Strakonice, to malownicze miasto w południowych Czechach, położone na zbiegu rzek Otavy i Volyňki. Po jednej stronie rzeki można zwiedzać ładny, gotycki zamek, a po drugiej na skromnym, kiszkowatym ryneczku od 2022 roku działa browar Haďák.
Pierwszy człon nazwy browaru to nazwisko właściciela, którym jest Vladimír Had, który wraz z synem prowadzi tenże biznes. Oprócz browaru posiadają drugi pub- Pivnice U Hada. Tam również serwowane są ich piwa.
Właśnie tam mieliśmy przyjemność poznania sympatycznego właściciela
. Natomiast w browarze, za barem rządzi jego równie sympatyczny syn.
Ponieważ w lokalu klientów mało, był czas na wysłuchanie historii browaru, oraz jego zwiedzenie.
Browar wraz z piwiarnią i nową aparaturą na tym nowym adresie działa od 2022 roku. Natomiast poprzednio piwo warzono we wspomnianej piwiarni -Pivnice U Hada na ul.Čelakovského 289.
Tam działali od roku 2017 i piwo warzyli w bardzo małych ilościach. Jak wspominał syn, kiedyś byli najmniejszym zarejestrowanym browarkiem w Czechach.
Przy browarniana piwiarnia czynna jest tylko od czwartku do niedzieli od 17. Jedna spora sala na której stoi bar, a z boku widoczna jest warzelnia.
Łukowate sufity z czerwonej cegły robią robotę i dodają sznytu lokalowi. Przechodząc przez salę np. do kibelka wyjdziemy na duże podwórze, gdzie od czasu do czasu organizowane są jakieś eventy.

Warzelnia to skromne 300 litrów, a na zapleczu stoją tanki 7 x 600l. , oraz dwie otwarte kadzie. Piwa produkowane są tylko dwa:
-svetle 11-ka
-polo-tmave 11-ka
Oba w tej samej cenie 43 Kc. Trochę rdzy, trochę goryczy, a na koniec mnóstwo gazu.
Słabo z małym plusem, a na powtórzenie zamówienia ochoty brak. Jasna 12-ka z miejscowego browaru Dudák smakowała o wiele lepiej
Browar, wraz z piwiarnią, sala, piwa.
Pierwszy człon nazwy browaru to nazwisko właściciela, którym jest Vladimír Had, który wraz z synem prowadzi tenże biznes. Oprócz browaru posiadają drugi pub- Pivnice U Hada. Tam również serwowane są ich piwa.
Właśnie tam mieliśmy przyjemność poznania sympatycznego właściciela

Ponieważ w lokalu klientów mało, był czas na wysłuchanie historii browaru, oraz jego zwiedzenie.

Tam działali od roku 2017 i piwo warzyli w bardzo małych ilościach. Jak wspominał syn, kiedyś byli najmniejszym zarejestrowanym browarkiem w Czechach.
Przy browarniana piwiarnia czynna jest tylko od czwartku do niedzieli od 17. Jedna spora sala na której stoi bar, a z boku widoczna jest warzelnia.
Łukowate sufity z czerwonej cegły robią robotę i dodają sznytu lokalowi. Przechodząc przez salę np. do kibelka wyjdziemy na duże podwórze, gdzie od czasu do czasu organizowane są jakieś eventy.


Warzelnia to skromne 300 litrów, a na zapleczu stoją tanki 7 x 600l. , oraz dwie otwarte kadzie. Piwa produkowane są tylko dwa:
-svetle 11-ka
-polo-tmave 11-ka
Oba w tej samej cenie 43 Kc. Trochę rdzy, trochę goryczy, a na koniec mnóstwo gazu.


Browar, wraz z piwiarnią, sala, piwa.
Comment