Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czechy, Vísky, Vísky 100, Pivovar Ohrada

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Senior
    • 09-2012
    • 1865

    Czechy, Vísky, Vísky 100, Pivovar Ohrada

    Wioska położona 5km. od Letovic. Jest to spory kompleks z browarem, restauracją, hotelem, wellness, łażniami piwnymi itd.. Plac zabaw dla dzieci.
    Posiadają też własną hodowlę krów rasy Highland z których m.in. serwują duże, dobre ,soczyste burgery(165Kc). Oczywiście serwowana jest cała masa innych potraw.
    Nocleg na miejscu jest raczej nie do załatwienia. Zawsze w weekendy coś na ośrodku jest organizowane. W sobotę trafiliśmy na wesele, a w niedzielę był jarmark zdrowej żywności, wystawa zwierząt domowych i zlot starych, czeskich motocykli.
    Pomimo organizacji wesel restauracja jest otwierana w godz. popołudniowych. Nie wiem jak jest np. w zimie.
    Jeżeli ktoś chciałby z noclegiem, polecam Hotel Dermot w Letovicach, gdzie również jest serwowane piwo z browaru Ohrada. Myślę że to ci sami właściciele. A do browaru najlepiej udać się rowerem.
    W lokalu i na zewnątrz oczywiście ,aż gęsto od klientów. Serwują dwa rodzaje piwa:
    Bajcek svetle 11-28Kc. bardzo dobre, sesyjne piwo. W upalny dzień można się zasiedzieć. Podawane w masywnym, firmowym kuflu.
    Pacholek polotmave 12- 32Kc. również nie mam mu nic do zarzucenia. Określiłby je bardziej jako ,wiedeński, niż polotmave. Podawane w firmowej szklance. W każdym bądż razie warto.
    Na wynos są pet-y jasne 1,5l, a polotmawe w 1l. Podstawek brak, jakichkolwiek.
    Attached Files
  • pebejot
    Senior
    • 01-2010
    • 1446

    #2
    Pamiętasz może godziny otwarcia? Bardziej chodzi mi o to od której jest czynne.

    Comment

    • heckler
      Senior
      • 09-2012
      • 1865

      #3
      Z tego co pamiętam to otwierali od 11-tej, ale widzę, że porą jesienno-zimową wprowadzomo zmiany:

      Listopad:

      Pondělí zavřeno
      Úterý zavřeno
      Středa zavřeno
      Čtvrtek 11:30-21:00
      Pátek 11:30-23:00
      Sobota 11:00-23:00
      Neděle 11:00-21:00

      Hotel Dermot w Letovicach czynny jest codziennie od 11. Ale chyba jednak wolisz spróbować piwa u źródła.

      Comment

      • pebejot
        Senior
        • 01-2010
        • 1446

        #4
        Tylko u źródła.

        Wybieram się w styczniu.

        Comment

        • heckler
          Senior
          • 09-2012
          • 1865

          #5
          To godziny otwarcia mogą jeszcze ulec zmianie. Pamiętam, że jak my tam byliśmy (sobota) to lokal czynny był dopiero w godzinach 16-17.
          Wcześniej ze względu na odbywające się tam wesele było zamknięte.
          Zresztą w weekendy tam cały czas coś się organizuje i dla tego ciężko załatwić nocleg na miejscu.

          Comment

          • dadek
            Senior
            • 09-2005
            • 4592

            #6
            Jak się okazało w rozmowie telefonicznej z panem sládkem Michalem Kambou, obecnie w okresie zimowym restauracja przy browarze jest czynna wyłącznie w przypadku wynajęcia przez większą grupę (wesele, impreza firmowa, itp.). "- Ale jutro jestem w browarze, będę robił czyszczenie, więc możecie przyjechać". Jutro było 4.11.2021, więc pociągiem z Brna do Letovic i kilka minut autobusem do Vísky. Wysiadamy tuż przy wiejskim stadionie, którego wały ziemne stanowiące trybuny, ozdobiono mnóstwem mniejszych i większych dyń powycinanych w helloweenowe czachy. Na tle zadrzewionych wzgórz jeszcze trzymających trochę jesiennych barw, intensywnie pomarańczowe kule wyglądały bardzo ciekawie.
            Kompleks Ohrada jest około 250 m bliżej przy rozstaju dróg. Pusto tu i cicho, drzewa przy budynku browaru potraciły już większość żółtych liści. Ale widać, że w lecie musi tu być bardzo przyjemnie.
            Jako, że dzwonek przy zamkniętych drzwiach do browaru nie działał, chwilę poczekaliśmy aż pan sládek odbierze telefon i nas wpuści. "- Odłożyłem go przy warzelni, a poszedłem w tanki i nie słyszałem" - wytłumaczył się. "- Chcecie piwo? Naleję wam z tanka, czy zmarzliście?" Piwa nigdy nie odmawiamy, szczególnie z tanka w browarze, a że jesień już chłodzi to takie są odwieczne prawa natury, jednak piwo ma być zawsze zimne. Dostaliśmy po szklance bardzo dobrego Bejčka 11°. "- Gdy nikogo tu nie ma tak więc nie ogrzewamy, cieplej jest tylko gdy warzę ale obecnie to tylko 5-6 razy w miesiącu". Michal powiedział, że od covidowego zamknięcia w 2020 roku warzył tylko połowę ilości piwa (normalnie było 1300 hl rocznie) i musiał dużo więcej staczać do PET-ów, kiedy zazwyczaj 3/4 szło do kegów. W lecie niby wszystko wróciło do normy ale gości i tak było mniej. Obecnie najwięcej piwa w kegach dostarcza do Brna (głównie do dwóch knajp U Tesaře) oraz Letovic i Blanska, ma też dwie hospody które zamawiają tutejsze piwa pod własną nazwą. Przeważnie tam gdzie jest piwo lane, istnieje też możliwość kupienia na wynos w PET-ach, mają je też brnieńskie piwoteki. Najlepiej "schodzi" světlý ležák Bejček 11°, poza nim warzy się obecnie również polotmavý ležák Pacholek 12° (również bardzo smaczny). Na drogę dostaliśmy w PET-ce Prasák 12° - to mocno chmielony (także na zimno) světlý ležak - bardzo fajne piwo ze sporą dawką goryczki i chmielowości.
            Tak więc na razie są dostępne tylko piwa dolnej fermentacji, górniaki (pšeničné, ALE) prawdopodobnie pojawią się dopiero pod koniec wiosny.

            Oczywiście Michal pokazał nam cały browar. Budynek gdzie go zamontowano pełnił przedtem funkcję obory dla krów. Warzelnia ma wybicie 10 hl, wyposażona jest w whirpool, tuż obok znajduje się również zbiornik wody gorącej. Przy starcie w 2013 roku były tu 2 tankofermentory po 20 hl oraz 4 tanki leżakowe po 20 hl i 1x10 hl. Od 2019 roku powiększono browar o 2 tankofermentory i 4 tanki leżakowe, które umieszczono w dotąd niewykorzystywanym, a w tym celu odpowiednio przystosowanym pomieszczeniu. Sprzęt dostarczyła tak na początku jak i później, znana czeska firma Czech Brewmasters.
            Do produkcji używa się słodów ze słodowni Záhlinice, chmiele do dolniaków są wyłącznie Žatecké.

            Miejsce fajne ale na pewno najlepsze do odwiedzenia w ciepłych miesiącach gdy można posiedzieć przy dobrym piwie wśród zieleni, można wtedy też liczyć na większy asortyment. Obecnie jest możliwość zakupu piw na wynos po uprzednim umówieniu się telefonicznie.

            Na fotkach: 1. Dawna obora a obecnie budynek browaru 2. Warzelnia, na pierwszym planie whirpool i wysoki zbiornik gorącej wody 3. Tankofermentory 2x20 hl pracujące tu od początku 4. Stare tanki leżakowe 4x20 hl 5. Nowe tankofermentory 2x20 hl...

            Click image for larger version

Name:	DSC04775.JPG
Views:	86
Size:	31,2 KB
ID:	2323435Click image for larger version

Name:	DSC04766.JPG
Views:	72
Size:	28,5 KB
ID:	2323436Click image for larger version

Name:	DSC04764.JPG
Views:	70
Size:	28,0 KB
ID:	2323437Click image for larger version

Name:	DSC04769.JPG
Views:	74
Size:	22,5 KB
ID:	2323438Click image for larger version

Name:	DSC04765.JPG
Views:	71
Size:	16,3 KB
ID:	2323439

            Comment

            • dadek
              Senior
              • 09-2005
              • 4592

              #7
              ... 6. Nowe tanki leżakowe 4x20 hl 7. Stacja sanitacyjna CIP 8. Myjka do kegów 9. Napełniarka do PET-ów, 10. Chłodnia kegów z piwem

              Click image for larger version

Name:	DSC04771.JPG
Views:	78
Size:	28,0 KB
ID:	2323441Click image for larger version

Name:	DSC04767.JPG
Views:	69
Size:	32,6 KB
ID:	2323442Click image for larger version

Name:	DSC04772.JPG
Views:	78
Size:	23,1 KB
ID:	2323443Click image for larger version

Name:	DSC04773.JPG
Views:	71
Size:	27,9 KB
ID:	2323444Click image for larger version

Name:	DSC04774.JPG
Views:	69
Size:	25,7 KB
ID:	2323445

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎