Vlachovo Březí, to miasto w kraju południowo czeskim, położone w podgórzu Šumavy. Szczyci się bogatą historią sięgającą XIII wieku. Początkowo wieś, później podniesiona do statusu miasteczka, a następnie miasta, zachowało historyczne centrum min. zabytkowy, barokowy zamek i kościół Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny.
Natomiast pierwsza wzmianka o historii warzenia piwa w Vlachov Březí sięga 1538 roku, a koniec działalności browarniczej datuje się na 1924 rok, kiedy to sprzedano cały park maszynowy. W 2017 roku powstała spółka Panský pivovar Vlachovo Březí sro, której celem było przywrócenie tradycji warzenia piwa w Vlachovo Březí i to bezpośrednio w zabytkowych pomieszczeniach browaru.
Po dwóch latach gruntownego remontu zabytkowych zabudowań w czerwcu 2019 roku uwarzono pierwszą warkę piwa. Trzeba przyznać, że cały projekt bardzo ładnie się prezentuje i to zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.
Cała instalacja pochodzi od firmy Pacovské strojíry, a jej główny element pod postacią 2,4 tyś. warzelni ustawiono po środku dużej hali. I podobno jest to dokładnie tam, gdzie pierwotnie stała stara warna.
Nad warzelnią, dookoła hali zamontowano taras na który to dostaniemy się spiralnymi schodami. Tam w ciekawej formie zdjęć na strukturze drewna przedstawiono historię odbudowy browaru.
Tanki pod postacią 12 x 4.8 tys. ustawiono w piwnicy za warną, a do fermentacji używają otwartych kadzi. Wodę czerpią z własnej studni, a okres leżakowania ich leżaków wynosi od 8-10 tygodni.
Podczas naszej wizyty mieliśmy okazję poznać jednego z właścicieli/piwowara, ale ten akurat zajęty był warzeniem, więc obowiązki przewodnika przekazał jednemu z pracowników. Bardzo miły pan, opowiedział, to co wiedział, a z tanka zaserwował mały poczęstunek

Jak opowiadał nasz przewodnik, piwa warzy się trzy rodzaje. Ciemne i to tylko w okresie zimowym i dwa jasne w sezonie letnim.
Pierwsze z nich nosi nazwęBřezí Koza-Original z ekstraktem 11.7, a drugie Březí Koza- Hop Hop Hop z ekstraktem 11.2. Czyli bardzo zbliżone parametry, obu Ciężarnych Kóz

Pierwsze próbowałem na miejscu, w barze na rynku, a natomiast Hop Hop w Hostinec u Jana Žižky w miejscowości Sudoměř, a tydzień później w Ceskim Krumlovie. Oba piwa wyśmienite, z niewielka przewagą dla Original



Natomiast z tymi trzema piwami, to chyba nie do końca tak jest jak nas poinformował nasz przewodnik. Na stronie chwalą się jeszcze polotmavym, a na innych portalach opisują 10-kę, widen i IPĘ. W każdym bądź razie piwko miałem okazję spróbować w czterech barach i wszędzie mieli tylko jasne.
Na miejscu można zakupić szkło, podstawki, piwo, ale tylko pod postacią w/w trzypaku. Lanego piwa w browarze nie ma, trzeba udać się na ryneczek.

Ładnie się prezentujący, długi budynek browaru. Weście do browaru. Poczęstunek z tanka
. Original 11.7 , oraz Hop Hop Hop 11.2.
Natomiast pierwsza wzmianka o historii warzenia piwa w Vlachov Březí sięga 1538 roku, a koniec działalności browarniczej datuje się na 1924 rok, kiedy to sprzedano cały park maszynowy. W 2017 roku powstała spółka Panský pivovar Vlachovo Březí sro, której celem było przywrócenie tradycji warzenia piwa w Vlachovo Březí i to bezpośrednio w zabytkowych pomieszczeniach browaru.
Po dwóch latach gruntownego remontu zabytkowych zabudowań w czerwcu 2019 roku uwarzono pierwszą warkę piwa. Trzeba przyznać, że cały projekt bardzo ładnie się prezentuje i to zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.
Cała instalacja pochodzi od firmy Pacovské strojíry, a jej główny element pod postacią 2,4 tyś. warzelni ustawiono po środku dużej hali. I podobno jest to dokładnie tam, gdzie pierwotnie stała stara warna.
Nad warzelnią, dookoła hali zamontowano taras na który to dostaniemy się spiralnymi schodami. Tam w ciekawej formie zdjęć na strukturze drewna przedstawiono historię odbudowy browaru.

Tanki pod postacią 12 x 4.8 tys. ustawiono w piwnicy za warną, a do fermentacji używają otwartych kadzi. Wodę czerpią z własnej studni, a okres leżakowania ich leżaków wynosi od 8-10 tygodni.
Podczas naszej wizyty mieliśmy okazję poznać jednego z właścicieli/piwowara, ale ten akurat zajęty był warzeniem, więc obowiązki przewodnika przekazał jednemu z pracowników. Bardzo miły pan, opowiedział, to co wiedział, a z tanka zaserwował mały poczęstunek


Jak opowiadał nasz przewodnik, piwa warzy się trzy rodzaje. Ciemne i to tylko w okresie zimowym i dwa jasne w sezonie letnim.
Pierwsze z nich nosi nazwęBřezí Koza-Original z ekstraktem 11.7, a drugie Březí Koza- Hop Hop Hop z ekstraktem 11.2. Czyli bardzo zbliżone parametry, obu Ciężarnych Kóz


Pierwsze próbowałem na miejscu, w barze na rynku, a natomiast Hop Hop w Hostinec u Jana Žižky w miejscowości Sudoměř, a tydzień później w Ceskim Krumlovie. Oba piwa wyśmienite, z niewielka przewagą dla Original




Natomiast z tymi trzema piwami, to chyba nie do końca tak jest jak nas poinformował nasz przewodnik. Na stronie chwalą się jeszcze polotmavym, a na innych portalach opisują 10-kę, widen i IPĘ. W każdym bądź razie piwko miałem okazję spróbować w czterech barach i wszędzie mieli tylko jasne.
Na miejscu można zakupić szkło, podstawki, piwo, ale tylko pod postacią w/w trzypaku. Lanego piwa w browarze nie ma, trzeba udać się na ryneczek.



Ładnie się prezentujący, długi budynek browaru. Weście do browaru. Poczęstunek z tanka




Comment