jeszcze zdjęcie
Kormoran, AIPA
Collapse
X
-
-
Ja jako mieszkaniec Ełku i województwa warmińsko-mazurskiego chciałem podziękować za szybkie sprowadzenie AIPA z Kormororana do mego małego miasta dla firmy Imperium Alkohole Świata. Jestem przerażony waszymi opiniami na temat ceny tego piwa.
Chcecie go porównać do Rowing Jacka?
Piwo z AleBrowaru jest fajne, ale nie ma tej podbudowy słodowej które ma np Imperium z Pinty.
Kormoran ma więcej goryczki niż Rowing Jack .
Moje chaotyczne wywody podsumuję tak: Imperium jest lepsze, ale wolę Kormorana od Rowing Jacka.
Piana jest słaba, szybko opada, ale jednak bardzo ładnie oblepia szkło.
Zapach jest wyraźnie Pintowy, czyli żywiczny, mimo, że w składzie jest Citra, chmiel , którego nie lubię. Wolę zjeść grejpfruta.
Ogólnie te piwo jest świetne, mało alkoholu, dużo lasu tak jak w Imperium.
Cena to 8 zł.
Ja kupiłem cały karton. Cena to 150 zł za 20 piw.
Podziękowania też dla browarników z Kormorana.
Ogólnie jest to świetne piwo, bardziej żywiczne niż cytrusowe, a ja to lubię.
No to mogę być dumny, że Olsztyn jest stolicą mego województwa.Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesićComment
-
Zauważyłem, że w niektórych butelkach pojawiają się te farfocle, w niektórych nie, stały obok mnie dwie butelki z ta samą datą, a różnica była bardzo istotna. Ale generalnie udało im się to piwo i doszlusowało do innych w stylu. Ciągle czekamy na bardzo dobrego, banalnego pilsa.Comment
-
Nie dopiłem - sam diacetyl. Smak, zapach przykryty masłem.
Chyba zaryzykuję i kupię dziś butelkę!Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Miedziany, intensywny, piwo delikatnie zmętnione. Ładnie się prezentuje, nie ma się do czego przyczepić. [5]
Piana: Początkowo dość gęsta i zbita, ale po chwili redukuje się do kożucha, który pozostaje długo, niemalże do samego końca. Na szkle tworzy sie ładna firanka. [4.5]
Zapach: Żywiczny, przede wszystkim żywiczny. Podoba mi się, mógłby być nieco bardziej intensywny. [4.5]
Smak: Bardzo pijalne, orzeźwiające. Dominacja cytrusów, żywicy, sosen. Goryczka na wysokim poziomie. [5]
Wysycenie: Bez zastrzeżeń. [5]
Opakowanie: Tutaj wszystko ok, poza butelką bezzwrotną. Wszystkie dane na etykiecie są, graficznie ok. [4]
Uwagi: Bardzo miłe zaskoczenie, naprawę dobre piwo, które warto chociaż raz spróbować. Mam nadzieję, że więcej polskich browarów przemysłowych pójdzie drogą Kormorana i zacznie tworzyć coś interesującego.
Moja ocena: [4.725]www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!Comment
-
No właśnie, to jest interesująca kwestia.
Browary kontraktowe oprócz surowców, mają jeszcze na wynajmie sprzęt, a tu piwo powstaje w browarze z jego własnej inicjatywy i cena... cena jest wyższa niż w przypadku browarów kontraktowych.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!Comment
-
Wiem, że Imperium to IIPA, a Kormoran to AIPA.
Ja jednak porównuję rodzaj goryczki, a nie styl.
Te piwa są podobne, bo mają żywiczną, sosnową goryczkę.
Podbudowa słodowa jest, ale Chinook tu rządzi.
Ja nie lubię piw w których dominują cytrusy, owoce tropikalne i mango.
Aromat tych piw jest mocno słodki, wręcz mdły.
Rowing Jack w aromacie to cukierki, w smaku jest już lepiej.
Atak Chmielu ma lepszy zapach, no ale w smaku to Pinta niech z tym karmelem nie przesadza.
Ja jestem zwolennikiem aromatów żywicznych i mocno zalegającej goryczki.
W tej chwili tymi piwami są Imperium i Kormoran AIPA.
I wiem doskonale, że te pierwsze to IIPA, a te drugie to AIPA.
Dlatego bez sensu jest porównywanie Kormorana AIPA do Ataku Chmielu, które też oficjalnie jest AIPA.
To dlatego ja porównywałem Imperium do Kormorana. Ze względu na żywiczność, a nie na styl.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemny bursztyn, lekko mętny [5]
Piana: wysoka, drobnopęcherzykowa, średniotrwała, pozostaje cienka warstwa do końca picia, pozostawia ładną koronkę na szkle. [4.5]
Zapach: średniointensywny, lekki diacetyl, początkowo najbardziej wyczuwalne owoce tropikalne i cytrusy, potem mocno żywiczny. [4]
Smak: podobnie jak zapach żywiczno-owocowy, średnio mocna goryczka, zalegajaca, dość mocna słodowość, piwo wydaje się treściwe. [4.5]
Wysycenie: średnie w sam raz [5]
Opakowanie: podobne jak przy pierwszym piwie z tej serii, więc ocena sie nie zmienia [5]
Uwagi: Największym mankamentem tego piwa jest jego cena. (8,80)
Moja ocena: [4.4]Comment
-
Piwo jest genialne. Rzadko się tu wypowiadam, ale aż musialem się zalogować Bardzo goryczkowe, cierpkie, wytrawne. Takie jak lubię. Od kiedy przeszła mi mania pszeniczniaków i miodziaków, przerzuciłem się na różnego rodzaju IPA i kormoranowy American IPA jest niesamowity. W tej chwili to dla mnie piwo numer jeden w Polsce. Świetny smak, zapach, kolor i piana. Wszystko co potrzeba. Tylko cena mogłaby być niższa... Kupione za 8 zł w Ministerstwie Browaru w Poznaniu.Comment
-
Kolor - bursztynowy, mętne
Piana - ładna, kremowa, oblepiająca szkło, opadająca wolno, pozostawiająca ładny kożuch
Zapach - chmielowy (ale średnio-intensywny) połączony z cytrusami, żywicznością oraz lekkim słodowym aromatem
Smak - chmielowy z dobrą goryczką, cytrusy połączone z czerwonym grejpfrutem, wyczuwalna żywiczność, oraz gdzieś w oddali wyczuwalny diacetyl
Wysycenie - umiarkowane, ale odpowiednie
Opakowanie - etykieta praktycznie się nie różni od poprzednich Podróży, jednakże i tak jest rewelacyjna, w składzie podane użyte chmiele, kapsel dedykowany dla Podróży Kormorana
Uwagi - gdyby nie wyczuwalny lekki diacetyl, to dla mnie piwo jest bardzo dobre i bardzo pijalne. Odnośnie ceny to mnie się udało piwo zakupić za 6.90zł (bar Rino w Sosnowcu)
Warka do 20.08.2013Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, minimalnie zmętniony. [4.5]
Piana: Kremowa, bardzo wysoka, sztywna i trwała. [5]
Zapach: Intensywny, ziołowo-chmielowy, delikatne tło owocowe. [3.5]
Smak: Pierwszy łyk sprawia wrażenie owocowe, dalej to już intensywne zioła z karmelem w tle. Piwo bardzo treściwe, ale jednocześnie zaskakująco "pijalne". [4.5]
Wysycenie: Średnie ze wskazaniem na wysokie. [4]
Opakowanie: Bez zarzutu, w serii, dopracowane, staranne wzornictwo, podkreśla "premiumowy" charakter serii.
Jedynym mankamentem jest wpakowanie pszenicznego pokala do zestawu "podarunkowego"... [4.5]
Uwagi: Oceniałem piwo pite ostatnio, ale pierwszy raz - w ciepły, czerwcowy wieczór w ogródku przy "Starej Warszawskiej" w Olsztynie też było pięknie... .
Generalnie bardzo smaczne piwo, również na lato, mimo swej treściwości.
Moja ocena: [4.175]Comment
-
Kolor bursztynowy, metne. Zapach chmielowy z nuta owocow cytrusowych. Intensywna chmielowa goryczka, slodycz karmelu + wyrazne nuty zywiczne i slodkie owoce tropikalne. Piana niewielka, ale zostawia firanke na szkle. Wysycenie w sam raz.
Najlepsze piwo jakie pilem w tym roku! IMO lepsze od "Rowing Jacka". Kandydat do tytulu Piwo Roku 2013. Tylko ta cena... Czy to musi kosztowac az 8,20zl?"Jedno pivo ne vadi!"
"Kupuje tylko w polskich sklepach!"Comment
Comment