Wąsosz, [Perun] Droga do Prawii

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3656

Wąsosz, [Perun] Droga do Prawii

Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • rafael52
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.12
    • 478

Ocena z ARTomatu

Kolor: bursztynowy, zmętniony. [4.5]
    Piana: niezbyt obfita, drobnopęcherzykowa, niestety szybko się dziurawi i znika. [3]
    Zapach: średnio intensywny, banany, goździki i inne przyprawy, fenole, w tle nuta słodowa, karmelowe, opiekane. [3.5]
    Smak: piwo orzeźwiające, w smaku również wyczuwalne banany i goździki, przyprawy, bardzo przyjemna goryczka o charakterze przyprawowym. [4]
    Wysycenie: średnie, jak na styl mogłoby być wyższe. [3.5]
    Opakowanie: w stylu Perunu, prawie wszystkie dane o składzie. [4]
    Uwagi:

Moja ocena: [3.725]

Comment

• rafael52
      • 2013.12
      • 478

A tak się prezentuje
      Attached Files

Comment

• WojciechT
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2546

Ocena z ARTomatu

Kolor: Pomarańczowobrązowy, raczej mętny. [5]
        Piana: Nie oszałamia ni to wysokością, ni trwałością, ni gęstością. Białe bąble średnie, gdzieniegdzie osadzają się na szkle. [2.5]
        Zapach: Jak przypalony hefe-weizen (takie jest moje skojarzenie), czyli blisko mu do klasycznego roggenbiera. Opiekana skórka od chleba i słodowość. Fenole. Ale całość niezbyt intensywna. [3.5]
        Smak: W pierwszym momencie wydało się trochę wodniste i puste, ale po chwili do głosu doszła jednak pewna złożoność smaków i charakterystyczna dla piw żytnich oleistość. Trochę przypomina w smaku mieszankę dunkelweizena z hefeweizenem z wyraźnym posmakiem zbożowym. Raczej lekkie w odbiorze. Przy przełknięciu lekki kwasek, taki jak z wody mineralnej, co dla mnie psuje wrażenia. [3.5]
        Wysycenie: Nieco za wysokie. [4.5]
        Opakowanie: W końcu etykieta Perunu, która nie jest bura i ponura! Ale dalej nie trafia w moje gusta, a na półce wyróżnia się tylko dlatego, że mało mamy białych etykiet. [3.5]
        Uwagi: Nie żałuję wydanej na nie kasy i może kiedyś powtórzę, ale daleki jestem od zachwytów.

Moja ocena: [3.525]

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9829

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy mętny. [4]
          Piana: Kremowobeżowa, dość drobna, wysoka, ale nietrwała jednak... [3.5]
          Zapach: Wędzonka, jakaś chemia (?), chmiel i zioła, ślad zbożowy. [3.5]
          Smak: Posmak karmelu, posmak wędzonki, ale dominuje dość przykry smak chemiczny, kojarzący się z niektórymi łyskaczami, albo, hm..., z apteką... (syrop jakiś czy cuś?). [3]
          Wysycenie: Średnioniskie. [4]
          Opakowanie: Perun ma swój konsekwentny styl, za tym idzie stosowny klimat i wysoka jakość wykonania, no i browarowy kapsel. [4]
          Uwagi: Hm, to piwo nie wydaje mi się być jakąś gwiazdą w portfolio Peruna. W każdym razie do Prawii się nie wybieram...

Moja ocena: [3.375]

Comment

• becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2002.07
            • 15003

Ocena z ARTomatu

Kolor: jak na ciemną pszenicę akuratny, miedziano-brązowy do tego mętne [5]
            Piana: drobna, śmietankowa, gęsta, zwarta, jest w szkle już po wypiciu piwa [4.5]
            Zapach: zbożowo-chlebkowy, dobrze wyczuwalny [4]
            Smak: pełne, treściwe, wręcz mięsiste, w smaku jest fajny zbożowy smak, słód dobrze wyczuwalny, lekkie bananowo-wytrawno-owocowe akcenty, dobrze skomponowane, całość psuje mi jedynie lekka cytrusowo-kwaskowata nuta, która chwilami zbyt mocna daje się wyczuć [4.5]
            Wysycenie: bez zarzutu [5]
            Opakowanie: etykieta seryjna ale przynajmniej już samoprzylepna, firmowy perunowy kapsel [4]
            Uwagi: Smaczne piwo, porządny klasyk, dawać go więcej w sklepach

Moja ocena: [4.35]
            Attached Files
            Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2015-03-05, 22:59.
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• DariuszSawicki
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2012.08
              • 2870

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztyn do miedzi, bardzo zmętnione. [4]
              Piana: Opadła za szybko. Pęcherzyki po przelaniu małe, szybko grubieją a na końcu już wręcz zanikają. Wyróżnia się natomiast osad na szkle, jest nawet trochę warstwowy. [3]
              Zapach: Zbożowy, bananowy z pikantnymi przyprawami. Średnio intensywny. Jest też coś dymionego, jakby podpiekany banan. [3.5]
              Smak: Piwo ma dużo ciała. Od razu można wyczuć cierpkie, szczypiące nuty. Goryczka subtelna, pieprzowa. Wyczuwam też w smaku to co w zapachu, czyli banany. Piwo trochę za kwaśne dla mnie. [3]
              Wysycenie: Średnie. Szczypie mnie w język, ale to raczej kwas, a nie gaz. [3]
              Opakowanie: Ładna, perunowa etykieta z niebieską dominacją. U mnie kapsel też firmowy, ale czarny. Mogliby podać więcej danych. [4]
              Uwagi: Warka do 13.07.2015. Zaliczam to piwo do słabszych z Peruna, ale i tak nieźle weszło.

Moja ocena: [3.275]

Comment

• Dzoshu
                • 2013.12
                • 496

Kolor: Bursztyn, zmętnione.
                Piana: Obfita ale szybko redukuje się do warstewki na powierzchni.
                Zapach: Karmel, słód, lekkie kwiaty i goździk.
                Smak: Zbożowy, czuć dodatek żyta. Po chwili pojawiają się fenole, goździk, syrop na kaszel. Przyprawowy charakter daje o sobie znać drapiąc podczas przełykania i ściągając podniebienie. Dość niska, krótka chmielowa goryczka.
                Wysycenie: Średnie w stronę wysokiego, za wysokie.
                Opakowanie: Lubię stylistykę Peruna, dokładne info i firmowy kapsel.
                Uwagi: Warka 13.07.15. Smaczne, poprawne ale niczym nie zachwyca.
                Attached Files

Comment

• Klatak
                  • 2014.07
                  • 431

Ocena z ARTomatu

Kolor: No niech będzie ze to amber weizen. Bursztynowy ze ze średnim zmętnieniem. [4.5]
                  Piana: Obfita, średnio zbudowana, trwałość poniżej średniej, kiepsko ale zdobi szkło. [3.5]
                  Zapach: Średnio intensywny, głównie mocno dojrzałe banany i karmel. Goździka praktycznie nie wyczuwam. [3.5]
                  Smak: Pyszne żelazo i to cała paczka gwoździ (nie mylić z goździkami). Jest nieco banana i jakiś goździk w posmaku, czyli to co powinno być, ale brakuje nieco intensywności. Kwaskowatość spora, nieco za duża. Goryczka dość intensywna (jak na styl), ale garbnikowa. Tekstura gładka. [3]
                  Wysycenie: Średnio wysokie, stylowe, nie będę się czepiać. [5]
                  Opakowanie: Nowy rodzaj etykiet na piwach Peruna z Wąsosza z jest na pewno lepszy. Nie mniej jednak kolorystyka jakoś niespecjalnie nawiązuje do zawartości a informacja o składzie jest delikatnie mówiąc średnia. [4]
                  Uwagi: Warka z datą do 13.07.2015. Piwo jeżeli chodzi o smakowitość, poniżej średniej w kategorii hefeweiezenów (tak wiem, to nie jest klasyczny hefeweiznen).

Moja ocena: [3.45]

Comment

• Oskaliber
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2010.05
                    • 727

Kolor: Bursztynowy, mocno mętny.
                    Piana: Kremowa, obfita, gęsta, niezbyt trwała. Opada do obrączki.
                    Zapach: Wyraźny goździk, kwaskowato-cytrynowa nutka i trochę słodu. Banan minimalny, bardzo wycofany. Przyjemny, orzeźwiający.
                    Smak: Średnio treściwe. Niestety duży zawód w porównaniu do zapachu. Smak jest dosyć pusty i szorstki, bananów nie ma praktycznie wcale, goździki jakieś są ale o wiele mniej niż zapowiadał zapach. Dominuje za to kwaśność i nuta apteczna. Goryczka niska.
                    Wysycenie: Wysokie.
                    Ogółem: Słabe. Puste w smaku, kwaśne, chlorofenol. Infekcja?
                    BeerFreak.pl

Comment

• Marchi
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.12
                      • 130

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny pomarańcz, wchodzący w bardzo jasny brąz. Odpowiednio mętne. [4]
                      Piana: Początkowo czapa jest naprawdę obfita, ale gdy zobaczyłem z jak wielkich pęcherzyków się składa, to nie wróżyłem jej długiego żywota. Miałem rację, jak się okazało. [2.5]
                      Zapach: Bardzo słabo wyczuwalny goździk, a do tego jakiś dziwny aromat. Nie bardzo wiem co to, jakby jakaś wędzonka lekka, suszona śliwka. Dziwny zapach, dla mnie nieprzyjemny. [2.5]
                      Smak: W smaku śliwka jeszcze bardziej wyczuwalna. Robi się trochę kompot z suszek. Wodnisty i gryzący kompot z suszek, dodajmy. Goździka na siłę można się też doszukać, ale banana ani śladu. Do tego jeszcze coś niemiło szczypiącego, jakby alko. [2]
                      Wysycenie: Wysokie, ale styl usprawiedliwia. [4]
                      Opakowanie: Bardzo ładna etykieta. Chyba najładniejsza u Peruna jak dotąd. Obniżam za brak pełnego składu. [4]
                      Uwagi: Pierwszy porządny zawód w moim obcowaniu z Perunem. Jak na jakieś 20 butelek to nie tak źle, ale może warto trochę zwolnić z premierami...

Moja ocena: [2.525]

Comment

• Javox
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2009.11
                        • 6928

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny żółtawy pomarańczowy. Piwo jest mętne. [4]
                        Piana: Nie na długo więcej. Dość szybko opada do obwódki i średniego lejsingu. [2.5]
                        Zapach: Goździki, drożdże. Pod koniec jest banan ale raczej skóra niż środek. [3]
                        Smak: Gorzkawe, mało słodkie, trochę cierpkie, jest coś z goździka. Goryczka mała, kwaskowata. [3]
                        Wysycenie: Średnie i dość szybko "leci". [3]
                        Opakowanie: Dość sensowne, sporo informacji, ładny kapsel. [4]
                        Uwagi: Może gdyby jeden motyw smakowy bardziej zdominował inny to może ocenił bym wyżej. Oczywiście innym może będzie lepiej smakowało ale to już inna bajka.

Moja ocena: [3.05]

Comment

• kenny
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.04
                          • 712

Ocena z ARTomatu

Kolor: Pomarańczowy, mętny. [4]
                          Piana: wysoka i trwała, grubopęcherzykowa. [4.5]
                          Zapach: Słaby, drożdżowy. [3]
                          Smak: Zbożowy, kwaskowy, lekko drożdżowy. Lekkie. Niezbyt silny goździkowy posmak. [3.5]
                          Wysycenie: Wysokie. [4.5]
                          Opakowanie: Ok, w stylu Peruna. Etykieta dość pomarszczona niestety. [4]
                          Uwagi: Lekkie, orzeźwiające piwo, niestety trochę bez wyrazu, smaku nie ma zbyt wiele. Dominuje kwaśny posmak, wad brak. Nic szczególnego.

Moja ocena: [3.525]

Comment

• Czapayew
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.10
                            • 1966

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnożółty, lekko wpadający w bursztyn, nieklarowny. [4.5]
                            Piana: Dość obfita, ale dla mnie jak na weizen to za mało kremowa, [4]
                            Zapach: Weizenowe nuty są, ale jakoś mało podkreślone. [3.5]
                            Smak: Wyeksponowana goryczka, pszeniczne nuty wychodzą dopiero w trakcie picia. Do tego denerwujący, chemiczny posmak. [3]
                            Wysycenie: Dla mnie trochę za słabe. [4]
                            Opakowanie: Kontraktowy minimalizm + wydumana nazwa. Kapselek do kolekcji. [4]
                            Uwagi: Kupione na Mariackiej 3. Dałem za nie 7,60 zł i przyznam się, że pijałem lepsze pszeniczniaki w rozsądniejszej cenie.

Moja ocena: [3.45]
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Czapayew; 2015-05-17, 07:21.

Comment