Pracownia Piwa, Rejbel

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24258

    #1

    Pracownia Piwa, Rejbel

    Piwo gotowe do oceny
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • GreenFox
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.12
    • 273

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Dość jasny, pomarańczowo-słomkowy, piwo mętne, nalewane z pompy [4]
    Piana: Grube pęcherze, dość szybko opada do kożuszka, ładnie osiada na szkle [3.5]
    Zapach: No niestety aromat mało intensywny - są delikatne nuty kwiatowe i ziołowe, wyczuwalny karmel oraz toffi (lekki diacetyl? w każdym razie jeżeli nawet - to nie przeszkadza), w tle nuty ziemiste [3]
    Smak: W smaku jest troszkę lepiej, pierwsze skrzypce gra wyraźna, ziołowo-ziemista goryczka, balansuje ona nuty karmelowe, słodowe, chociaż piwo jest mocno wytrawne. Goryczka zalega przez chwilę w ustach, nie jest jednak nieprzyjemna lub ściągająca. W tle pojawiają się również znane z aromatu nuty kwiatowe oraz owocowe. Piwo poprzez wytrawność i niskie wysycenie może być uznane za nieco wodniste, jednak być może dzięki temu jest bardzo dobrze pijalne - chce się brać kolejne łyki - za to plus. [4]
    Wysycenie: Baaardzo niskie, wręcz znikome - piwo nalewane z pompy więc pewnie stąd taka sytuacja, pewnie jest to nawet zgodne ze stylem, niemniej jednak nie narzekałbym gdyby było przynajmniej troszkę wyższe [3.5]
    Opakowanie: Piwo pite w knajpie firmowej, etykieta sama w sobie może się podobać, jednak niewiele więcej da się powiedzieć [4]
    Uwagi: Największym plusem piwa jest jego pijalność - ewidentnie jest to piwo sesyjne, nie degustacyjne. Z drugiej strony wyższy poziom aromatów chmielowych nie wpłynąłby na nie najgorzej, a tak, to niestety znowu mamy młyn na wodę malkontentów twierdzących, że z angielskiej wersji IPA nie da się wyciągnąć cudów.

    Moja ocena: [3.575]

    Comment

    • rgrzech
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.12
      • 230

      #3
      Ocena z ARTomatu

      Kolor: Ciemne złoto, idealnie klarowne. [5]
      Piana: Kremowa, drobna, średnio obfita, trwała, ładnie krążkuje. [4.5]
      Zapach: Duża ilość karmelu, ale uzupełniony jest on przyjemnym i rześkim cytrusem oraz dojrzałym mango. [4]
      Smak: W smaku także pierwsze skrzypce gra karmel. Nie jest on jednak męczący, ponieważ towarzyszy mu rześki cytrus i mango. Goryczka dość wysoka, ziołowa, w ogólnym rozrachunku przyjemna. Finisz lekko karmelowy i cytrusowy, z delikatną tytoniową nutą. Piwo półwytrawne. [4.5]
      Wysycenie: Moje piwo zostało nalane z pompy, więc idealnie dla stylu. Pomimo braku gazu, wszystko było na swoim miejscu. [5]
      Opakowanie: Pracowniana etykieta może nie powala, za to jest bardzo czytelna. [4]
      Uwagi: Jak zwykle, w przypadku Pracowni, bardzo pijalne piwo z przyjemną goryczką i cytrusowym akcentem. Jak widać nawet English IPA może dawać przyjemność z picia.

      Moja ocena: [4.35]

      Comment

      • yoda79
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.01
        • 861

        #4
        Ot taki przeciętniak, do wypicia i zapomnienia.
        Jak dla mnie za dużo słodyczy, karmelu, a za mało chmielu w smaku i aromacie, plus brak pełni, lekko wodniste piwo.
        Nie skrzywiłem się, ale i nie powtórzę.

        Comment

        • jacekwerner
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2004.05
          • 2880

          #5
          Karmel, biszkopt, ziołowa goryczka, wyraźna nuta kwaskowo-cytrusowa, lekko wodniste, ale w sumie niezłe - mnie smakowało. Miało być English IPA - i jest English IPA. This is not America
          Ochotnicza Straż Piwna
          BAZA = 7446

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • dadek
            Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
            dadek
            Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
            2024-05-12, 23:57
          • dadek
            Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
            dadek
            Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
            2025-02-09, 23:58
          • dadek
            Niemcy, Lübeck, Alfstraße 36, Brauberger
            dadek
            Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
            2025-09-27, 03:28
          • dadek
            Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
            dadek
            Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
            2024-10-04, 23:49
          • dadek
            Utrecht, Europalaan 2 C, Brouwerij De Kromme Haring
            dadek
            W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
            Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...
            2023-09-07, 00:42
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...