Niemcy, Leezen, Schloßstraße 1 a, Handwerksbrauerei Hennings

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4884

    #1

    Niemcy, Leezen, Schloßstraße 1 a, Handwerksbrauerei Hennings

    18.07.2025 przy okazji zwiedzania Schwerina postanowiliśmy udać się na drugą stronę ogromnego jeziora Schweriner See, nad którym leży miasto. Naszym celem była miejscowość Leezen na wschodnim brzegu i znajdujący się tam browarek Hennings (powstały w 2012 roku), który oficjalnie otwiera się dla klientów w piątki w godzinach 10-17. Na pewno przyjemnie by było pokonać jezioro statkiem, jednak do Leezen one nie pływają, trzeba było więc skorzystać z autobusu. Linie 101, 103, 104 kilka razy dziennie wyruszają spod dworca kolejowego w Schwerin, objeżdżają jezioro od północy dowożąc nas do celu w 18 minut.
    Browar znajduje się w samym centrum wsi przy głównym skrzyżowaniu, w białej parterowej podłużnej przybudówce do większego starego budynku z czerwonej cegły. Około godziny 13 zastaliśmy kilkuosobową kolejkę zapewne miejscowych, którzy kupowali po kilka butelek piwa, czasem skrzynkę odchodząc z towarem piechotą. Ktoś podjechał samochodem i oprócz butelek załadował też 2x15 litrowe kegi zapewne do spożycia na weekendowym party. Na tablicy kredą był wypisany dostępny tego dnia asortyment:

    - Summer Ale 12,5°Blg, 5,4%
    - Rotbier 12,5°; 5,2%
    - Rottenburger 16,5°; 7%
    i skreślony już
    - Pils 12,5°; 5,4%.

    Każde z piw w butelkach 0,5 l, jedynie Rottenburger występował w pojemności 0,75 l. Ceny 2,80-4,40 €, oczywiście najwyższa z nich dotyczy dużej butelki Rottenburgera. W sprzedaży były też 3 rodzaje szkła firmowego (3,50-4,50 €).
    Sprzedaż prowadził piwowar Tim Hennings wraz z żoną. Chwilę poczekaliśmy aż się trochę rozluźni by chwilę porozmawiać. Oboje okazali się bardzo sympatycznymi ludźmi, i nie ukrywali zaskoczenia że przyjechaliśmy z Polski spróbować ich piw. Oprócz tematu piwnej turystyki i małych kraftowych browarów zeszło też na niecne praktyki koncernów produkujących piwopodobne siki i ich politykę cenową, czyli takie polsko-niemieckie narzekanie. A trzeba wspomnieć, że Tim przed założeniem swojego browaru kiedyś pracował "dla wielkiego" choć nie jako piwowar.
    Oczywiście Tim pokazał nam browar. Trzynaczyniowa warzelnia (z whirpoolem) ma wybicie 25 hl, tankofermentorów jest 7 i jeden leżakowy. Tak więc to taki większy mały browar.
    Jako że butelkowy się wyprzedał w całości, z tanka zostaliśmy poczęstowani Pilsem, który był przewidziany do rozlewu w następnym tygodniu. Był pyszny, solidnie chmielony, idealny na upał. By nie przeszkadzać w obsłudze klientów pozostałe piwa próbowaliśmy z butelek, które pan piwowar schował dla nas do lodówki. Do tego zastosował jakieś specjalne, niższe o połowę ceny w stosunku do tych co widzieliśmy na tablicy (jak powiedział "gościnne"), a także pożyczył nam firmowe pokale, z którymi udaliśmy się na drugą stronę skrzyżowania do stolików przy markecie. (U nas zapewne nie posiedzieli byśmy tam nawet trzech minut przegonieni przez ochronę lub co gorsza policję). Po wypiciu jednego stylu, z lodówki wydawał nam kolejne piwa by były w odpowiedniej temperaturze. A każde z nich było bardzo smaczne i dobrze chmielone.
    Jak wspomniałem, do browaru bez zapowiedzi można wpadać po piwa w każdy piątek pomiędzy 10 a 17. Na inny termin można się umówić telefonicznie.
    Piwowar Tim napisał nam też na firmowej wizytówce trzy miejsca gdzie można napić się jego lanych piw w Schwerinie. Są to knajpy i restauracje znajdujące się niedaleko siebie w obrębie Altstadt (czyli starówki):
    - Freischütz (Ziegenmarkt 11)
    - Das Martins (Lübecker Straße 19)
    - Lukas (Großer Moor 5).

    Fotki:
    1. Budynek browaru i co piątkowa sprzedaż z okna
    2. Warzelnia
    3. Tankofermentory
    4. Kolejne tankofermentory i tank leżakowy

    Click image for larger version  Name:	DSC02093.jpg Views:	0 Size:	113,0 KB ID:	2351096 Click image for larger version  Name:	DSC02095.jpg Views:	0 Size:	103,5 KB ID:	2351097 Click image for larger version  Name:	DSC02096.jpg Views:	0 Size:	109,5 KB ID:	2351098 Click image for larger version  Name:	DSC02097.jpg Views:	0 Size:	124,5 KB ID:	2351099
    Ostatnia zmiana dokonana przez dadek; 2025-09-28, 01:46.
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4884

    #2
    5. Summer Ale
    6. Rotbier
    7. Rottenburger

    Click image for larger version

Name:	DSC02099.jpg
Views:	0
Size:	138,2 KB
ID:	2351101 Click image for larger version

Name:	DSC02100.jpg
Views:	0
Size:	124,4 KB
ID:	2351102 Click image for larger version

Name:	DSC02098.jpg
Views:	0
Size:	121,7 KB
ID:	2351103

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • etman
      Piwowar nr 52
      etman
      Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

      Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



      Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

      W numerze 52 :
      • Wywiad numeru Nie przetrwamy
      ...
      2025-03-13, 09:16
    • etman
      Piwowar nr 54
      etman
      W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...
      2025-09-25, 23:46
    • etman
      Piwowar nr 53
      etman
      W 53. numerze Piwowara, magazynu dla domowych piwowarów, znajdziemy solidną dawkę inspiracji, wiedzy i humoru. W wywiadzie numeru bohater zdradza, jak z hobby można zrobić pełen etat, a dział stylów skupia się na klasykach w nowym wydaniu: rzemieślniczych lagerach, pilsach i recepturze, która...
      2025-06-17, 19:34
    • etman
      Piwowar nr 51
      etman
      Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

      Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
      2024-12-10, 18:48
    • etman
      Piwowar nr 50
      etman
      Hejka, przez jakiś będę się tu udzielał w imieniu Centrum Piwowarstwa

      Niedawno dotarł do nas Piwowar nr 50.

      Numer 50 magazynu "Piwowar" skupia się głównie na grodziskim piwowarstwie, prezentując różnorodne aspekty tego stylu. Zawiera wywiady z pasjonatami...
      2024-09-18, 13:25
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...