Kolor: Czarny. Kompletnie nieprzejrzyste. Nawet pod bardzo mocne światło nie daje w moim teku żadnych przebłysków innych kolorów. [5] Piana: Betonowa. W ogóle nie chce opadać. Głównie drobnopęcherzykowa, choć są też pojedyncze średnie bąble. Mocno zbita, bardzo obfita, koloru jasnobeżowego. Pozostawia piękny lacing. Rewelacja. [5] Zapach: W zapachu na pierwszym planie typowy schwarzbier - wyraźne nuty kawowe. Potem dochodzą nuty żywiczne i odrobina cytrusów. Przyjemny aromat, acz po piwie nazwanym Cascadian Dark Lager spodziewałbym się mocniejszego aromatu chmielowego. [4] Smak: W smaku chmiele są bardziej wyraźne - jest więcej żywicy i wyraźniej zaznaczone cytrusy, a ponadto dochodzi leciutka nuta karmelowa. Bardzo ciekawy, złożony smak. Piwo jest słodkawe. Goryczka jest niska i nie obraziłbym się za wyższą dla skontrowania słodyczy, ale i tak piwo jest naprawdę dobre. [4] Wysycenie: Średnie do wysokiego. Trochę za wysokie. [4] Opakowanie: Genialna etykieta. Piękne nawiązanie do Super Mario Bros na Pegazusa. Pełen skład (drożdże, chmiele). Drobny minus za niewskazanie zastosowanych słodów, poza ogólnikowym "słód jęczmienny". Mimo to piątka z plusem za świetny wzór etykiety i za to, że piwo jest sprzedawane w małych bączkach 0,33 l, co mi bardzo odpowiada, bo przy tym rozmiarze mogę zdegustować więcej piw jednego wieczoru. [5] Uwagi: Warka ważna do 25/09/2014. Bardzo dobry Schwarzbier podrasowany amerykańskimi chmielami. Do powtórzenia. Szczerze polecam. A etykieta do powieszenia na ścianie:-)
21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje....
Producent: Grupa Reden Chorzów. 12% ekstr., 4,8% alk.
Aromat - na początku łodygowe zielsko od polskich chmieli. Szybko się ulatnia i zostają leciutkie drożdże, zielsko i ciut słodu
Piana - zdecydowanie wysoka, szybko większe bąble i opadanie do trwałego kożuszka ...
Aromat - intensywnie chmielowy, ale zaskakująco jak na deklarowane chmiele na pierwszym planie żywiczność, potem trochę tropików (może mango) a cytrusy ledwo ledwo
Piana - średnia, trwała, długi...
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
Comment