupić odpowiednio po 40 i 60 kč), podkładki są na stołach. Oprócz kounickich piw lane są także 2 rodzaje Svijan i Pilsner Urquell. Kuchnia jest czynna tylko w porze obiadowej do około godz. 16, jadłospis jest wypisany kredą na tablicach i zawiera 2 rodzaje zup i 4 dania główne w cenach około 70 kč. Jest to czeska klasyka, w solidnych porcjach. Później można skorzystać z typowych zakąsek (utopenec, hermelín).
    Czynne: pon - czw 11 - 22, pt - sob 11 - 24, nd 12 - 21

    Fotki w galerii:









  • Pendragon
    Senior
    • 03-2006
    • 13950

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi

    Gdy byliśmy w Kounicach 12.12.12 właśnie warzono po raz pierwszy warkę pszenicznego. Ma po 50% słodu pszenicznego i jęczmiennego a piwa będzie można spróbować prawdopodobnie około 07.01.13.
    Dokładanie jak planowali, tak zrobili - piwo od dziś w sprzedaży - 12,8* i 5,1% alkoholu.
    Last edited by Pendragon; 07-01-2013, 16:59.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • slawekkazek
      Senior
      • 01-2003
      • 544

      #3
      Miła mi donieść, że Kounicki pivovarek rozwija się i ma się dobrze. Piwo butelkowe (w petkach) jest już dostępne. W tankach dojrzewa kolejna nowość - rauchbier (i nie jest to ostatnia zapowiadana novinka). Piwko, szczególnie pite z tanka - zachwycające. Warto sobie zadać odrobinę trudu, aby tam dotrzeć.

      Comment

      • darekd
        Senior
        • 02-2003
        • 12214

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazek Wyświetlenie odpowiedzi
        Miła mi donieść, że Kounicki pivovarek rozwija się i ma się dobrze. Piwo butelkowe (w petkach) jest już dostępne.
        Już dawno jest dostępne:



        Comment

        • heckler
          Senior
          • 09-2012
          • 1850

          #5
          Hospudka została przemianowana z ,Kounicka, na ,Pivovarska, oraz wydłużono godziny otwarcia do 23, a w niedzielę do 22.
          Wczoraj można było spróbować:

          -Lezak 12-ka za 30Kc. Smaczna klasyka gatunku.
          -Zazvor 13-ka za 35Kc.-imbirowe. Kurde, to piwo było na prawdę smaczne. Miłe zaskoczenie!
          -IPA 15-ka w cenie 35Kc. Jeszcze nie próbowałem. Do zakupienia w szklanej butelce, reszta piw sprzedawana jest w litrowym plastiku.

          Było jeszcze jedno piwo z Svijan za 22Kc. Pomimo pory obiadowej lokal świecił pustkami. Fajne, klimatyczne miejsce.
          Attached Files

          Comment

          • heckler
            Senior
            • 09-2012
            • 1850

            #6
            Gdy weszliśmy na teren słodowni z ,portierni, wyszedł do nas właściciel przybytku Pan Karel Klusáček. Spytał co potrzebujemy, a na pytanie czy można zobaczyć browar odparł, że nie ma problemu, ale musi wrócić się po laskę i sam nas oprowadzi. Szok starszy pan chodzący o lasce i nie ma problemu? Sympatyczny pan powoli idąc opowiadał o historii słodowni i browaru, a na koniec poskarżył się na bolące go kolano .
            W browarze dostawiono dwa tanki do piw górnej fermentacji i tyle, reszta bez zmian. Może dodam jeszcze, że browar i sprzęt do niego nie został zakupiony, a jak mówił Pan Karel zbudowany i zrobiony przez okolicznych murarzy i spawaczy. Po prostu pomogli dobrzy ludzie .

            W hospudce czas też się zatrzymał, ale na obecną chwilę nie działa kuchnia. Owszem głodni nie będziemy, jakieś czipsy, czy utopenec, salceson, lub hermelin się znajdzie.
            Brak dań obiadowych sprawił, że lokal jest praktycznie pusty, a trzech stałych klientów siedzących w kącie i tak sączyło Bakalář-a, który na kranach gościł pod postacią 10-ki. Natomiast piw z Kounickiego browaru można było spróbować czterech i wyglądało to następująco:

            - Svetly lezak 12-ka 25/35 Kc. Smaczne piwko

            - Mouřenín tmava 13-ka 27/37 Kc. I tu również zawodu nie było.

            - American Lager 11-ka 25/35 Kc. Delikatny smak amerykańskich chmieli, po prostu smaczny lager.

            - IPA 15-ka 32/42 Kc. Dobre i już .

            Cóż więcej chcieć?? Świetna miejscówka z niepodważalnym małomiasteczkowym klimatem, oraz dobrym piwem .







            Comment

            • pebejot
              Senior
              • 01-2010
              • 1430

              #7
              Bardzo dobra lokalizacja.
              Rzut beretem od przystanku autobusowego i jednocześnie od drugiego browaru w tej małej miejscowości.
              Z Českeho Brodu autobus jedzie kilka minut, bilet kosztuje 20 kč.

              Pivovarska hospudka znowu tętni życiem.
              Jest kuchnia, są tanie obiady i tradycyjne przekąski, takie jak nakladany hermelin czy utopenec dostępne o każdej porze.

              W lipcu na kranach były 4 piwa:
              - Kounický Ležák - 30 / 42 kč /na zdjęciu/
              - Session IPA 13 - 45 / 55 kč
              - Zázvor - 35 / 45 kč
              - IPA 15 - 45 / 55 kč

              Gościnnie obecna była jasna 11-tka z browaru Bakalář.
              Mają firmowe szkło, a podkładki Bakalář.
              Na wynos piwa w litrowych PETkach w dobrej cenie 75 - 90 kč.

              Kuchnia jak wspomniałem działa i oferuje kilka pozycji w porze obiadowej.
              Ceny bardzo niskie, zupa 40 kč, drugie dania 149 - 159 kč.
              Wybrałem wieprzową roladę z puree /na zdjęciu z piwem Zázvor/.

              Aktualne godziny otwarcia:
              pon, śro 11:00 - 21:00
              wto 11:00 - 22:00
              czw, nie 11:00 - 20:00
              pią, sob 11:00 - 23:00
              Attached Files

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎