Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fulda, Wiesenmühlenstraße 13, Brauhaus Wiesenmühle

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Senior
    • 09-2005
    • 4568

    Fulda, Wiesenmühlenstraße 13, Brauhaus Wiesenmühle

    Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się już nie da iść bardziej w dół, po lewej mijamy Kaufland, po prawej starą fabrykę z czerwonej cegły z wysokim kominem zamieszkałym na samym wierzchołku przez bocianią rodzinę. Tu zaczynają się rozległe zielone tereny nad meandrującą i tworzącą jeziorka rzeką Fuldą. No a jeśli jest rzeka to już nie trudno znaleźć młyn.
    Początek jego funkcjonowania datuje się już na początek 14 wieku jako część majątku kościelnego. Tak było długie wieki, dopiero w 19 został sprzedany i sukcesywnie unowocześniany, a istniejące do dziś przestronne zabudowania służyły nie tylko młynarstwu ale i innej działalności (rolnictwo, stolarnia, olejarnia, włókiennictwo). I tak aż do 1960 roku, potem obiekty popadały w ruinę aż gdy w 1988 roku wykupiła je prywatna firma i rozpoczęła remont z pietyzmem odtwarzając dawny wygląd budynków. Największe w Europie młyńskie koło (średnica 7 m, masa 55 ton) ruszyło znów w 1990 roku i służy do dziś jako generator prądu (60-80 kW/h zależnie od stanu wody) zasilającego cały kompleks, czyli browar, hotel i restaurację. A są to niemałe budynki - hotel ma 27 pokoi a sale restauracyjne pomieszczą 200 osób, jest też sala konferencyjna. Jednak rekordowa liczba gości bo aż 500 zmieści się w przestronnym, częściowo zadaszonym ogrodzie od strony podwórza i wśród zieleni w dalszej części terenu. Biesiadując na zewnątrz z jednej strony w przeszklonej przybudówce możemy podziwiać pracę kucharzy i opalany drewnem piec do pizzy, z drugiej zaś zajrzeć do nowej leżakowni. Jednak trzeba przyznać, że obie z tych nowych części dobudowano z zachowaniem stylu starych budynków - użyto bordowej cegły i czerwonej dachówki na spadzistym dachu.
    Wnętrze sal restauracji jest bardzo przyjemne w rustykalnym stylu. Pierwsza jest jaśniejsza, oświetlona zwisającymi stylowymi lampami, białe sufity i ściany częściowo pokryte kamieniem, także płytki podłogi są kamienne. Stoły ciosane z grubego litego jasnego drewna, siedziska krzeseł podobnie, ale ich nogi to już robota snycerza.
    Przyległa sala z barem jest dużo wyższa a strop tworzą konstrukcję belkową częściowo pokrytą deskami tworzącymi w 1/3 powierzchni antresolę. Bar półokrągły, cały w jasnym drewnie stylizowany na beczkę przed nim dwie solidne wysokie ławy z litego drewna z wyściełanymi siedziskami. Są też stoły takie jak w pierwszej sali ale wzdłuż okien goście siedzą na wysokich stołkach przy dużych drewnianych beczkach z zainstalowanymi okrągłymi blatami.
    Po lewej od baru mona podziwiać pięknie błyszczącą miedzianym płaszczem warzelnię (wybicie 500 l) częściowo otoczoną drewnianą konstrukcją z blatem. Fermentownia znajduje się w pomieszczeniu za warzelnią. Są tam 4 okrągłe kadzie otwartej fermentacji, które można przez przeszkloną ścianę obserwować siedząc przy 8-osobowych stołach w kolejnej, dość wąskiej i najmniejszej salce. Oprócz fermentorów, bliżej od warzelni umieszczono zbiornik wody gorącej, a w głębi są również tanki leżakowe. Jak dobrze policzyłem jest ich razem z tymi w nowej leżakowni 14 stojących i 4 poziome. Sprzęt pochodzi z firmy BrauKon.

    Odwiedziliśmy Wiesenmühle 24.07.2023. Jak to jest w Niemczech w zwyczaju różne style piw warzy się tu sezonowo, a jedynym stałym jest tylko Helles. Na tablicy przed wejściem były wypisane kredą 3 piwa:
    - Wiesenmühlenbier 5,1%, to właśnie jasny lager. Ciemnożółty, dość mętny, piana na 5 cm z "czapką" ponad kufel ale dość szybko opadła do dużych bąbli. Pachnie mocno słodowo, w smaku fajny wiejski chlebek z chrupiącą skórką, po przełknięciu pojawia się lekka goryczka. Gdyby chmielenie było większe można by sądzić, że pijemy 12° w jakimś czeskim browarku, tu dawka chmielu jednak jest bliższa niemieckim lagerom. Ale piwo bardzo smaczne. 4,70 €.

    - Hip 4 Hops, 5,4%. Barwa nieco ciemniejsza od poprzedniego piwa, mętność podobna. Spodziewałem się, że to będzie górniak ale kelner twierdził, że to mocno chmielony lager na czterech chmielach. No i trochę większą chmielowość było czuć już w aromacie, choć nie brakowało również słodowości. I właśnie tu smakowo od razu mogło by uchodzić mi za czeską 12,9°, bo jest wyraźnie chlebowe, a bardzo przyjemna chmielowa goryczka pojawia się na języku i pieści podniebienie po przełknięciu. Jak dla nas to norma ale jak na Niemcy duża dawka. Bardzo mi smakowało. 4,80 €.

    Trzecim piwem miał być Weizen ale kelner powiedział, że nie ma bo to piwo sezonowe. Z tym się musiałem zgodzić, tak też było napisane przy nim w karcie -"nur im Sommer!" - "Lipiec to przecież lato więc gdzie to piwo"? - powiedziałem do kelnera. - "No nie ma, ale jest Radler" - odpowiedział. Takich specyfików akurat nie pijam więc druga kolejka była powtórkami opisanych wyżej piw.
    Z innych sezonowych w karcie można było znaleźć Pils(!), IPA, Alt, Bock, Rauchbier, Starkbier (alk.9,5%). Eh, spróbowało by się tego i owego, no ale cóż taki system...

    Piwa są podawane w kuflach firmowych z fajnym logo, podkładki dostępne na stołach. Całoroczne czyli Wiesenmühlenbier i Radler są w cenach 3,60/ 4,70/ 9,40 € za 0,3/ 0,5/ 1 l, sezonowe 3,70/ 4,80/ 9,60 €, czyli różnica prawie żadna. Jedynie Starkbier kosztuje 14 € za 1 litr i jest podawany w butelce z krachlą wraz ze szkłem degustacyjnym.
    W butelkach na wynos piwa są połowę tańsze: stałe 4,40 € za 1 litr (+ 4 € kaucja), sezonowe 4,50 €. Oczywiście można sobie zamówić również w kegach o pojemności 10-15-20-30-50 l i wypożyczyć osprzęt do nalewania. Im więcej tym taniej, w przypadku kega 50 l jedno piwo 0,5 l kosztuje nas już tylko 1,83 lub 1,88 €.

    Z gadżetów można było kupić koszulki (22 €), breloki, otwieracze i szkło firmowe (3,50-4,50).

    Jedzenie oczywiście jest, chociaż typowo niemieckich dań tylko kilka w cenach 13-18 € + zakąski w postaci kiełbasek, precli i sałatki kartoflanej (7-8 €). Dominuje pizza w kilkunastu rodzajach (8-14 €), choć pasuje w tym miejscu jak wół do karety, to jest robiona w piecu opalanym drewnem i podobno smaczna.

    Miejsce bardzo fajne, rustykalne, niby w mieście ale jakby na wsi. Pełno dzikiej zieleni, wijąca się rzeka, niesamowite koło młyńskie nie od parady ale pracujące jako elektrownia wodna, do którego można dojść z sal restauracji wewnątrz starych budynków pokonując wąskie przejścia, schodki, niskie drzwi jak sprzed wieków.
    Piwa bardzo dobre, szkoda tylko że trzeba by przyjeżdżać co 1-2 miesiące by spróbować wszystkiego co tu warzą.
    Czynne: pon-czw. 11-23, pt,so 11-24, nd. 10-22

    Na fotkach: 1. Podjazd od strony ulicy, browar i restauracja jest w części po lewej, hotel po prawej a za nim wejście na mostek do młyńskiego koła 2. Warzelnia 3. Kadzie fermentacyjne, za nimi leżaki 4. Zbiornik wody gorącej 5. Myjka do kegów

    Click image for larger version  Name:	DSC07866.JPG Views:	1 Size:	38,6 KB ID:	2335602 Click image for larger version  Name:	DSC07869.JPG Views:	1 Size:	33,3 KB ID:	2335603 Click image for larger version  Name:	DSC07871.JPG Views:	1 Size:	22,3 KB ID:	2335604 Click image for larger version  Name:	DSC07870.JPG Views:	1 Size:	22,2 KB ID:	2335605 Click image for larger version  Name:	DSC07872.JPG Views:	1 Size:	35,0 KB ID:	2335606
    Last edited by dadek; 06-10-2023, 00:36.
  • dadek
    Senior
    • 09-2005
    • 4568

    #2
    6. Tanki leżakowe w nowej leżakowni 7. Pozostałe tanki leżakowe 8. Pierwsza sala restauracji 9. Sala z barem 10. Ogródek na podwórzu

    Click image for larger version

Name:	DSC07874.JPG
Views:	54
Size:	29,1 KB
ID:	2335608 Click image for larger version

Name:	DSC07875.JPG
Views:	58
Size:	27,2 KB
ID:	2335609 Click image for larger version

Name:	DSC07867.JPG
Views:	54
Size:	28,4 KB
ID:	2335610 Click image for larger version

Name:	DSC07868.JPG
Views:	57
Size:	37,1 KB
ID:	2335611 Click image for larger version

Name:	DSC07879.JPG
Views:	59
Size:	43,1 KB
ID:	2335612

    Comment

    • dadek
      Senior
      • 09-2005
      • 4568

      #3
      10. Podwórze z innej perspektywy, w głębi budynek nowej leżakowni 11. Dawniej młyn a obecnie elektrownia wodna widziana zza rzeki 12. Wielkie koło młyńskie z poziomu rzeki 13. Wiesenmühlenbier 14. Hip 4 Hops

      Click image for larger version

Name:	DSC07878.JPG
Views:	54
Size:	48,4 KB
ID:	2335616 Click image for larger version

Name:	20230724_205100.jpg
Views:	56
Size:	43,3 KB
ID:	2335617 Click image for larger version

Name:	DSC07864.JPG
Views:	52
Size:	40,1 KB
ID:	2335618 Click image for larger version

Name:	DSC07861.JPG
Views:	61
Size:	58,5 KB
ID:	2335619 Click image for larger version

Name:	DSC07880.JPG
Views:	58
Size:	64,5 KB
ID:	2335620

      Comment

      Przetwarzanie...
      X
      😀
      🥰
      🤢
      😎
      😡
      👍
      👎