Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czechy, Telč, Slavatovská 86, Pivovar Panský Dvůr

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Senior
    • 09-2012
    • 1863

    Czechy, Telč, Slavatovská 86, Pivovar Panský Dvůr

    Pod koniec ubiegłego roku urocze miasteczko Telč doczekało się drugiego browaru. Został on otwarty w nowo odrestaurowanym kompleksie zwanym Panský dvůr.
    Ośrodek rekreacyjny Panský dvůr powstał w wyniku przebudowy gospodarstwa, które w XVI wieku należało do zamku Telč, a następnie służyło jako zabudowania szkoły rolniczej.
    Niestety po przeniesieniu szkoły w 2004 roku zabudowania systematycznie niszczały i dopiero w 2009 roku kompleks znalazł nowego nabywcę, który to przy pomocy m.in. środków z Unii Europejskiej zaczął systematycznie odnawiać cały kompleks. Trwało to dziewięć lat, ale dzięki temu w końcu stare zabudowania przestały szpecić i miasteczku dodały uroku.

    Panský dvůr zajmuje całkiem spory teren położony przy skrzyżowaniu dwóch głównych ulic Jihlavská / Slavatovská. Po wejściu na ogromny dziedziniec otaczają nas odnowione i pomalowane na piaskowy kolor zabudowania. I tak w skład sporego kompleksu wchodzą m.in. mieszczący się pod dachem park linowy, informacja turystyczna, gdzie można kupić piwo na wynos (litrowe pet-ki), wypożyczalnia rowerów elektrycznych, hotel, ale raczej dla tych z grubym portfelem (1600 Kc. za pokój dwuosobowy), plac zabaw, który mnie spodobał się najbardziej.
    Usytuowano go zaraz przy restauracji i pod dachem w cieple dzieciaki mogą poszaleć na huśtawkach, zjeżdżalniach czy karuzeli, na której jeździ się na świnkach zrobionych z beczek.
    Dla opiekunów wzdłuż ścian ustawiono ławki. Natomiast całość wyposażenia placu zabaw wykonana została z drewna.
    W kącie pomiędzy placem zabaw, a restauracją upchano browar. Przez duże okno możemy popatrzeć sobie na warzelnię, ale reszta sprzętu schowana jest głębiej i nie jest widoczna.
    Byliśmy tam podczas ,przerwy świątecznej, 28.12 i niestety piwowara nie zastaliśmy. Miał wolne, aż do 06.01, a obsługa browaru pokazać nie może. Jak dowiedziałem się w informacji na zwiedzanie należy umawiać się z wyprzedzeniem i płatne jest to 100 koronek od łebka. Myślę, że taką kwotę jednak wolałbym przeznaczyć na piwko.
    Dlatego co by nie marnować cennego czasu udaliśmy się na degustację miejscowych piw. Możemy ich spróbować w dopiero co otwartej na początku grudnia, ładnej przy browarnianej restauracji. Udało nam się zająć stolik zaraz przy dużym oknie, więc mieliśmy widok na kompleks, oraz na warzelnię. Dodam jeszcze, że na wszystkich stolikach leżały już karteczki z podaną godziną rezerwacji. Sala barowa nie należy do dużych, ale za to została bardzo ładnie i ,ciepło, urządzona. Na jednej ścianie znajduje się długi bar, a obok ustawiono gustowny piecyk służący do ogrzewania pomieszczenia. Druga ściana to praktycznie same okna i drzwi wejściowe. Na szczęście nad tą salą znajduje się druga sala, ale wtedy nie była jeszcze w pełni wykończona. Póki co ustawiono tam tylko parę czteroosobowych stolików, a picie i jedzenie donoszono z dołu. Docelowo sala będzie wyposażona we własny bar.

    Restauracja czynna jest codziennie od 11-23, a w niedzielę do 22. Przed lokalem miejsca jest pod dostatkiem i w lecie zapewne stanie tam spory ogródek piwny. Pierwsza warka została uwarzona we wrześniu 2019, a piwowarem w browarze jest Marcel Hofman i to z pod jego ręki w restauracji możemy spróbować czterech piw:

    - Telčský HOFMISTR svetla 12-ka 28 / 42 Kc.

    - Telčský HOLOMEK svetla 11-ka 25 / 39 Kc.

    - Telčský NÁDENÍK svetla 10-ka 23 / 36 Kc.

    - Telčský KLÍČNÍK IPA 13-ka podawane w pojemności 0.33 l. w cenie 32 Kc.

    Bezapelacyjnie IPA to najsmaczniejsze piwo z tego browaru. Do jasnej 12-ki również nie ma się za co przyczepić, ale 11-ka i 10-ka były praktycznie nie do odróżnienia i wypadły tak sobie.
    Nie mniej z czystym sumieniem polecam odwiedzić Panský dvůr i spróbować przyzwoitych piw. Oczywiście w restauracji działa także kuchnia, ale cena 195 Kc. za gulasz przynajmniej nas skutecznie odstraszyła. Jest drogo i tyle, ale na piwko wpaść warto .

    Zdjęcia:












  • dadek
    Senior
    • 09-2005
    • 4592

    #2
    Do Telča przybyliśmy 7.10.2022. Tym prześlicznym miasteczkiem (wpisane na listę UNESCO) naprawdę można się zachwycić, a szczególnie wielkim, trójkątnym renesansowym rynkiem, zamkiem i przyległymi do niego ogrodami, oraz otaczającymi całą starówkę trzema jeziorami. Bardzo ciekawie prezentuje się również Panský dvůr ze wszystkimi swoimi atrakcjami. Większość wymienił Heckler powyżej, ja tylko dodam że plakaty informowały również o różnych odbywających się tu imprezach jak koncerty, seanse filmowe, występy teatralne, jarmarki, itp.

    Nas jednak głównie interesował browar. Pana sládka Marcela Hofmana miałem okazję poznać przed laty w czasie wizyty w browarze Regent w Třeboni gdzie wtedy pracował (wcześniej w browarach Budvar i Samson). Obecnie zajmuje się również doradztwem przy otwieraniu nowych browarków. Oczywiście przed przyjazdem do Telča wcześniej zadzwoniłem by umówić się na zwiedzanie i dowiedziałem się, że właśnie pomaga przy jakimś browarze w Słowacji i cały tydzień będzie nieobecny. Ale zadeklarował, że porozmawia ze swoim pomocnikiem, który wszystko nam pokaże. Tak uczynił i przy drugim telefonie potwierdził, że możemy przyjechać około 12-ej w piątek 7.10.22.
    Sympatyczny młody chłopak (zapomniałem imienia), który zaprosił nas do browaru przyznał, że jeszcze 1,5 roku wcześniej nie wiedział o pracy w browarze nic (będąc tylko kelnerem), a wszystkiego nauczył go pan Marcel. Mówił, że jest bardzo zadowolony z pójścia tą drogą, co dało się zauważyć gdy z ekscytacją opowiadał o współpracy z panem Hofmanem w browarze.
    A ten pierwszą warkę uwarzył tu 4.09.2019, zaś pierwsze piwo polało się w połowie listopada.

    Sprzęt pochodzi z firmy Strojtep Jeřišno. Warzelnia ogrzewana elektrycznie ma max wybicie 13 hl, jednak zazwyczaj warki mają 12 hl. Fermentownia i leżakownia znajdują się w jednym pomieszczeniu za ścianą po prawej. Na piwa dolnej fermentacji przeznaczone są dwie kwadratowe otwarte kadzie fermentacyjne o pojemności 25 hl każda. Leżakują zaś w tankach 4x25 hl i 1x45 hl. Jest tu także jeden tankofermentor 12,5 hl przeznaczony na fermentację i leżakowanie górniaków. Myśleliśmy, że to całość browaru, jednak młody podsládek przez bramę przeprowadził nas na wewnętrzne podwórze (normalnie niedostępne dla gości) gdzie weszliśmy do osobnego, sporego, widać że dość nowego budynku. Jego spadzisty dach w całości pokrywały panele fotowoltaiczne, podobne zainstalowano też z tej strony na sąsiednim starym budynku. Wewnątrz, zaraz za wrotami zauważyliśmy 2 duże superkondensatory pozwalające magazynować uzyskaną energię na czas gdy słońce nie operuje. Podobno na potrzeby warzelni i reszty browaru (chłodnie, oświetlenie) instalacja ta zapewnia w lecie pokrycie około 3/4 potrzebnej energii.
    Dalsza część powierzchni wykorzystywana jest na skład słodu (używa się głównie Soufflet i Ireks), jest też wydzielona mniejsza chłodnia na piwa gotowe oraz duża przeznaczona na drugą leżakownię. Na razie zainstalowano tu nowy tankofermentor 30 hl i 2 tanki leżakowe po 60 hl, miejsca jest na dużo więcej co jest wykorzystywane do przechowywania piwa w kegach. Tak więc widać, że browar jest rozwojowy, do tego czasu roczna produkcja oscylowała w okolicy 1500 hl rocznie. Co ciekawe, od warzelni do nowej leżakowni jest około 50 m, połączenie zapewniają pociągnięte nad podwórzem izolowane rury.

    Po zwiedzaniu zasiedliśmy w ogródku przed restauracją by w październikowym słoneczku (23°C) popróbować piwek. Było ich na kranie 4, ich nazwy odnoszą się do funkcji pracowników majątku ziemskiego, jedynie Hofmistr wyraźnie nawiązuje do pana sládka Hofmana.

    - Nádeník 10°. Słomkowej barwy, zmętnione, mocno chmielowe, goryczkowe, słodowość nie za wysoka, 39 kč.
    - Holomek 11°. Złote, mętne, chlebowe, fajnie chmielone, klasyczne i smaczne, 43 kč
    - Hofmistr 12°. Mętny bursztyn, wyższa słodowość i treściwość, nuta kwiatowa, chmielowa goryczka (podobno Žatecký poloraný červeňák) pojawia się na podniebieniu po przełknięciu, 46 kč.
    - Klíčník 13° IPA. Ciemny bursztyn wchodzący w miedź, leciutko zmętnione. To piwo bardzo przypomina Atak Chmielu sprzed lat, 36 kč/0,3 l.

    Piwa podawane w szkle firmowym, każde w innym, można zakupić w cenie 100 kč. Podkładki firmowe ale ceramiczne.
    Na wynos piwa dostępne są w butelkach zwrotnych 0,5 l w cenach odpowiednio 28, 29, 31, 41 kč + 3 kč kaucja lub PET-ach 1 l - 52, 57, 61, 72 kč. Oczywiście można zamówić również napełnienie kega dowolnej objętości.
    Jadłospis ciekawy ale dość zwięzły, jednak jedzenie dość drogie. Ekipa konsumująca zapłaciła za Panský guláš z knedlikami 245 kč, a za szarpane mięso w bułce (czyli hamburger w czeskim stylu) 225 kč. Jeśli chodzi o smak byli zadowoleni . Tak więc cenowo lepiej się opłaca pić piwka, które są bardzo smaczne.

    Jest przyjemnie, warto wpadać. Czynne nd-czw. 11.30-21.30, pt,sob. 11.30-21-30.

    Na fotkach: 1. Tam gdzie parasole mieści się restauracja, browar w części po lewej 2. Warzelnia 3. Kadzie fermentacyjne 4. Starsze tanki leżakowe 5. Tankofermentor a obok stacja CIP

    Click image for larger version

Name:	DSC06293.JPG
Views:	75
Size:	32,9 KB
ID:	2329863Click image for larger version

Name:	DSC06297.JPG
Views:	56
Size:	37,7 KB
ID:	2329864Click image for larger version

Name:	DSC06301.JPG
Views:	56
Size:	28,6 KB
ID:	2329865Click image for larger version

Name:	DSC06305.JPG
Views:	60
Size:	29,8 KB
ID:	2329866Click image for larger version

Name:	DSC06303.JPG
Views:	57
Size:	58,9 KB
ID:	2329867

    Comment

    • dadek
      Senior
      • 09-2005
      • 4592

      #3
      ... 6. Myjka do kegów 7. Nowa, jeszcze niezapełniona tankami leżakownia 8. Najnowszy tankofermentor i leżaki 9. Chłodnia z piwami 10. Wnętrze restauracji

      Click image for larger version

Name:	DSC06300.JPG
Views:	63
Size:	72,8 KB
ID:	2329869Click image for larger version

Name:	DSC06309.JPG
Views:	59
Size:	29,2 KB
ID:	2329870Click image for larger version

Name:	DSC06308.JPG
Views:	57
Size:	21,5 KB
ID:	2329871Click image for larger version

Name:	DSC06306.JPG
Views:	53
Size:	30,8 KB
ID:	2329872Click image for larger version

Name:	DSC06295.JPG
Views:	58
Size:	40,7 KB
ID:	2329873

      Comment

      • dadek
        Senior
        • 09-2005
        • 4592

        #4
        Piwka: 1. Nádeník 10° 2. Holomek 11° 3. Hofmistr 12° Klíčník 13°

        Click image for larger version

Name:	DSC06310.JPG
Views:	67
Size:	79,8 KB
ID:	2329875Click image for larger version

Name:	DSC06311.JPG
Views:	59
Size:	74,5 KB
ID:	2329876Click image for larger version

Name:	DSC06312.JPG
Views:	56
Size:	74,2 KB
ID:	2329877Click image for larger version

Name:	DSC06314.JPG
Views:	62
Size:	76,4 KB
ID:	2329878

        Comment

        Przetwarzanie...
        X
        😀
        🥰
        🤢
        😎
        😡
        👍
        👎