Czechy, Praha, Pernerova 691/42, Pivovar Pivo Karlin

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    Czechy, Praha, Pernerova 691/42, Pivovar Pivo Karlin

    W tym roku w Pradze w dzielnicy Karlin swoje podboje otworzył nowy browar- Pivo Karlin. Tym samym w tej dzielnicy działają już dwa browary i od siebie są oddalone o niecały kilometr.
    Dla tego idą z browaru Dva Kohouti nie omieszkaliśmy zahaczyć o nowy browar Karlin. Browar i restauracja zajmuje prawą część parteru w ładnym biurowcu nazwanym Butterfly .
    W sumie są to dwa czteropiętrowe biurowce, które z lotu ptaka swoim kształtem przypominają skrzydła motyla. Na miejsce dotarliśmy po godzinie 18 i muszę przyznać, że w nocnej scenerii budynek z dużymi, rozświetlonymi oknami robi wrażenie. Przed lokalem stał jeszcze letni ogródek.

    Byliśmy tam w dniu Halloween i zaraz przy wejściu przybyłych klientów witał umazany na twarzy sztuczną krwią kelner. Nie bójcie się!! Wołał do każdego .
    Browar, piwiarnia, oraz sala restauracyjna to ogromne pomieszczenie ułożone w kształcie półokręgu. Sala jest podzielona na część z browarem i część restauracyjną. Na tej drugiej wymagana była rezerwacja, ale patrząc na tłumy siedzących tam ludzi i tak wybrałbym część z browarem.
    Restauracja specjalizuje się w stekach, ale wieprzowych. Tym samym chcą udowodnić, że steki wieprzowe nie ustępują wołowym. Mięso pochodzi z ekologicznych Czeskich hodowli świń rasy Mangalica, oraz importowanych z gospodarstw w Hiszpanii odmian mięsnych Iberico. Niestety tym razem nie miałem możliwości skosztowania ich specjałów.
    W związku z tym domyślam się, że logiem browaru jest świński ryjek, który widnieje na firmowych szklankach, podstawkach itp. Ale najładniej logo zostało wkomponowane w sufit restauracji. Właściwie wielkie i podświetlane loga pełnią funkcję oświetlenia sufitowego. Przyozdobione sztuczną pajęczyną wyglądały bajkowo.

    Część z browarem również prezentuje się okazale. Sala piwiarni została podzielona na dwie części. W pierwszej mamy długie ławy i krzesła, a w drugiej również są długie, ale wysokie ławy i do tego wysokie krzesła. Czyli dla tych co wpadają na szybkie piwko.
    Długi, półokrągły bar z podświetlaną za nim ścianą, oraz przeszkloną częścią pod blatem pod którym ustawiono tanki wyszynkowe prezentuje się okazale. Do tego po obu stronach baru mamy widoczną instalację browaru. Z jednej strony ustawiono warzelnię z tankami, a z drugiej strony pięć tanków przy których na wysokich krzesłach, przy ,parapecie, możemy napić się piwka.
    Osobiście nie przepadam za lokalami z taką aranżacją wnętrza, ale w tym czułem się nad wyraz komfortowo. Na pewno tego typu wystrój nie wszystkim przypadnie do gustu.

    Oferta piwna również była zacna, tylko szkoda, że piwa nie wzbudzały już takiego zachwytu. Tragedii nie było, ale czuć, że piwa warzy się tam dla kasy, a nie z pasją i dla smakoszy .
    Wszystkie piwa podawane są w firmowym szkle i niestety w pojemnościach 0.4 l. W dniu 31.10 wyglądało to następująco:

    - Pivo Karlín 11-ka 38 Kc. Było średnio.

    - Pivo Karlín 12-ka 42 Kc. W smaku słodowe, mętne jakby nie do leżakowane.

    - Pivo Karlín Black 13-ka 38 Kc. Takie se.

    - Pszenica 12-ka 54 Kc. Nie zamawiałem.

    - Magnat 15-ka. Na tablicy figurowało jako nowość. Faktyczne było nowe, młode i nie do leżakowane na maksa. Najgorsze ze wszystkich piw.

    - NEIPA 14-ka 54 Kc. W tym przypadku było ok.

    - IPA 15-ka 54 Kc. Najsmaczniejsze piwo z tego browaru.

    Czyli z piwami jest różnie, od paskudnych po smaczne. Z kuchni spróbowaliśmy tylko bardzo dobrej zupy dyniowej, a na temat instalacji od obsługi nie dowiedziałem się nic.

    Tak na koniec, małe ostrzeżenie. Sala obsługiwana jest przez sporą grupę kelnerów i przez to ( nie wiem czemu ) panuje zamieszanie. Do stolika przynoszono zdublowane zamówienie.
    W sumie to nie nasz problem, ale radzę i uczulam na sprawdzanie rachunku!! Nam do rachunku doliczono ponad 160 Kc. !!! Jak wspominałem siedzi się przy długich ławach i wraz z nami siedziała czwórka Czechów. Kelner myślał, że jesteśmy jedną grupą i policzył nas razem, tak się przynajmniej nam tłumaczył. Nie wiem jak tłumaczył się Czechom, ale wiem, że i oni mieli zawyżony rachunek. Tak więc pozor!

    Zdjęcia:














  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    #2
    Zdjęcia cd.




    Comment

    • slavoy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛
      • 2001.10
      • 5055

      #3
      Sam lokal ma odpychającą aranżację zunifikowanej "branczykowni" dla korpożołnieżyków, czyli stal i drewno w równych rzędach, bez pomysłu i "na odwal". Klimatu piwiarni zero, a właściwie minus jeden.
      Nie to jednak najgorsze. O godzinie ok 23 (knajpa czynna do północy) lokal pustawy, a obsługa proponuje piwo z PETa, bo... odpięli już krany!
      Chęć spróbowania (a właściwie bardziej brak chęci 'hledania' innej knajpy o tej porze) wygrała i spróbowaliśmy 11tki, była spoko, jednak moja noga tam więcej nie postanie.
      Dick Laurent is dead.

      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4683

        #4
        Wjeżdżając do czeskiej stolicy od wschodu główną magistralą, nowoczesny nieszablonowy kształtem budynek jest dobrze widoczny z góry z okien pociągów. Może w zimie nie przykuwa aż tak uwagi ale w ciepłe dni na pewno zwraca nią szczególnie. Zieleni wokół budynku zaprojektowano sporo ale cechą charakterystyczną jest, że rośnie ona również na samym budynku, w postaci specjalnych bluszczy, we wnękach oddzielających okna. Wygląda to bardzo ładnie wizerunkowo ocieplając spore szklane powierzchnie, tworząc zarazem klimat dla dużego zewnętrznego ogródka z kilkunastoma długimi ławami pod parasolami Pilsner Urquell. Oczywiście tam zasiedliśmy odwiedzając ten browar 16.06.2022, ale najpierw obejrzeliśmy sprzęt.
        A pochodzi on z firmy J.Hradecký Pacov, czyli tą budującą mniejsze browary w porównaniu z drugą z tego samego miasta. Warzelnia umieszczona "za zakrętem" na końcu półokrągłego baru ma wybicie 10 hl, za nią kłębią się powciskane na "szpilkę" tanki leżakowe tej samej pojemności, a bardziej w głębi tankofermentory. Sześć z nich można oglądać również z drugiej strony z sali, siedząc przy długim stole wzdłuż nich zamontowanym. Samo wnętrze restauracji Heckler opisał dokładnie, mi również wystrój i aranżacja się podobały.

        Oferta miejscowych piw zamykała się 16.06.22 w liczbie trzech w porównaniu z siedmioma, które zastał Heckler. Czy na stałe postanowiono zmniejszyć ofertę, czy może w lecie jest tylu chętnych, że nie wystarcza mocy? A na kranie był również Pilsner Urquell co tłumaczy obecność parasoli tego browaru w ogródku. Z miejscowych spróbowaliśmy:

        - Karlín 11°, 43 kč/0,4 l. Słomkowo żółte, mętne, mocna piana choć jej konsystencja nierównomierna. Lekka słodowość w aromacie, większa w smaku z nutą kwiatową, jest też po chwili leciutka goryczka. Niezbyt intensywny lagerek ale dobrze wchodzący w gorący dzień, podany w firmowym kufelku. W godzinach 16-18 jest w cenie 29 kč.
        - Enigma Ale 11°, 56 kč/0,4 l. Trochę bardziej żółta słomka, lekko mętne, piana poszarpana, bąble różnej wielkości ale utrzymuje się mocno. Zapach zbożowy z fajną chmielowością, w smaku głównie cytrusy z leciutkim słodem, jest dość wyraźna goryczka chmielowa. Smaczne, dobrze zbalansowane sesyjne piwo. Podano w szklance degustacyjnej ze zwężonym dołem.
        - Žito 12°, 56 kč/0,4 l. Barwa ciemnomiedziana, wchodząca w brąz, mętne. Piana nierównomierna ale mocna, ściele się na szkle. Zapach wyraźny i ciekawy, ciemne owoce, drożdżowość. Smakowo też dominują ciemne owoce (śliwka, winogrono) z nutką owocowej wytrawności ale w podstawie jest też dawka gęstej, żytniej, razowej słodowości. Żytniego słodu sládek nie żałował, uwielbiam ten styl i bardzo mi podeszło. Podano w kuflu firmowym.

        Tak więc piwa na plus, trzeba będzie jeszcze wpaść przy okazji i sprawdzić inne style.
        Szkło jest firmowe ale podkładki Pilsner Urquell.

        Na fotkach: 1. Warzelnia 2. Tanki leżakowe za warzelnią 3. Tankofermentory od strony sali restauracji 4. Ogródek

        Click image for larger version

Name:	DSC05429.JPG
Views:	108
Size:	35,6 KB
ID:	2328201Click image for larger version

Name:	DSC05431.JPG
Views:	91
Size:	41,6 KB
ID:	2328202Click image for larger version

Name:	DSC05428.JPG
Views:	98
Size:	31,0 KB
ID:	2328203Click image for larger version

Name:	DSC05438.JPG
Views:	100
Size:	40,2 KB
ID:	2328204

        Comment

        • dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4683

          #5
          ... 5. Fragment restauracji 6. Karlín světlá 11° 7. Enigma Ale 11° 8. Žito 12° (po paru łykach)

          Click image for larger version

Name:	DSC05434.JPG
Views:	105
Size:	38,0 KB
ID:	2328206Click image for larger version

Name:	DSC05435.JPG
Views:	93
Size:	78,0 KB
ID:	2328207Click image for larger version

Name:	DSC05436.JPG
Views:	97
Size:	86,3 KB
ID:	2328208Click image for larger version

Name:	DSC05439.JPG
Views:	96
Size:	74,3 KB
ID:	2328209

          Comment

          Przetwarzanie...