Trochę mam katar i nie czuję wszystkiego ale jedno jest pewne że raczej ten porter jest karmelowo-czekoladowy ,chmiel wyczuwalny w tle. Piana obfita i trzeba uważać przy nalewaniu i jakiś czas utrzymuje się .Wysycenie bardzo przyjemne w normie, butelka 033 niezwrotna ,podobnie jak kożlak czy mały Zwierzyniec. Cena około 3.5 - 3.9 zł
Kolor: Ciemny brąz, piwo jest prawie czarne. Pod światłem widać lekkie, rubinowe prześwity. [4.5] Piana: Jasnobrązowa, bardzo trwała, gęsta. Byłoby idealnie, gdyby nie słaby osad na szkle. [4.5] Zapach: Niezbyt intensywny, alkoholowo-owocowy. Jest trochę czekolady i kawy. Skromnie. [3] Smak: Niestety alkohol na pierwszym planie. Później szczypta karmelu i suszonych śliwek. Słodyczy nie dużo, a goryczka raczej alkoholowa niż z palonych słodów, czy chmielu. [3] Wysycenie: Wolałbym trochę mniejsze. [3] Opakowanie: Butelka 0.33 l i firmowy kapsel. Na minus brak pełnego składu, podano za to chmiele. Bardzo skromna etykieta. [3.5] Uwagi: Za dużo alkoholu, ale po dwóch latach może być dobrze. Piwo ma datę do 04.12.2015.
Nie wiem. Ja go kupiłem w zwykłym sklepie z alkoholem za rogiem.
Wiem jedno, albo już, albo wkrótce będzie dostępny w każdym sklepie w całej Polsce.
Toć to przecież nasza Perła kochana i jak inne Perły będą bez problemu do kupienia.
Pierwsze wrażenie to rzeczywiście słodycz i czekolada przejęta z koźlaka. Może tłuką na tej samej linii.
Kupiłem 6 buteleczek - 4, ponoć dojrzewając czekają pół roku.
Kolor: ciemny brąz, nieprzejrzysty. [5] Piana: niewielka, drobno i średnio pęcherzykowa, niezbyt trwała. [2.5] Zapach: mało intensywny, owoce, alkohol i karmel. [3] Smak: słodkawy, ze średnią niezbyt przyjemną goryczką. Alkohol mocno wyczuwalny, poza tym lekki karmel i suszone owoce. [3] Wysycenie: średnie. [5] Opakowanie: prosta, taka sobie etykieta, kapsel z nazwą piwa, jest kontra i krawatka, mało informacji [3.5] Uwagi: Zakupione za 3,40zł, warka do 08.12.2015r.
alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach
Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
Porter Bałtycki Bourbon Oak to edycja limitowana jednego z najlepszych porterów bałtyckich na świecie
– leżakowana z płatkami dębowymi z beczek po amerykańskiej whiskey.
Piana - trochę na początku potem z trzaskiem znika do zera.
Lacing...
7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
E: 24 Blg
A: 10, 5%
Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
Comment