Plzeň, Na Roudné 387/17, 1. Roudenský pivovar

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 2014

    #1

    Plzeň, Na Roudné 387/17, 1. Roudenský pivovar

    W dzielnicy Pilzna -Roudna na ulicy Na Roudné w restauracji Saloon Roudná w tym roku zaczął działać kolejny browar restauracyjny. Idąc od centrum na początek można odwiedzić Grolla, a za pół kilometra dotrzeć do Saloonu Roudná. Wkomponowany w ciąg kamienic i pomalowany na bordowo budynek SR z daleka rzuca się w oczy.
    Jest to kolejny browar który kompletnie nie chwali się swoją działalnością. Są szyldy, ale restauracji zapraszającej na dania z wołowiny, oraz tablice z reklamą Pilsnera Urquella .
    Idący ulicą i nieobeznany w temacie, potencjalny klient na pewno nie wpadnie tam na ich piwo. Dziwna polityka właściciela który na otwarcie browaru na pewno wyłożył sporą kasę.

    Do lokalu weszliśmy zaraz po godzinie 13 i mieliśmy problem ze znalezieniem wolnego stolika. Najwidoczniej klienci cenią sobie dania z tamtejszej kuchni i na ,poledni menu, walą tam całymi rodzinami. Z krótkiej oferty dnia została tylko już karkówka z frytkami (115 Kc.) , a że byliśmy głodni skorzystaliśmy z niej z ochotą. Całkiem smaczne mięsko .
    W międzyczasie zamówiliśmy sobie po piwku. Podczas zamawiania piwa radzę obsłudze wyraźnie zaznaczyć, że chcemy ich piwo, bo z urzędu możemy dostać Pilsnera.

    W ofercie zastaliśmy wszystkie trzy warzone w browarze piwa i były to:

    -Maršoun svetla 12-ka w cenie 30/45 Kc. Spora, cenowa różnica pomiędzy małym, a dużym piwem. Smakowo wypadło bardzo słabo. O wiele ładniej pachnie, niż smakuje.

    -Roudeňák svetla 10-ka. w cenie 25/35 Kc. Podeszła mi bardziej, niż wypita wcześniej 12-ka, ale szału też nie ma.

    -Sobol 13-ka polotmavé w cenie 35 Kc. za małe. Tutaj, też sensacji nie było. Wszystkie piwa zaliczam do przeciętnych. Jest firmowe szkło i są podkładki.

    Po godzinie naszego biesiadowania sala całkowicie opustoszała i na placu boju zostaliśmy sami. Zapytany o możliwość obejrzenia browaru kelner zgodził się od razu, ale za naszego przewodnika mianował ,młodego,, a sam zajął się swoimi sprawami. Widać fala w restauracji obowiązuje .

    Warzelnia, oraz magazyn słodu znajdują się na piętrze w sali restauracyjnej otwieranej na ,inne, imprezy, lub spotkania biznesowe. Natomiast reszta sprzętu, czyli dwie otwarte kadzie, oraz sześć tanków znajdują się w piwnicy. Nie dziwota, że piwa są przeciętne, skoro sladek musi tyle nabiegać się po schodach. Piwo schodzi na drugi plan, a na pierwszym jest kondycja piwowara . Odwiedzić miejsce warto, bo z piwem strasznej tragedii nie ma, ale na dłuższe posiedzenie nie warto się nastawiać. W Pilznie są ciekawsze miejsca z lepszym piwem .

    Zdjęcia:

    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24729
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24730
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24731
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24732
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24733
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24734
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24735
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24736
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24737
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24738
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24739
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24740
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=24741
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4799

    #2
    20.08.2019 zamierzałem po raz pierwszy spróbować piw z tego browarku. I przeszedłem obok nie wiedząc, że jestem na miejscu... Jak wspomniał heckler jak ktoś nie wie to się nie dowie o jego istnieniu. Obszedłem kwartał domów dookoła, z tyłu od ulicy Pod Všemi Svatými obejrzałem rozwieszony wielki baner browaru z piwem lecz drzwi wyglądały na nieużywane. Dopiero zapytany miejscowy objaśnił by wejść od drugiej strony do knajpy o nazwie Saloon Roudna. Ta okazała się pełna ludzi ale akurat gdy wszedłem jakaś para zwolniła mały stolik.
    Całkiem tu przyjemnie i nawet przytulnie. Jasnożółte ściany w połączeniu z półciemnym drewnem futryn, mebli i baru (ten z ciekawymi mozaikami), częściowo wyłożone kamieniem, częściowo z surowej czerwonej cegły, sufit drewniany z grubych czarnych belek. Siedząc przy stołach wzdłuż ścian korzystamy ze skórzanych długich kanap, krzesła są od strony sali. Na jednej ze ścian rozpłatana skóra krowy nawiązująca do steków, które są tu głównym daniem, na innej czaszki z rogami jakichś bawołów czy bizonów.
    Na parterze, za drzwiami w głębi restauracji znajduje się jeszcze ogromna sala ze sceną i balkonami z przeznaczeniem na duże imprezy. To właśnie przy wyjściach z tej sali byłem na równoległej ulicy po drugiej stronie budynku szukając browaru.
    Asortyment piw był dokładnie taki sam jaki zastał heckler:
    - Roudeňák 10° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=133143
    - Maršoun 12° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=133144
    - Sobol 13° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=133145
    Niestety jak widać piwa niezbyt wysokich lotów, "na jedno kopyto" i jakby z zakażeniem jakimiś drożdżowymi "dzikusami", a przy tym drogie. Jeśli się nic nie zmieni to powodzenia nie wróżę. W Pilźnie świetnego piwa jest dość (i nie chodzi mi o Pilsner Urquell), a w niedawnym czasie upadły 2 browary restauracyjne choć ich piwa były lepsze.
    Poniekąd powód słabej kondycji tutejszych piw wyjaśnił się na drugi dzień gdy to byłem umówiony z panem sládkem. Bardzo sympatyczny starszy pan przyjechał specjalnie z Chrástu u Plzně gdzie mieszka by oprowadzić mnie po browarze. Wtedy dowiedziałem się od niego, że całe życie był kolejarzem a po przejściu na emeryturę około 3 lata temu, zainteresował się domowym warzeniem piwa. Zasmakowały one znajomemu, który jest właścicielem tej restauracji, a także hotelu i pensjonatów Na Roudné. Postanowił do restauracji dorzucić browar i powierzyć warzenie obecnemu panu sládkovi mającemu jako emeryt dużo czasu. Taka historia, ale skoro szefowi smakuje... Jego browar.
    Warzelnia o wybiciu 500 l (bez żadnej automatyki) znajduje się na piętrze w przeszklonym pomieszczeniu przylegającym do kolejnej sali z osobnym barem, przeznaczonej na spotkania większych zorganizowanych grup.
    Reszta sprzętu łącznie z whirpoolem jest 2 piętra niżej w piwnicy. Dwie kadzie otwartej fermentacji mają pojemność po 10 hl każda. Obok w chłodni jest 6 tanków leżakowych po 10 hl oraz 2 po 5 hl. Najnowszy nabytek to tank 5 hl z przeznaczeniem na pośredniczący, ma być jeszcze jeden taki.
    Warzelnia, whirpool, zbiornik wody lodowej, stacja sanitacyjna pochodzą z firmy HD Servis Milana Doubka z Pacova, natomiast tanki leżakowe są ze słoweńskiej firmy Linox.
    Od startu browaru w marcu 2018 roku uwarzonych zostało 100 warek. Piwa są sprzedawane na miejscu i w pobliskim Pivovarským Klubu. Nie prowadzi się rozlewu do butelek, można zamówić keg.
    Do kupienia bardzo ładne kufle firmowe w cenie 100 kč, podkładki są dostępne na stołach, na barze można dostać czyste.
    Obsługa bardzo sprawna i usłużna, co chwila są przy stole pytając czy "wszystko w porządku", co staje się w pewnym momencie dość upierdliwe, tym bardziej ze piłem tylko piwa. W jadłospisie królują mięcha w cenach lekko spod sufitu - 310-420 kč za 200 gr, hamburgery też nie za wielkie 150 gr. 215-225 kč, tatar 270. Taniej przystawki w postaci grillowanego sera włoskiego, mozarelli i krewetek 115-175 kč ale 100 gr więc się najeść nie da. Z bezmięsnych tylko pieczone warzywa i mozarella z bazylią i pomidorami.
    Bardzo razi menu z nazwami dań po włosku czy hiszpańsku (tak się wydaje z brzmienia bo nie znam obu), na szczęście pod spodem jest czeskie wytłumaczenie co autor miał na myśli. Nawet gulasz (195 kč) tu jest określany jako argentyński. Snobowanie się na obce języki w Czechach jest rzadkością i dziwi. Jedyne wytłumaczenie to fakt, że Na Roudné jest kilka hoteli i może to taki popis przed gośćmi z zagranicy.
    Miejsce przyjemne ale piwnie nie polecam.

    Czynne: pon-pt. 10-22, sob. 11-23, niedz. 11-22.

    Dorzuciłem fotki w lepszej jakości:
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26548
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26549
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26550
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26551
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26552
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26553
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26554
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26555
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26556
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26557
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26558

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • dadek
      Praha-Klukovice, Do Klukovic 305, Pivovar Prokopák
      dadek
      Ktoś kto tu jeszcze nie był, a został w ten rejon Prahy przywieziony z zawiązanymi oczami, nigdy by nie uwierzył, że jest w stołecznym mieście. Dość wąska, około 6-kilometrowa dolina (Prokopské údolí), którą płynie Dalejský potok to przyrodnicza perełka zachodnich rubieży Prahy....
      2022-10-02, 04:57
    • dadek
      Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
      dadek
      Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
      2025-02-10, 00:58
    • dadek
      Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
      dadek
      W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
      2024-09-03, 03:08
    • dadek
      Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
      dadek
      Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
      2025-02-12, 03:28
    • dadek
      Domažlice, Pivovarská 10, Městský pivovar Domažlice
      dadek
      W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
      2023-05-18, 05:23
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...