Kolor: Nieprzenikniona czerń, pod słońce przy dnie szklanki dały się zauważyć bordowe przebłyski [4.5] Piana: Wysoka na około 4 cm, ciemnobeżowa, zwarta, drobnooczkowa, trochę większych bąbli przy szkle. Opadła dość szybko do dziurawego kożuszka, pozostała obręcz i sporo plam na ściankach. [3.5] Zapach: Wyraźny, przyjemny, palono słodowy z kawą i gorzką czekoladą. [4.5] Smak: Wyraźnie palony, nawet z nutą popiołu:P, jest też kakao i solidna czarnoczekoladowa goryczka. Bardzo smaczny, treściwy i wyrazisty stout. [4.5] Wysycenie: W górnej granicy normy, można wytrzymać ale gdyby obniżyć było by lepiej dla tego piwa. [3.5] Opakowanie: Szklanka Żywca, brak podkładki, kiepsko... [1] Uwagi: To piwo smakowało mi najbardziej ze wszystkich z tego browarku.
Piłem 25.08 na miejscu w Ustce. 9 zł/0,5 l.
Kolor: Czerń nocy letniej; pod światło rubinowe przebłyski. [5] Piana: Beżowa o drobnej teksturze. Nieprzesadnie obfita, ale obecna przez całą degustację. Lacing prawie zerowy. [4] Zapach: Dopiero po ogrzaniu wychodzi złożoność: gorzka, ciemna czekolada, kawa, popiół, minimalny alkoholowy posmak. [4] Smak: Kwaskowe, złamane motywem przewodnim kawy i czekolady. Esencjonalne, a jednocześnie orzeźwiające i bardzo pijalne. Aksamitne. [4.5] Wysycenie: Niskie, pasujące. [4.5] Opakowanie: Czarno-biały minimalizm etykiety, logo, skąpe info. Posiada swój urok, ale zbyt wiele się o piwie, ani browarze nie dowiemy. [4] Uwagi: Po raz pierwszy piłem lane, na miejscu, w szklance Żywca. Było bardziej szorstkie niż wersja butelkowa, którą oceniam. Najlepsze z 4 oferowanych przez browar. Naprawdę niezły stout. Błędnik podpowiada, że zawartość alko jest wyższa od deklarowanej.
Kolor: Ciemnobrązowy, wpadający w czarny. Nieprzejrzyste. [4.5] Piana: Piana drobna i średnia. Ciekawie się nalała, na górze była jakby grubsza, średnioziarnista frakcja, a na dole drobna. Potem średnia opadła i została sama drobna. Kolor brązowy.
Pozostawia ślady na szkle. [4] Zapach: Palone słody, czekolada, ale raczej słodkawa niż deserowa. Lekka słodycz. Trochę jakby posłodzona kawa. [3.5] Smak: Ciemna czekolada, niezbyt gorzka, raczej w stronę lekkiej słodyczy.
Palone słody, kawa, lekki karmel.
Pozostawia lekki słonawy posmak. Kwasowość bardzo niska lekko wyczuwalna. [4] Wysycenie: Wysycenie średnie w stronę niskiego, jak najbardziej w stylu. [4] Opakowanie: Butelka z firmowa etykietką. Czarne napisy na białym tle. Oszczędna ale pomysł na logo browaru i sam projekt mi się podoba. [4] Uwagi: Do kupienia w browarze w Ustce za 10 zł.
Cena dziwna bo w sklepie jest za 6-6,50 w zależności od piwa.
Nie rozumiem skąd w browarze tak wysoki narzut.
Opakowanie: Szklanka Żywca, brak podkładki, kiepsko... [1]
Cytat z regulaminu: "Opakowanie: ocena dot. wyglądu zewnętrznego piwa zamkniętego w swoim opakowaniu, wzornictwa etykiet, informacji zawartych na opakowaniu, etc. (nie dot. piwa z beczki)."
Piwo określone przez browar jako foreign extra stout.
E. 14, 2 blg
A: 6, 1& vol.
Po otwarciu z butelki ładny aromat palono-czekoladowy, po przelaniu dochodzi leciutki akcent maślany.
Barwa ciemnobrązowa do czarnej, nieprzejrzysta.
Piana średnio obfita, opadająca...
Dziwne, że wyszukiwarka nie znalazła tego piwa Ale wiemy jak obecnie działa wyszukiwarka... Jeśli jednak gdzieś jest to proszę o połączenie.
Barwa czarna, nieprzenikniona.
Piana drobniuteńka, beżowa, jednak na max 0,5 cm, a po pierwszym łyku już tylko nieliczne ślady....
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Podobno według receptury browaru Ballantine and Sons (jeden z najstarszych przemysłowych browarów w USA, już nie działa). Nawet wykorzystali logo browaru (trzy obręcze).
Comment