Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czechy, Ledce, Ledce 16, Pivovar Ovipistán

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Senior
    • 09-2012
    • 1817

    Czechy, Ledce, Ledce 16, Pivovar Ovipistán

    Niecałe 10 kilometrów od miejsca naszego kwaterunku Opočna od miesiąca działa kolejny mały browarek. Oczywiście postanowiliśmy go odwiedzić. Browar położony jest we wsi Ledce i nazywa się Ovipistán.

    Długi spacer dobrze nam zrobił i na miejsce dotarliśmy w sobotę około godziny 14, gdyż tylko w ten dzień w browarze otwierają bufet i serwują lane piwko. Przed budynkiem browaru zastaliśmy rozstawiającego ławy jednego z trzech właścicieli mega sympatycznego człowieka którym jest Viktor Johanis. W pracach pomagała mu jeszcze sympatyczniejsza koleżanka, a może żona??
    Od razu zostaliśmy zaproszeni do środka, nalano nam po piwie i pokrótce skreślono historie browaru. Jak opowiadał Viktor, to po pierwsze i najważniejsze browar nie leży w Czechach, a w niezależnej Republice Ovipistán . Jak później stwierdził piwo za granicą Republiki tak ludziom zasmakowało, że zdecydowali się je eksportować do pobliskich Czech. W związku z tym wszystkie ich piwa noszą nazy władnych w republice: premier, prezydent, czy pierwsza dama. Pierwsza część nazwy browaru czytana wspak, tworzy napis ,pivo,. Mega pozytywnie zakręceni ludzie z niesamowitą zajawką.

    Zaczynali w 2009 roku jako browarnicy domowi, a następnie od 2016 warzyli kontraktowo w browarze Mejto, oraz Muflon. W miedzy czasie powstał projekt otwarcia własnego browaru i w tym roku osiedli we wiosce Ledce i na potrzeby browaru zagospodarowali i wyremontowali budynek starej, nieczynnej hospody. Cała instalacja została zakupiona w Chinach, a jak dalej opowiadał Viktor, to dla tago, że u nich w kraju było brak mocy przerobowych, to wybrali kolejne państwo na literę ,C,. Oczywiście żartował, bo za pewnie głównie chodziło o kasę.
    Warzelnia ma 10 hl. wybicie i stoi w dawnej, dużej sali tanecznej. Dodatkowo ustawiono tam stoliki, jest magazyn słodu i oczywiście mały bar. Tanki stoją w osobnym pomieszczeniu i jest ich 10 x 20 hl., oraz 4 x 10 hl. i wszystkie są wyposażone w płaszcze chłodzące. Jest też otwarta fermentacja w postaci 2 x 20 hl. i 1 x 10 hl., oraz jeden CK tank do piw górnej fermentacji o pojemności 20 hl.

    Ponieważ na dworze żar lał się z nieba już po godzinie 14 do browarku zaczęli przyjeżdżać spragnieni rowerzyści. Wiadomo, motor napędowy przemysłu piwowarskiego w Czechach.
    W wolnej chwili Viktor zaprosił nas do pomieszczenia z tankami. Jak sam stwierdził: chcecie, to browar musicie zobaczyć, a że jesteście z daleka to zapraszam na poczęstunek z tanka.
    Ba! poczęstunek, to była prawdziwa piwna uczta w postaci wszystkich piw które tam leżakowały i już nadawały się do jako takiej konsumpcji. Mieliśmy przyjemność spróbowania czterech piw:

    - První dáma tmava 14-ka. Pyszne piwko przypominające Stout-a.

    - IPL Atašé 12-ka. Równie świetne piwo.

    - Märzen Tajemník 15-ka. Genialny napitek!

    - APA Vyslanec 12-ka. To było najmłodsze piwo i musi jeszcze poleżeć, ale już smakowało przyzwoicie.

    Natomiast na barze jedynym lanym piwem był:

    - Premier svetly lezak 11-ka w cenie 23/32 Kc. Boziu, cóż to było za pyszne piwo!!Jedno z najlepszych jakie piłem. Goryczka, aromat, no mistrzowska robota.

    Bardzo udana wizyta, genialne piwa, a poznanie i posłuchanie opowieści tak miłych i pozytywnie zakręconych ludzi było wprost bezcenne. Cóż całość niestety popsuł czas, który biegł nieubłaganie i musieliśmy iść na ostatni autobus jadący do Opočna. Gorąco polecam odwiedzić to miejsce. Póki co piwa na wynos, lane są na bieżąco.

    Zdjęcia w galerii:












  • dadek
    Senior
    • 09-2005
    • 4538

    #3
    Do piwnej Republiky Ovipistán nasza ekipa dotarła 2.02.2022. Pociągiem do stacji Bolehošť, skąd odbyliśmy do Ledce 2 kilometrowy spacer wśród pięknego krajobrazu i towarzyszącego nam niespodziewanie słońca na bezchmurnym niebie. Była środa i choć tego dnia hospoda jest nieczynna, to sládek Michal powiedział mi przez telefon, że ma robotę i będzie w browarze więc możemy wpadać. Budynek hospody i browaru stoi w samym centrum miejscowości (jakże by inaczej) tuż obok skwerku z przystankami autobusowymi. Budynek ma swoje lata, pochodzi jeszcze z lat 90-ych 19 wieku i ma szczęście, że stał się obiektem zainteresowania chłopaków z Ovipistána chcących warzenie "latające" zamienić w końcu na własne gary. Tym bardziej, że jeden z nich Viktor Johanis jest z zawodu architektem (w browarze handlowcem) i to on zaprojektował całość koniecznej przebudowy w celu dostosowania do nowej funkcji. W maju 2020 uwarzono tu pierwszą warkę co nie znaczy, że przebudowa była już całkowicie zakończona, ale wtedy browar już zaczął zarabiać na jej pełne ukończenie. W czasie naszej wizyty dały się zauważyć dwie pary niedawno zainstalowanych nowych szerokich stalowych dwuskrzydłowych drzwi. Jedne z nich prowadzą do warzelni, drugie do leżakowni, a oba wychodząc wprost na placyk przed budynkiem znacznie ułatwią dostawę słodu i opakowań oraz wywóz gotowego piwa.
    A te zdobyło już sobie wierną klientelę, oczywiście nie tylko wśród miejscowych, choć jak powiedział Michal, ci bardzo się z ekipą Ovipistána zaprzyjaźnili i są stałymi klientami. Głównym odbiorcą są knajpy w Hradci Králové, także duża pivoteka Pivoňka, sporo także wywozi się do Prahy. Dzięki temu browar pracuje praktycznie na full nawet teraz w zimie warząc po dwie warki dwa razy w tygodniu. Tak więc praktycznie nie ma pustych tanków - Heckler powyżej opisał parametry browaru, więc łatwo można sobie wyobrazić skalę produkcji.
    Używane są do niej głównie słody z Kounic (Klusáček), a do piw specjalnych Weyermann.
    Najlepiej sprzedaje się 11° Premiér i 12° President i tych się warzy najwięcej. Ale asortyment to około 10 piw z czego zazwyczaj 2-3 to "górniaki", które fermentują w jedynym w browarze tankofermentorze 20 hl. Mieliśmy okazję spróbować bardzo wyrazistego piwa Velvyslanec IPA 15° jedynie na chmielu Most czyli nowej odmianie z Žatca, który rzeczywiście robił robotę jakby to było kilka amerykańców . Choć Michal pracował przy rozlewie do PET-ów, trochę mu przeszkadzaliśmy (choć nie dawał po sobie tego poznać), to degustacji z tanków oczywiście było więcej. Oprócz świetnej klasyki czyli Premiéra i Presidenta bardzo mi zasmakował żytni wędzony Senátor i IPL Atašé. Na koniec Michal polał nam porter Pučista 17°, który choć na polskie warunki jest dość lekki, to po leżakowaniu od grudnia 2020 smakował idealnie.

    W pewnym momencie Michal mi zadał pytanie, które trochę mnie zaskoczyło "- To ile już zaliczyłeś browarów w České Republice? Bo widzę, że jeździsz ciągle, spotkaliśmy się kiedyś w Havířové". Ja nie pamiętałem tej okoliczności i roku w którym to było, Michał dokładnie też nie ale zdzwonił do któregoś z chłopaków dopytać. Potem poszukał w telefonie i pokazał mi naszą wspólną fotkę z 2014 roku z nieistniejącego już browaru Venuše. Wtedy to i mi się rozjaśniło bo byłem tam tylko raz w towarzystwie Borisa Kyjonky z Českého Těšína (na browar.biz boris_cz). Chłopaki z Ovipistána wtedy również szlajali się po ČR odwiedzając browarki, warzyli domowe piwa tak jak i Boris, więc nie dziwne że się zgadaliśmy przy okazji zwiedzania Venuše, a wspólnych tematów przy piwie na pewno nie brakowało. Miło, że miałem okazję znów się spotkać z piwnymi pasjonatami już w ich własnym browarze, choć Michał powiedział że obecnie jest tyle pracy że na jeżdżenie i zwiedzanie bardzo rzadko mają czas.
    A dla nas - piwnych spijaczy, to akurat dobrze, że nam warzą świetne piwa, bo te z Ovipistána takie właśnie są. Warto więc wpaść do Ledce lub spróbować ich gdzie indziej. Obecnie w okresie zimowym hospoda przy browarze jest czynna we wtorki 17-22 i piątki 16-22, w lecie zamiast piątków będą to soboty w przedłużonych godzinach (takie są ustalenia z miejscowym wójtem by nie było kolizji z innymi gminnymi planami imprezowymi). Poza tym codziennie w dni powszednie można wpaść po piwa w butelkach PET lub szklanych 0,7 l. W lodówce był cały asortyment,. Zazwyczaj ktoś jest na miejscu lecz lepiej upewnić się telefonicznie. Dzwonienie jest konieczne gdy ktoś chce zamówić piwo w kegu.

    Na fotkach: 1. Budynek hospody (lewa część) i browaru 2. Trzynaczyniowa warzelnia, obok zbiorniki wody gorącej i zimnej 3. Kadzie otwartej fermentacji 4. Tanki leżakowe 20 hl 5. Tanki leżakowe 10 hl

    Click image for larger version

Name:	DSC05017.JPG
Views:	76
Size:	24,3 KB
ID:	2324455Click image for larger version

Name:	DSC05020.JPG
Views:	67
Size:	29,2 KB
ID:	2324456Click image for larger version

Name:	DSC05021.JPG
Views:	65
Size:	20,6 KB
ID:	2324457Click image for larger version

Name:	DSC05023.JPG
Views:	63
Size:	35,6 KB
ID:	2324458Click image for larger version

Name:	DSC05024.JPG
Views:	63
Size:	30,4 KB
ID:	2324459

    Comment

    • dadek
      Senior
      • 09-2005
      • 4538

      #4
      ... 6. Jedyny w browarze CK tank (20 hl) służy do piw górnej fermentacji 7. Napełniarka do butelek 8. Porter bałtycki Pučista nalany prosto z tanku 9. W hospodzie do nabycia pełny asortyment w butelkach PET i szklanych

      Click image for larger version

Name:	DSC05022.JPG
Views:	70
Size:	66,3 KB
ID:	2324462Click image for larger version

Name:	DSC05026.JPG
Views:	68
Size:	57,5 KB
ID:	2324463Click image for larger version

Name:	DSC05027.JPG
Views:	65
Size:	32,3 KB
ID:	2324464Click image for larger version

Name:	DSC05028.JPG
Views:	65
Size:	72,8 KB
ID:	2324465

      Comment

      Przetwarzanie...
      X
      😀
      🥰
      🤢
      😎
      😡
      👍
      👎