Kolor: Złoty, minimalnie mętny. Takiego oczekiwałem od jasnego piwa z browaru restauracyjnego . [4.5] Piana: Brudnobiała, średniowysoka, dość drobna, niestety, nietrwała... [3] Zapach: Wyważony chmielowo-słodowy, jednak chmiel przeważa, pojawia się także nuta chlebowa. [4.5] Smak: Na początku zdecydowana, wytrawna, w zasadzie IPA-owa goryczka zdominowała wszystko. No, może oprócz śladowego chlebka. Po ogrzaniu dała się jednak wymlaskać nuta słodowa. Mimo to, dla mnie trochę zbyt goryczkowe w tej kategorii. [4] Wysycenie: Średnie, OK, mimo, iż pieczołowicie nalewane w browarze do PET-a . [4] Opakowanie: Butelka była moja, po mineralce .
Jednak, gdybym nie był za kierownicą, dostałbym firmowy kufel na firmowym wafelku . [4] Uwagi: Tak, jak wyżej - smaczne piwo, ale dla mnie nieco zbyt wytrawne. Zdaję sobie jednak sprawę, że wielu b.biz-owych smakoszy doznałoby w trakcie degustacji wielokrotnego orgazmu... .
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
Na początku zdecydowana, wytrawna, w zasadzie IPA-owa goryczka zdominowała wszystko. No, może oprócz śladowego chlebka. Po ogrzaniu dała się jednak wymlaskać nuta słodowa. Mimo to, dla mnie trochę zbyt goryczkowe w tej kategorii.
Rzeczywiście dominuje goryczka, a w tle wyczuwalne są lekkie nuty slodowe, ale nie zgadzam się, że jest zbyt goryczkowe.Dla mnie poziom goryczki jest jak najbardziej ok.
Kolor: ciemnożółty, mętny kolor naturalnego piwa zacheca do picia, choc moze nie jest klasyczny dla pilsa [4.5] Piana: bardzo ładna utrzymuje sie do końca picia [5] Zapach: wspaniały zapach słodowo chmielowy [5] Smak: słód a potem wspaniała goryczka, chce sie po prostu pić kolejne łyki [5] Wysycenie: idealne nie za duże nie za małe [5] Opakowanie: ładna etykieta ze zdjeciami starego Chorzowa, wszystkie informacje podstawowe są [5] Uwagi: piwo z beczki i butelki nie dziwi ze zajeło I miejsce na Birofilia 2013 w stylu Pils. Znakomite zbalansowane piwo, wyśmienite. Reden 12 i Widawa Premium Lager to jak na razie dwa najlepsze pilsy warzone w Polsce, które piłem. Jedyną wada jest cena i dostępność.
Kolor - złoty, lekko mętny Piana - ładna, biała, szybko się rwąca, pozostawiająca kożuszek oraz oblepiająca szkło Zapach - słodowo-chmielowy z lekkim aromatem kwaskowym Smak - dominuje smak chmielu z niezłą goryczką, na drugim planie nuty chlebowe, jak również słodowe Wysycenie - średnie Opakowanie - bardzo ładna etykieta ze starym zdjęciem ul. Wolności w Chorzowie na pierwszym planie, krótka historia oraz opis piwa, podany podstawowy skład, ekstrakt, zaw. alk., kapsel złoty goły, data spożycia wypisywana ręcznie Uwagi - Pite z butelki. Bardzo dobre piwo i rzeczywiście jest to jeden z liderów w tym stylu w Polsce.
Warka do 2.10.2013
Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2014-01-30, 19:38.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Kolor: Żółty, idealnie pilsowy, mętne. [5] Piana: Dość mocna, na 3 cm, bąbelki nierównomierne różnej średnicy. Utrzymuje się praktycznie do dna kufla gruba, prawie 1 cm warstwą, na ściankach pozostają kręgi połączone nieprzerwaną "firanką". [4] Zapach: Wyraźny, świeżo drożdowo-słodowo-owocowy. [4.5] Smak: To jest poezja i zarazem klasyka pilsa! Idealna kompozycja zbożowo-chlebowych smaczków z lekkim, rześkim owocem i prawdziwą chmielową bombą. Nic dodać, nic ująć. Mlaskać i rozkoszować się. [5] Wysycenie: Idealne, uzupełniające całokształt doznań smakowych. [5] Opakowanie: Gruby, przysadzisty kufel bez logo, wciąż brak podkładek. [3] Uwagi: Łukasz trzyma poprzeczkę polskiego pilsa na najwyższym poziomie, przybijając po przyjacielsku piątkę z Markiem z Browaru Rynek i jego równie świetnym pilsem.
Piłem na miejscu w browarze 17.02.14.
Bardzo pozytywne odczucia, choć jak na pilsa stosunkowo treściwe, z wyraźnym słodowym podkładem, ale i goryczka niczego sobie. Piana opada szybko, w trakcie piwa wzrasta wrażenie pełni i złożoności smaku. Mam wrażenie, że jednak ten pils idzie w kierunku (bardzo dobrego zresztą) lagera, choć może to być wrażenie błędne, bo - po pierwsze: pod koniec picia goryczka już dominuje, po drugie: pite nie w Chorzowie, ale w Krakowie.
Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...
Comment