Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czechy, Dubňany, Nádražní 7, Řemeslný Minipivovar Dubňák / Restaurace U Kače

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Senior
    • 09-2005
    • 4577

    Czechy, Dubňany, Nádražní 7, Řemeslný Minipivovar Dubňák / Restaurace U Kače

    Na Moravě w 2019 już co wieś to browar. Winiarski kraj przechodzi na piwo, co akurat mnie jako nie gustującego w winach, może tylko cieszyć. Trzeba od razu oddać Dubňanom - choć malutkie to jednak jest to miasto, do którego łatwo dostać się w ciągu 8 minut autobusem z Hodonína.
    Przybyliśmy tu z Promilem 19.02.2020 umówieni z głównym sládkem i współwłaścicielem Markiem Hochem, który opowiedział nam jak to się stało, że otworzył browar. Nie miał wykształcenia w kierunku rolniczym czy spożywczym, pracował zawsze jako handlowiec. Kilka lat temu zasmakowały mu piwa z powstających szczególnie w niedalekim Brně i okolicach minibrowarów, proponujących coś ciekawszego niż masówka i piwne style jakich nie znał. Potem spróbował domowego warzenia i już go to wciągnęło po szyję od około 5 lat. W międzyczasie poznał dziewczynę z Dubňan, której tata był właścicielem istniejącej tu "od zawsze" restauracji U Kače. Przy okazji jej planowanego remontu, przekonał go do założenia w piwnicach małego browaru. Jednak gdy sobie wszystko wyliczyli i pomierzyli okazało się, że mógłby to być zbyt mały browar nawet na potrzeby tylko tej restauracji, a nie chcieli podawać klientom obcego piwa. Z tyłu od podwórza terenu było dość, więc stanęło na wzięciu kredytu pod budowę nowego budynku i uruchomieniu w nim rzemieślniczego browarku. Budowa, wyposażenie, wszelakie sprawy papierkowo-urzędowe, odbiory, itp, trwały prawie 2 lata. W międzyczasie Marek Hoch jeszcze poszerzał swoją piwowarską wiedzę domovarnika w czasie kilkumiesięcznego szkolenia nie byle gdzie, bo w browarze Frýdlant v Čechách. Obecnie pracuje w Dubňanach z kolegą pomocnikiem.
    Pierwsza warka została ugotowana na początku września 2019, był to světlý ležák 11° Chmelda, potem już poszły kolejne piwa.
    Całość sprzętu pochodzi z Ukrainy z firmy Brovarni w mieście Biła Cerkva.
    Warzelnia o wybiciu 500 l jest 3-naczyniowa (z whirpoolem). Najpopularniejsze wśród miejscowych piwoszy ležáký warzy się na 2 razy, po czym fermentują w dwóch tankofermentorach 10 hl o wysokich stożkach, a na leżakowanie trafiają do któregoś z czterech zbiorników również po 10 hl. Oprócz tego są też 3 małe tankofermentory po 5 hl na pojedyńcze warki piw specjalnych. Jest miejsce na rozwój browaru lecz na razie to bardzo odległa perspektywa, bo trzeba zapracować na spłacany kredyt.
    Do produkcji używa się słodów z pobliskich Záhlinic oraz Weyermann z Bambergu. Chmiele oczywiście czeskie do klasycznych ležáků, do innych piw amerykańskie i nowozelandzkie.
    Co w Czechach nie jest częste, piwa stacza się na razie do petainerów, własne kegi są przewidziane w późniejszym czasie. Część piw trafia też do stylowych piwnych butelek szklanych o pojemności 0,75 l z dużym kapslem. Etykiety są równie fajne, samoprzylepne, w kształcie szyszki, górna pełni rolę banderoli na kapslu.
    Jak na razie piwa z powodzeniem sprzedają się w 95% w restauracji U Kače, reszta trafia do piwotek w Brně. Było do tej pory uwarzone 14 gatunków, z tanku mieliśmy okazję wypić najnowszą premierę:

    - Mother's 11°, 4,6% https://www.browar.biz/galeria.php?id=27348 British Brown Ale, oczywiście na angielskich chmielach. Bardzo smaczna.
    Również z tanku spróbowaliśmy najnowszej warki jeszcze młodego bo 2-tygodniowego
    - D12 světlý ležák 12°, 4,6% https://www.browar.biz/galeria.php?id=27349 który już był dobry, a z pewnością nabierze jeszcze rumieńców.
    Tego dnia w restauracji lano jeszcze:
    - D11 světlý ležák 11°, 4,5% spróbowałem tylko łyk ale to dobra klasyka
    - Starý Mistr Kovářský 13°, 4,8% tmavý ležák https://www.browar.biz/galeria.php?id=27350 Na oko czarny, pod światło pięknie rubinowy, wyraźnie pachnący ciemnymi, palonymi słodami, w smaku wyraźnie ciemno czekoladowy z kakaową goryczką i odrobiną zbożowej kawy. Bardzo dobre.
    - Ozembuch 19°, 6,4% Oak aged Imperial Stout https://www.browar.biz/galeria.php?id=27351 Bardzo treściwe piwo o ciemnobrązowej pianie, pachnące drewnem z ogniska, w smaku mocna goryczka jak z 90% czekolady, paloność z lekkim odsłodowo-wiśniowym kwaskiem i nutami drewna, na końcu odrobina wanilii, alkoholu nie czuć zupełnie. Świetnie zbalansowane smakowo i pyszne piwo.

    Od sládka otrzymaliśmy w prezencie jeszcze jedną z ostatnich butelek
    - Pumpkin Ale 15°, 5,1%, jednak przejął ją Promill z zamiarem zabrania do Polski więc nie spróbowałem.

    Restauracja (i browar) mieści się w samym środku miasteczka, tuż przy przystanku Dubňany pivnice. Wnętrze jest przyjemne, biel ścian w jasnym drewnie, takież też meble. Na ścianach stare (powojenne) i bardzo stare (jeszcze z czasów austriackich) fotografie Dubňan.
    Na stołach osobna Pivní karta ze wszystkimi tutejszymi piwami, na której zaznacza się w kwadracikach te aktualnie dostępne tak z kranu jak i z butelek (stoją w lodówce obok baru). Piwa podaje się w kuflach 0,5 l lub pokalach firmowych, te drugie mają dwie cechy - 0,3 i 0,4 l. Podkładki firmowe dostępne są na stołach.
    W krótkiej karcie 3 główne dania: żeberka, golonka i skrzydełka, poza tym przegląd tradycyjnych czeskich zakąsek: nakladaný hermelín, utopenci, tlačenka, itp.
    Choć 19.02.2020 gdy tam byliśmy była środa, to większość stołów na wieczorne godziny już była zarezerwowana. Znacznie więcej miejsc przynoszą ciepłe dni, gdy na wewnętrznym podwórzu, (naprzeciw browaru) funkcjonuje spory zadaszony drewniany taras z ławami. Jest trochę iglaków, a także mały chmielnik, skąd jak powiedział sládek Marek, corocznie pozyskuje nieduży worek szyszek.
    Restauracja czynna: pon-pt. 14-21, pt,so. 13-00, nd. 13-20.

    Browarek godny polecenia, piwa warte odwiedzin

    Fotki w galerii:








  • heckler
    Senior
    • 09-2012
    • 1850

    #2
    Czechy, Dubňany, Nádražní 7, Pivovar Dubňák

    Coraz gęściej od browarów robi się w regionie południowo-morawskim. Dubňany to kolejne niewielkie miasteczko, które w zeszłym roku dołączyło do piwnej czeskiej mapy.
    Browar postanowiliśmy odwiedzić w Walentynki i na miejsce dotarliśmy tuż po godzinie 15.
    Historia powstania browaru swoją genezę ma w roku 2013 kiedy to obecny piwowar i właściciel Marek Hoch stawiał swoje pierwsze kroki jako piwowar domowy. Swoją pasję Marek rozszerza o profesjonalny kurs warzenia, który przechodzi w browarze Frýdlant i już wtedy w jego głowie już zakiełkował pomysł na własny browar.
    Z pomocą przyszedł mu obecny teść, który w miasteczku prowadzi własną restaurację. Postanawiają browar wybudować od podstaw i na dziedzińcu restauracji stawiają parterowy budynek w którym to od zeszłego roku Marek warzy miejscowe piwa. Pierwsza warka została uwarzona we wrześniu 2019 roku.

    Owa restauracja nosi nazwę U Kače i mieści się w ciągu domków jednorodzinnych stojących zaraz przy ulicy w ścisłym centrum miasteczka. Budynek z zewnątrz został ładnie odnowiony, a i po wejściu do środka w oczy i nozdrza rzuca się wygląd i zapach nowości. Stoły porozstawiano po bokach w boksach oddzielonych drewnianymi belkami, a zaraz przy wejściu zbudowano długi bar przy którym ustawiono wysokie krzesła. Generalnie wystrój niczym nie razi, ani nie zaskakuje, ot wnętrze jakich wiele, ale jest schludnie i przytulnie .
    Całość dopiero powoli się rozkręca i dlatego gdy my tam byliśmy nie działała jeszcze kuchnia. Dla głodnych przewidziano zimne przekąski typu hermelin, czy utopenec ( 59 Kc.), który to do najsmaczniejszych niestety nie należał .

    Z drugiej strony lokalu od strony podwórza do budynku przyklejono spory letni taras. Niestety siedząc tam widok będziemy mieć nie za specjalny, bo patrzymy da ogromy plac wysypany szutrem z którego latem zapewne będą unosiły się tumany kurzu. Na końcu tego placu stoi parterowy budynek browaru Dubňák.
    Na miejscu zastaliśmy bardzo miłego właściciela, który od razu zaprosił nas do browaru. Dzisiaj nie warzę, a piwo rozlewamy do butelek ( 0.7 szkło) i je etykietujemy - odparł Marek.
    Typowo ręczna robota. Młody pomocnik sladka na ,specjalnej, drewnianej kołysce z pietyzmem kręcąc butelką przyklejał etykiety . A trzeba przyznać, są bardzo ładne. Etykieta w kształcie liścia dębu z ładnie zaakcentowanymi, złotymi wytłoczeniami imitującymi kanaliki w liściu. Do tego z tyłu naklejana jest kontr etykieta z podanymi wszystkimi danymi, a na kapsel wędruje banderola. Mistrzostwo świata .

    W skład rodzinnego browaru wchodzi 600 litrowa warzelnia, 2 x 500 litrowe tanki przeznaczone na speciały, oraz 2 x 1200 litrowe i 6 x 1000 litrowe tanki.
    Póki co piwo rozlewane jest tylko do butelek i pojemników typu petainer. Nie ma rozlewu do kegów i dlatego piwa możemy spróbować tylko w lokalu, lub zakupić je na wynos.
    Pierwszym uwarzonym w browarze piwem była Chmelda 11-ka i było to jasne piwo z dodatkiem świeżego chmielu zebranego w przydomowej chmielarmi.
    Podczas miłej pogawędki prosto z tanka zostaliśmy poczęstowanie jasną 12-ką ( D12). Piwko nie było jeszcze w pełni doleżakowane, ale już miało dobrze zaakcentowana goryczkę, a jak zapewniał sladek, on właśnie takie goryczkowe piwa lubi. W celu skosztowania pozostałych piw udaliśmy się już do restauracji. Tego dnia na kranach gościły:

    - D11 svetla 11-ka 32/22 Kc. Piwo o bardzo dziwnym posmaku. Nie smakowało nam.

    - SMK Starý Mistr Kovářský tmava 13-ka 35/24 Kc. Delikatny posmak kawy to nie jest to co w piwie lubię, ale jedno na klatę można przyjąć. Złe nie było.

    - Mother'sN polotmava 11-ka 35 Kc. za pojemność 0.4 l. Bardzo smaczne piwo.

    - Ozembuch tmavé silné pivo 19-ka 48 Kc. za pojemność 0.4 l. Również mi smakowało.

    Dodatkowo na wynos zakupiliśmy trzy piwa:

    - Chmelda svetla 11-ka 65 Kc. Smak koncernowego lagera, niestety porażka.

    - Pumpkin Ale 15-ka 89 Kc. Bardzo smaczne, goryczkowe piwko o subtelnym posmaku dyni.

    - Enigma Single Hope Ale 13-ka 84 Kc. Również smaczne piwo z wyraźnie zaznaczoną goryczką.

    Podsumowując pracę piwowara, można stwierdzić, że nad ,jasnymi, piwami musi on jeszcze popracować, gdyż z klasyką mija się aż za bardzo. Natomiast pozostałe piwa są smaczne, ale tylko dla miłośników goryczki w piwie. Ci co się lubują w słodszych piwach nie powinni tam zaglądać .

    Zdjęcia:









    Comment

    • heckler
      Senior
      • 09-2012
      • 1850

      #3
      Ale jaja!! Teraz tak patrze i widzę, że praktycznie jednocześnie z dadkiem wystawiliśmy opis tego samego browaru . Proszę niech ktoś władny z łaski swojej połączy te opisy.

      Comment

      • darekd
        Senior
        • 02-2003
        • 12216

        #4
        Macie timing, zaraz zgłoszę

        Comment

        • heckler
          Senior
          • 09-2012
          • 1850

          #5
          W ciepły, słoneczny dzień to i na tarasie można posiedzieć Oferta piwna składała się z czterech piw.

          - D12 jasny lezak 49/39 Kc. bardzo dobre, klasyka

          - SMK ciemna 13-ka 50/40 Kc. smaczne

          - Metla IPA 15-ka 55/49 Kc. smaczne

          - Zimni 13-ka 53/43 Kc. jasny, chmielony na zimno leżak. Perfumy

          Kuchnia działa, a żeberka smaczne
          Attached Files

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎