Na ecie napis: warzone w parowym browarzez Zenona Anstadta. Na kontrze już w "legendarnym". Na krawatce orzeł "śląski" + korona. Na kapslu orzeł z polskiego godła, tylko korona z innej bajki. Napisy o "staropolskiej sztuce warzenia" i mocne odniesienia do saksończyka Anstadta...
Ekstrakt 10%
Aromat - kwaskowo-słodowy
Piana - dość wysoka, niezbyt trwała, trwalszy wianuszek
Barwa - mętne złoto
Wysycenie - dość wysokie, lekko gryzie
Smak - karmelkowe tony słodowe, kwaskowość, dość wyraźna goryczka, trochę tępa
Treściwość - jak na dziesięć całkiem przyzwoite
Kolor: Jasnozłoty w kierunku złotego , lekko zamglony. [4] Piana: Brudnobiała, drobna, dość wysoka, niezbyt trwała. [3] Zapach: Trochę kartonu, trochę szmaty, trochę chmielu. Chmiel narasta . [3] Smak: Lekko pestkowa goryczka, nuta chlebowa, ale i jakiś absmak... [3.5] Wysycenie: Średnie, w porządku. [4] Opakowanie: Najciekawsza strona piwa. Nowe otwarcie, i od razu kapsel browaru, staranne, dopracowane wzornictwo, nie ulegające nowomodom, nawiązanie do historii - mnie bardzo się spodobało . Trochę niechlujnie naklejona kontra. [4.5] Uwagi: To pierwsze wypite przeze mnie piwo z "odrodzonego" browaru w Zduńskiej Woli.
Cieszy mnie, że wszystkie piwa to "zwykłe" dolniaki, bez ameryki, chmielu na zimno i megaIBUów.
Mam nadzieję, że jakość będzie zwyżkować, dorównując poziomem do klasy opakowania, a apogeum osiągnie przy porterze .
Kolor: Mętny żółto-pomarańczowy. [3.5] Piana: Na dłużej warstewka. [3] Zapach: Stęchlizna na słodzie. [1.5] Smak: Piwniczna słodowość z jakąś kwaskowością. [2.5] Wysycenie: Średni. [3] Opakowanie: Dolne strefy stanów średnich. Daje po oczach czerwonym kapslem z orłem. [3] Uwagi: No fakt jest tak jak jest może następne wypusty będą znośniejsze
Kolor: żółtozłoty, mętny [4] Piana: średniowysoka, biała, opada do dywanika, oblepia szkło [2.5] Zapach: słodowy (skórka chleba), karton, owoce (utlenienie) [2.5] Smak: słodowo-opiekany (jak w lagerze wiedeńskim) lub wręcz lekko palony, wyraźnie maślany, nieco brzeczkowy, jest goryczka, ale dość tępa; jak na dziesiątkę dość treściwe [3] Wysycenie: za wysokie [2.5] Opakowanie: butelka bezzwrotna, czerwony kapsel browarowy, owalna beżowa etykieta z napisem "Warzone w parowym browarze Zenona Anstadta" (sic!), są podstawowe dane, chwalą się otwartymi kadziami, długą fermentacją i leżakowaniem, [3.5] Uwagi: Do 11.12.2015. Nietypowy lager, z wyraźnym diacetylem. Taka dolna półka w wydaniu nietragicznym.
Browar Staropolski od dawna miał swój sklep firmowy, a teraz dorobił się firmowej restauracji.
Restauracja znajduje się 50 metrów od browaru i nosi skromną nazwę "Ogródek Piwny", ale w rzeczywistości jest na bogato.
Na sporej powierzchni znajduje się cały kompleks -...
Piwo inspirowane recepturą Fabiana Wojciecha, zdobywcy tytułu Grand Champion na Mistrzostwach Polski Piwowarów Domowych 2023 organizowanych Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.
Kielecki Browar Restauracyjny, taki napis przywita Was nad wejściem do browaru restauracyjnego. Browar znajduje się w budynku Plaza Park i średnio jest widoczny z ulicy Jesionowej a z ulicy Zagnańskiej to już w ogóle bo umiejscowiony jest na samym końcu budynku (tuż obok stoją dwa nowe 16-sto...
Comment