W końcu udało nam się dotrzeć do czynnego Grolla . Remont zakończono, ale patrząc na zdjęcia z przed dziesięciu lat zmian nie zauważyłem. Może na dolnej sali coś się zmieniło, ale na górze raczej nic. Na górnej sali trwały przygotowania do mającej odbyć się wieczorem prywatnej imprezy, ale pomimo tego miła obsługa pozwoliła nam na zobaczenie instalacji browaru.
Piwa i to tylko jednego o nazwie Lotr svetla 11-ka w cenie 42 Kc. spróbowaliśmy w sali na parterze. Jedno wypić i zapomnieć, tyle mogę o nim napisać. Bardzo średnio.
Piwo podawane jest w szkle Budweisera, ale za to na firmowej podstawce. Budweiser jest drugim lanym piwem w tym lokalu i zajmuje dwa krany.
Wspomnę jeszcze, że w browarze można przenocować np. w dwuosobowym pokoju, ale cena wynosząca ponad 1600 Kc. raczej odstrasza, niż zachęca.
Restauracja czynna jest codziennie od godziny 10.30 do 22, oraz do 24 w piątki i soboty.
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
Na terenie dawnej fabryki sody we wsi Káraný w tym roku otwarto drugi browar pod szyldem Vinohradský. Zdolności produkcyjne praskiego browaru stały się niewystarczające i dlatego postanowili rozszerzyć produkcję . Właściciele zainwestowali w projekt ponad 100 milionów koron i będą mogli...
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
Comment