Kolor: jasnopomarańczowy, bardzo mocno zmętniony [3] Piana: mała, ale zostawia ślady na szkle [3.5] Zapach: głównie goździk, miód [4] Smak: zdecydowanie dominuje goździk, miód wielokwiatowy, trochę innych przypraw; dość mocno słodkie, na szczęście na finiszu lekka goryczka poprawia odbiór piwa [4] Wysycenie: średnie, odpowiednie [4.5] Opakowanie: goły kapsel, u mnie krzywo naklejona etykieta, nie robi dużego wrażenia, ale na plus komplet informacji o piwie [3.5] Uwagi: Butelka. Całkiem niezłe, jeśli komuś nie przeszkadzają słodkie piwa.
Kolor: Jasna pomarańcza z zmętnieniem którego nie powstydził by się nie jeden weizen. [4] Piana: Obfita i dość drobno zbudowana, średnio trwała, zdobi szkło. [4] Zapach: Intensywny i słodki, po prostu perfumeria. Głównie korzenny, imbirowy i miodowy. [4.5] Smak: Dość słodki, z przyjemną miodową Z początku jest imbirowo ale bardziej aromatycznie niż pikantnie. W posmaku pojawia się dość intensywny piernik i przyprawy korzenne. [4] Wysycenie: Trochę powyżej średniego. [4.5] Opakowanie: Jakaś masakra, etykieta wygląda jak niezrobiona przez sześciolatka. [3] Uwagi: Warka z datą do 17.04.2015. Z piwem jako takim to już wiele wspólnego nie ma, ale jest całkiem smaczne. Trochę za słodkie i dla mnie nieco przesadnie imbirowe (ale nie jestem wielkim fanem tej przyprawy). Nadaje się do podania na ciepło.
Osada Basznia Dolna na Roztoczu od wakacji 2022 roku oferuje pod swoją marką "Rarytasy z Roztocza" 4 piwa z Wasosza. To akurat na FB ma opisany alk. na poziomie 4,5%, więc to zapewne jakaś mało wymyślna 10°-tka. Etykieta jedna na wszystkie piwa, jak na zdjęciu poniżej. Do tego flamastrem...
Piwo dystrybuowane wokół Krakowa i w nim zapewne przez podmiot/hurtownię z Krakowa. Są dedykowane szklanki. Tu wyłapane w lecie pod miastem w Zielonkach.
Generalnie cieszy mnie to, że nie tylko mierne piwa są oferowane w lokalach gastro poza centrum miasta. Ja byłem dość mocno...
Kerstbier to styl zimowego piwa w Belgii i Francji. Z tego co wiem najczęściej z przyprawami.
W tym wypadku dookreślili, że jest to "spiced Belgian Dubbel", ale w składzie jedyna podana przyprawa to chmiel.
Dzień Państwu,
jestem pszczelarzem (www.miodywilenskich.pl do weryfikacji )i na przestrzeni kilku ostatni lat nagromadziło mi się miód który, pozostał mi po miodobraniach lub rozlewach miodu do słoików.
Z racji tego że mam go jakieś 12 hoboków (30L/szt) i wszystkiego...
Comment