Olomouc, Dalimilova 18/92, Minipivovar Chomout

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2010.01
    • 1652

    #1

    Olomouc, Dalimilova 18/92, Minipivovar Chomout

    Chomoutov to najodleglejsza i wysunięta najbardziej na północ dzielnica miasta Olomouc.
    Od sierpnia 2014 działa tu bardzo rozwojowy minibrowar, którego nazwa pochodzi od wspomnianej dzielnicy miasta.
    Dojazd z głównego dworca kolejowego możliwy jest z jedną przesiadką i zajmuje minimum 30 minut.
    Tramwajem 1 lub 3 dojeżdżamy do przystanku Tržnice, a następnie przesiadamy się na autobus linii 20, którym jedziemy do końcowego przystanku Chomoutov Škola (23 minuty jazdy).
    Autobus linii 20 kursuje co 20 minut w szczycie, co 30 minut poza szczytem i co 45 minut w dzień wolny od pracy. Bilet przesiadkowy kosztuje 14 Kč.

    Pod wskazanym adresem znajduje się gospoda, gdzie można napić się wszystkich dostępnych aktualnie piw, oraz smacznie zjeść.
    Vis a vis gospody są budynki gospodarcze z całą instalacją browaru.
    W sympatycznej gospodzie z kominkiem jest dziewięć stolików cztero i ośmioosobowych i dodatkowe miejsca na antresoli.
    Za barem jest sześć nalewaków i praktycznie cały czas wszystkie są wykorzystywane.
    W dniu 25 lutego było 5 piw do wyboru:
    - 10 ("Dziesiątka") 10,4° / 3,4% - 17 / 27 kč (0,3 / 0,5 l.)
    - Světlý ležák 12,3° / 4,5% - 20 / 32 kč
    - Pšenka 13,2° / 5,4% - 21 / 34 kč
    - Single Hop Ale 13° / 5.1% - 25 / 39 kč
    - Švarc 13° / 4,2% - 20 / 33 kč

    Mi najbardziej przypadła do gustu Pšenka. Już dawno w Czechach nie trafiłem na tak dobre piwo pszeniczne.
    Piwo podawane jest w firmowym szkle. Jest cała gama najróżniejszych szklanek, kufli i pokali.
    Firmowe podstawki sprawiają wrażenie jakby były stare i zniszczone, jednak jest to tylko złudzenie.

    Piwo na wynos sprzedawane jest w litrowych PETkach z firmowymi etykietami, oraz w trzylitrowych butelkach Krachl. Do tych ostatnich doliczany jest zastaw.
    W menu obiadowym do wyboru są trzy pozycje (w soboty i niedziele dwie). Dwudaniowy obiad kosztuje od 85 do 119 kč.

    Gospoda czynna jest codziennie od 11.00 do 22.00 (w poniedziałki i niedziele do 20.00).


    Zdjęcia:
    http://browar.biz/galeria.php?id=19815
    http://browar.biz/galeria.php?id=19816
    http://browar.biz/galeria.php?id=19817
    http://browar.biz/galeria.php?id=19818
    http://browar.biz/galeria.php?id=19819
    http://browar.biz/galeria.php?id=19820
    http://browar.biz/galeria.php?id=19821
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4799

    #2
    Zapominając, że to niedziela dotarliśmy do Chomouta 19.04.15 zbyt późno - była już 19.30. Jednak miła pani za barem zaprosiła do stołu, myśleliśmy że spróbujemy chociaż jednego piwa ale podała także menu, więc jedzenie także dało się zamówić. Oprócz nas był zajęty jeszcze jeden stół ale po kolejnych 10 i 20 min. (czyli przed samą 20) weszło jeszcze w sumie 7 osób i wszyscy oni nie zostali odprawieni z kwitkiem. Przyjęto też od nich zamówienie na jedzenie więc wiedzieliśmy, że nie będziemy musieli szybko opuszczać tego miejsca i na jednym piwie się nie skończy . Tak to jest jeśli rodzina prowadzi własny browar i restaurację - nie patrzy się na zegarek by uciec jak najszybciej do domu.

    Oprócz wymienionych przez pebejota były również dostępne:
    - Jaryn 1995 16° (sprzedawana w pojemności 0,3 l za 27 kč)
    - American Amber Ale 14° , 36 kč

    Jaryn to świetna wyrazista IPA uwarzona z okazji urodzin współwłaściciela browaru, pana Jardy Švarca. Obsługiwał on bar i miałem okazję odbycia bardzo ciekawej rozmowy o piwach z Chomouta. Pan Jarda ma bogate plany jeśli chodzi o style jakie zamierza uwarzyć, ciekawostką jest chmielenie każdej warki Single Hop Ale innym gatunkiem chmielu. Trochę ironicznie wypowiadał się na temat zawężania się większości piwowarów w Czechach do podstawowych gatunków lagerów.
    Oprócz Jaryna i AAA spróbowałem jeszcze Pšenki, każde z tych piw było świetne.

    Dłuższa wizyta przy najbliższym pobycie w okolicy Olomouca jest na pierwszym planie, tym bardziej że umówiłem się na zwiedzanie browaru, a w ciepłe dni piwa będzie można smakować w sporym ogródku tuż obok niego.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13030

      #3
      Właściwie wszystko zostało napisane. Świetny, fajnie zaprojektowany lokal z bardzo dobrą kuchnią i piwem oraz przyjemną obsługą. Jaryn lany też do dużego szkła. Z piw sezonowych obecnie sesyjny, bardzo dobrze pijalny Up Ale Blondie. Polecam wizytę, najlepiej w sezonie cieplejszym, szczególnie że dwa przystanki autobusowe znajduje się Pivovarek Melicharek, który również warzy bardzo ciekawe piwa.

      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4799

        #4
        Kolejna wizyta u Chomouta nastąpiła 8.07.2016. Pomimo gorącego (dosłownie) sezonu i ogromu pracy dla piwowarów, udało się umówić na zwiedzanie browaru. Zaczęliśmy od warzelni, która składa się z trzech kadzi (zacierno-warzelna, filtracyjna i whirlpool). Jednorazowo da się tu uwarzyć 2400 l piwa. Nad warzelnią na poddaszu, znajduje się śrutownik co pozwala bezpośrednio podawać słód. W pomieszczeniu obok znajduje się spilka o dwóch prostokątnych i trzech okrągłych otwartych kadziach. Są one przeznaczone do piw dolnej fermentacji. Dojrzewają one za ścianą w kolejnej części browaru w sześciu stojących tankach o pojemności 2400 l każdy. Następne pomieszczenie z siedmioma tankofermentorami po 2000 l i jednym klasycznym przeznaczone jest do piw górnej fermentacji. Byliśmy bardzo zdziwieni bo patrząc z zewnątrz na budynki browaru, wydawał się znacznie mniejszy. Jednak wszystkie urządzenia są tu mocno ściśnięte, a kubaturę wykorzystano do cna. Ale czekała nas jeszcze niespodzianka! Jak się okazało, od zeszłego roku browar znacznie powiększył swe moce - tuż za bramą na końcu ogródka dobudowano kolejny budynek mieszczący 5 nowych tankofermentorów o pojemności 50 hl każdy! (Jest tu także napełniarka do PET-ów i kegów). No to już nie jest malutki browarek.
        Jednak nie ma się co dziwić, piwa są bardzo smaczne więc i popyt jest duży, oczywiście nie tylko na miejscu ale i w Olomoucu oraz innych dużych miastach Czech.

        Tego dnia było na čepu 5 piw:
        - Desitka http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=118497
        - Letní Pšenka http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=118498
        - American Amber Ale http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=118499
        - UP Ale Blondie http://www.browar.biz/forum/showpost...55&postcount=2
        - Ležák http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=118500

        Czyli od poprzedniej wizyty miałem okazję spróbować czterech nowych piw .
        Bardzo dba się tu o szczegóły - każde podawane jest w odpowiednim do gatunku szkle (można je kupić w cenach 40-80 kč), a wiele piw ma dedykowane podkładki. Świetne jest także piwne menu w postaci łatwych do wymiany, wiązanych sznurkiem kart z dokładnymi opisami poszczególnych gatunków.
        Pięknie zielony ogródek był pełen ludzi co przy takiej pogodzie nie dziwi. Piwkując i konsumując dania można było obserwować wytężoną pracę piwowarów. Obsługa wciąż bardzo sympatyczna i sprawna.
        Naprawdę warto wpadać, ja pewnie uczynię to jeszcze nie raz.

        Do galerii wrzuciłem fotki ze zwiedzania browaru:
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=21249
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=21250
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=21251
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=21252
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=21253
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=21258
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=21259
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=21260
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=21261

        Comment

        • heckler
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2012.09
          • 2014

          #5
          Prosto od Melicharka pojechaliśmy do Chomouta. Zamierzaliśmy tu zjeść obiad i zakupić jakieś piwa na wynos. Niestety w browarze gościła jakaś duża, zagraniczna wycieczka i pełny lokal, oraz letni ogródek były gwarancją długiego oczekiwania na ewentualne zamówione dania. Skończyło się tylko na zakupieniu piwa na wynos.

          https://www.browar.biz/galeria.php?id=23972
          https://www.browar.biz/galeria.php?id=23973

          Comment

          • Prusak
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 4521

            #6
            Svarc ma obecnie 5% alko. Ekstraktu nie podano. Mimo trudów podróży, nawet bez kontekstu browaru bardzo dobry, charakerny ciemniak.

            Comment

            • heckler
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2012.09
              • 2014

              #7
              Sladka akurat zastałem podczas przerwy na posiłek, pech pomyślałem. Odparł, że zwiedzić browar owszem można, ale jest to płatne i wcześniej należy zgłosić grupę itd.
              Najwidoczniej jednak miał dobry dzień i stwierdził, że skoro jestem sam to mogę iść i sobie go obejrzeć - rzekł nie przerywając swojego posiłku. I tymże sposobem bez niczyjej ,eskorty, w samotności przeszedłem sobie browar w tą i z powrotem. Podziękowałem za możliwość obejrzenia browaru i zadowolony udałem się do restauracji na piwo .

              W restauracji oczywiście tłoczno i gwarno, ale jeden z wolnych stolików czekał na nas jakby specjalnie . Na kranach zastaliśmy pięć piw:

              - Desítka 33 Kc. Sam zapach już odrzucał, a smak potężnego diacetylu tylko dopełniał formalności. Kompletnie nie pijalne piwo!!

              - Ležák 12-ka 38/29 Kc. Smaczne piwo. Bezapelacyjnie najlepsze z całej oferty.

              - Tmavý Bock 17-ka 47/ 34 Kc. Nawet, nawet.

              - UP Ale Blondina 11.5-ka 39/26 Kc. Myślę, że to piwo powinni serwować w upalne dni. Jak na zimową porę było za bardzo delikatne i orzeźwiające.

              - Zimni Ale 13-ka 45/29 Kc. Świąteczne piwo które podobno miało być z dodatkiem imbiru. My go nie wyczuliśmy, ale za to paskudny, gorzki posmak szałwii ( ?) długo pozostawał w ustach. Paskudne to było.

              Z piwami wyszło pół na pół, ale za to pierwszy raz miałem przyjemność skosztowania dań z ,browarnianej, kuchni. Tanio to tam nie jest i średnio za drugie danie zapłacimy ponad dwie stówki.
              My za ciut mniej (189) zamówiliśmy sobie stek z karkówki podany z piwno-miodowym sosem i muszę przyznać, że danie było genialne zarówno w smaku jak i w sposobie jego podania .
              Równie dobrze wypadł rosół, a tost z pikantnym, mięsnym farszem dopełnił całości. Dla kucharza należą się duże brawa, a natomiast piwowar powinien wziąć się w garść i popracować nad swoimi piwami.

              Zdjęcia:

              https://www.browar.biz/galeria.php?id=27224
              https://www.browar.biz/galeria.php?id=27225
              https://www.browar.biz/galeria.php?id=27226
              https://www.browar.biz/galeria.php?id=27227

              https://www.browar.biz/galeria.php?id=27228
              https://www.browar.biz/galeria.php?id=27229
              https://www.browar.biz/galeria.php?id=27230
              https://www.browar.biz/galeria.php?id=27231
              https://www.browar.biz/galeria.php?id=27232
              https://www.browar.biz/galeria.php?id=27233
              https://www.browar.biz/galeria.php?id=27234
              https://www.browar.biz/galeria.php?id=27235
              https://www.browar.biz/galeria.php?id=27236

              Comment

              • jacekwerner
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2004.05
                • 2864

                #8
                U Chomouta w niedzielne popołudnie (30.08) ludzi sporo. Na kranach oprócz klasyki : 11, 12 i Blondyny również piwa sezonowe w postaci lagera z dodatkiem chilli i kolejnego z serii single hop ale - tym razem z chmielem Belma. Piwa trochę bez wyrazu i "pazura", nawet Chilli Ležák nie był, czego się obawiałem zbyt ostry (a może to i dobrze)
                Jedzenie dobre, zamówiliśmy Pivovarské prkénko (600g) - golonka, karkówka, żeberko z dodatkami - w tym genialna pasta z dodatkiem serków ołomunieckich.
                Ochotnicza Straż Piwna
                BAZA = 7446

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • heckler
                  Olomouc-Řepčín, Řepčínská 340/105, Pivovar Twinberg
                  heckler
                  Twinberg to najnowszy Ołomuniecki browar. Swoją siedzibę ma w cichej i spokojnej dzielnicy Řepčín, przynajmniej tak było w sobotę.
                  Na potrzeby browaru i restauracji została zaadoptowana jadalnia pobliskiego zakładu pracy. I tak do dyspozycji gości jest spory taras, oraz podobnej
                  ...
                  2023-05-16, 15:37
                • ART
                  Olomouc, Panská 8, Olomoucká citadela
                  ART
                  Idąc od rynku w górę wąską ul. Śkolni i skręcając w prawo w Panską mamy takiego fajnego rodzynka z dobrym piwem.
                  łukowe sklepienia, drewniane ławy. Ogólnie taki trochę taki rozpiździaj tu panuje. Knajpa prowadzona (tak sobie tłumaczę) przez rekonstruktorów średniowiecznych pochlajimprez...
                  2022-11-25, 12:03
                • ART
                  Olomouc, Havlíčkova 11, Retro Pivnice
                  ART
                  Wśród mebli i gratów z czasów świetności socrealizmu znajdziemy duży wybór czeskich rzemieślników.

                  Kranów co najmniej 10+. Wyświetlacz z bieżącymi piwami wisi na ścianie, coś da się wybrać.

                  Są też przekąski. Byliśmy dość późno 11.11. i myśląc...
                  2022-11-25, 11:43
                • ART
                  Olomouc, Ztracená 4, Muž přes palubu!
                  ART
                  Idąc z rynku w stronę Muzeum Umeni (gdzie facet wisi na gzymsie ) mamy mały sklep z kraftem. Ceny strzelają obecnie w kosmos. np. Polskie plastry zaj-zauery za 200 CK puszka

                  Ale można coś wyhaczyć np. z Clock, Raven, Opice, ja znalazłem dla siebie petka z Lazenskeho Pivovaru...
                  2022-11-25, 11:14
                • heckler
                  Olomouc, Nemilany 308, Pivovar Buchťák
                  heckler
                  Koncepcja założenia w tym miejscu browaru jest chyba najdziwniejsza z jaką do tej pory się spotkałem w Czechach. Przy autostradzie Ostrava-Olomouc, tuż obok stacji benzynowej, na wielkim parkingu stoi budynek dawnej restauracji. Został on zakupiony, wyremontowany i przystosowany na potrzeby...
                  2020-09-01, 07:58
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...