Browarek wraz z barem i restauracją. W barze 10 nalewaków z piwami "stałymi" oraz 3 nalewaki ze "specjalnymi". 9 listopada były dostępne następujące piwka:
Cesky Boehmer Pilsner, New York Lager, Ravensborg Rod, Bombay Pale Ale, Tarsstukker, Kings County Brown Ale, Sorte Faer, India Red Ale, Stjermestund, Noerrebro`s Julebryg. Niestety widzę, że 3 specjalnych gatunków nie zanotowałem a zdjęcie gdzieś przepadło :/ Ceny piwe nie zachęcają za bardzo do konsumpcji, 0,25 l kosztuje 39 DKK, garunki sezonowe są droższe (dla wyjaśnienia 1DKK=ok. 50 groszy) . Części restauracyjnej nie testowałem. Można zakupić również piwka w butelkach 0,4l. Są nawet inne gatunki niż te dostępne z nalewaków. Ciekawostką jest sposób naliczania opłaty za butelki. Piwo pite z butelki na miejscu kosztuje ok. 40 DKK, natomiast kupowane na wynos tylko 27 DKK. Kiedy poprosiłem barmana o 2 butelki miałem odliczoną kwotę zgodną z cennikiem ze stolika. On natomiast zażyczył sobie znacznie więcej. Zdziwiłem się ale nie znając lokalnych zwyczajów zapłaciłem znacznie większą kwotę. Barman poszedł do lodówki i wyciągając chciał je otworzyć, na co ja mu starałemm się wytłumaczyć, że chce je zabrać ze sobą. Wtedy on powiedział, że przecież pytał czy biorę ze sobą (no cóż, mój angielski na pewno nie jest perfekcyjny...). Koniec końców, oddał mi różnicę między ceną "lokalową" a "na wynos". Ogólnie lokal ciekawy, a piwka smaczne. Jak ktoś będzie w Kopenahdze to polecam odwiedzić. Dość dobre dojście jest od dworca Oesterport. Linki do fotek:
http://www.browar.biz/galeria.php?id=18355
http://www.browar.biz/galeria.php?id=18356
http://www.browar.biz/galeria.php?id=18357
Strona browaru: http://www.noerrebrobryghus.dk/
Cesky Boehmer Pilsner, New York Lager, Ravensborg Rod, Bombay Pale Ale, Tarsstukker, Kings County Brown Ale, Sorte Faer, India Red Ale, Stjermestund, Noerrebro`s Julebryg. Niestety widzę, że 3 specjalnych gatunków nie zanotowałem a zdjęcie gdzieś przepadło :/ Ceny piwe nie zachęcają za bardzo do konsumpcji, 0,25 l kosztuje 39 DKK, garunki sezonowe są droższe (dla wyjaśnienia 1DKK=ok. 50 groszy) . Części restauracyjnej nie testowałem. Można zakupić również piwka w butelkach 0,4l. Są nawet inne gatunki niż te dostępne z nalewaków. Ciekawostką jest sposób naliczania opłaty za butelki. Piwo pite z butelki na miejscu kosztuje ok. 40 DKK, natomiast kupowane na wynos tylko 27 DKK. Kiedy poprosiłem barmana o 2 butelki miałem odliczoną kwotę zgodną z cennikiem ze stolika. On natomiast zażyczył sobie znacznie więcej. Zdziwiłem się ale nie znając lokalnych zwyczajów zapłaciłem znacznie większą kwotę. Barman poszedł do lodówki i wyciągając chciał je otworzyć, na co ja mu starałemm się wytłumaczyć, że chce je zabrać ze sobą. Wtedy on powiedział, że przecież pytał czy biorę ze sobą (no cóż, mój angielski na pewno nie jest perfekcyjny...). Koniec końców, oddał mi różnicę między ceną "lokalową" a "na wynos". Ogólnie lokal ciekawy, a piwka smaczne. Jak ktoś będzie w Kopenahdze to polecam odwiedzić. Dość dobre dojście jest od dworca Oesterport. Linki do fotek:
http://www.browar.biz/galeria.php?id=18355
http://www.browar.biz/galeria.php?id=18356
http://www.browar.biz/galeria.php?id=18357
Strona browaru: http://www.noerrebrobryghus.dk/
. My jednak nie przestraszyliśmy się obrazu czających się w bramach podejrzanych czarniawych osobników z serialu Patryka Vegi. Okazało się, że w Nørrebro nie było ich jakoś specjalnie więcej niż w innych częściach Kopenhagi, a właściwie to nawet nie dawali się zauważać. W knajpkach i na ulicach tej pięknej dzielnicy starych kamienic, raczej dominowali prawdziwi Duńczycy o jak najbardziej białej skórze
. A w browarze Nørrebro, do którego przybyliśmy około 15.30 7.08.2018, na szczęście byli tylko oni i tak pozostało przez cały czas naszego tam pobytu.
. Akurat nie chcieliśmy bo bardziej nas interesowało piwo. Nie było problemu - nalano nam i cała ekipa kucharzy i kelnerów zasiadła do dużego, wysokiego stołu na środku sali w radosnym nastroju konsumując zasłużony służbowy obiad
.
. Ale to jet Dania i dziwne godziny otwarcia/zamknięcia po kilku dniach pobytu już nie szokują. Gwoli ścisłości okazało się, że to tylko przerwa i o 17.30 restauracja znów się otwiera.
Comment