Černilov, Černilov 350, Pivovar Gryf

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2012.09
    • 2264

Černilov, Černilov 350, Pivovar Gryf

Černilov to gmina w Czechach, w powiecie Hradec Králové i to tam w kwietniu 2022 roku został otwarty browar Gryf. Właścicielem i sladkiem zarazem jest sympatyczny, były piwowar domowy Robert Čáp.

Browar mieści się w byłym, przebudowanym garażu na prywatnej posesji, gdzie również stoi dom Roberta. Spodziewałem się małego, przydomowego browarku, a tymczasem jest grubo. Warzelnia ma 1000 l., a w chłodni stoi pięć 2000 l. tanków. Całkiem sporo jak na browar, który nie ma własnego wyszynku, ba nawet stronki web niema. Warzone są trzy piwa:

- Jasna 11-ka

- Jasna 12-ka

- Ciemna 12-ka

Wszystkie trzy piwka to prawdziwy majstersztyk sztuki piwowarskiej pod postacią ,czeskiej klasyki,. Pomimo tego, że zostały zakupione na wynos w litrowych pet-kach - (90 Kc.) to wszystkie piwa bardzo nam smakowały.
    Mam nadzieję, że kiedyś będę miał możliwość i przyjemność spróbowania lanych piwek z pod ręki sympatycznego piwowara - Roberta.

Budynek w którym mieści się browar, chłodnia, tanki, warzelnia.
    Attached Files
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2012.09
    • 2264

Piwka w kolejności opisu., rodzinny dom, za którym stoi browar.
    Attached Files

Comment

Related Topics

Collapse

• Alkoneser
      Browary restauracyjne w Polsce
      Alkoneser
      Cześć,
      mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
      2024-08-05, 11:26
    • heckler
      Olešnice, Olešnice 1, Pivovar Bejval
      heckler
      Olešnice, to miasteczko położone około 5 km na wschód od Trhové Sviny. Otoczone malowniczym terenem stawów Stropnice i wzgórzem Dubí. Z Žumberka wyszło 6.7 km.( w jedną stronę) pieszej, malowniczej wycieczki, więc czemu nie
      Po środku miasteczka stoi XVI wieczny Zamek Oleśnicki,...
      2025-08-25, 12:13
    • heckler
      Czechy, Týn nad Vltavou, Pivovarská 510, Vltavotýnský pivovar
      heckler
      Týn nad Vltavou to historyczne miasto w Kraju Południowoczeskim, położone po obu brzegach Wełtawy niedaleko ujścia Lužnicy.
      Pomimo, że Vltavotýnský pivovar Týn nad Vltavou działa już parę lat, bo od grudnia 2019 roku, jakoś tak nie było okazji go odwiedzić.
      Pierwsza pisemna...
      2025-08-26, 09:50
    • heckler
      Višňové, Višňové 148, Zmolský pivovar
      heckler
      Višňové, to malownicza wioska położona jakieś 20 km na północ od Znojma. Na skraju tejże wioski w jednym z prywatnych domów powstał rodzinny -Zmolský pivovar.
      Na początku działali jako kontraktowiec, a od kwietnia 2023 roku warzą na swoim sprzęcie.
      Na szczęście ulica przy...
      2024-06-25, 08:09
    • heckler
      Frymburk, Frymburk 11, Pivovar Frymburk
      heckler
      Frymburk to malownicze miasteczko w kraju południowoczeskim, położone na półwyspie Lipna, a jego historia sięga XIII wieku. Od roku 2024 miasteczko nosi miano uzdrowiska. Na małym, urokliwym ryneczku pośród ciągu kamienic stoi pensjonat/restauracja/browar- Markus.
      Początek swojej działalności...
      2025-09-01, 11:41
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...