Kolor: bursztynowy, herbaciany, w szerszej części szkła nawet czerwony, delikatnie opalizujący. [4] Piana: niezbyt obfita, szybko opada i znika. [3.5] Zapach: średnio intensywny, spora dawka chmieli, cytrusy, owoce, wyraźna słodowość, nuty opiekane, karmel, delikatne melanoidyny. [4.5] Smak: wyraźna słodowość, skontrowana średnią przyjemną goryczką, tak jak w aromacie jekkie nuty karmelowe, opiekane, a nawet trochę przypieczone. [4.5] Wysycenie: średnie do niskiego, trochę więcej by mogło być. [4] Opakowanie: nawet ładna grafika, pełen skład, do pełni szczęścia brakuje tylko frmowego kapsla. [4] Uwagi: bardzo zbalansowany i ułożony red ale, warka do 03.06.2015.
Kolor: Miedziany z odcieniami rubinu i nieprzesadnym zmętnieniem. [5] Piana: Średnio obfita, drobno i średnio zbudowana (po dolewce drobno), średnio trwała, zdobi szkło. [4] Zapach: Średnio intensywny z przewagą nut słodowych nad chmielowymi. Karmel, biszkopt, nieco słodkiej miodowej nuty i cytrusów. Przyjemny ale nie poraża. [3.5] Smak: Treściwość typowa dla 14°, czyli pijalne ale nie wodniste. W smaku podobnie jak w aromacie, ale tu dochodzi bardzo przyjemna goryczka. Intensywnie grejpfrutowa, ale nie "agresywna", mocna czy zalegająca. [3.5] Wysycenie: Stosunkowo niskie, co tłumaczy niezbyt obfitą pianę. Powinno być nieco wyższe. [4] Opakowanie: Nawiązujące barwą i nazwą do piwa. Dobrej jakości papier i pełen skład. [4.5] Uwagi: Warka z datą do 03.06.2015. Piwo całkiem niezłe, ale nie powala na kolana nowofalowym chmielem.
Kolor: Herbaciany. Piwo częściowo klarowne. [5] Piana: Nie za wysoka, niezbyt trwała, zostawia na ściankach drobne wąsy. [2.5] Zapach: Masło! Poza tym słodowość, karmel, biszkopty. Trochę owocowy. Gdyby nie to masło, byłoby bardzo fajnie. [3.5] Smak: W pierwszym momencie uderzenie diacetylu, ale po chwili - czy to kwestia przyzwyczajenia języka, czy to tylko początkowe wrażenie - ustępuje miejsca smakom wyraźnie przyjemniejszym. Wyraźnie słodowe (acz nie do końca przyjemna goryczka także wyczuwalna), trochę tostowe. Raczej treściwe (ale nie ciężkie), karmel. [3.5] Wysycenie: Nawet nieco za niskie. [4.5] Opakowanie: Kuba Rozpruwacz raczej z czarnym mi się kojarzy... Poza tym typowe dla Bednar. [4] Uwagi: Na początku zmartwiłem się, że piwo będzie zwyczajnie kiepskie, na szczęście po pierwszym szoku diacetylowym szybko sie przejaśniło. Ale do rewelacji też sporo brak. Ot, takie piwo do sączenia w knajpie, a takie też są potrzebne.
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - opalizujący, żółto złoty jasny.
Aromat - słodowość z owocową nutą, nieco sztuczną....
Gdy w jedynym sensownym browarze (nie warzącym kölschów) Braustelle w Köln https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...59#post2335759 spróbujemy już wszystkich piw, a chcemy jeszcze wypić coś ciekawego, w ciągu niecałej pół godziny jazdy pociągiem możemy przemieścić się do Bonn. Funkcjonują...
Comment