Kolor: Złoty, klarowne. [4.5] Piana: Śnieżna, pęcherzyki zbyt grube. Piana świetnie zaznacza swój ślad na szkle. [4] Zapach: Wybitnie ziołowy, trochę trawy i jakiegoś zielska. Wszystko naturalne, jest trochę diacetylu. [4] Smak: Goryczka rozczarowuje, jest lekka, a zapach zapowiadał co innego.
Znów zioła i napój z dodatkiem trawy. Słód we właściwej proporcji. Pod koniec picia mdli. [3] Wysycenie: Za duże. [2.5] Opakowanie: Bardzo ładna etykieta. Nie przeszkadza bełkot o najczystszym powietrzu w kraju. Ja myślę, że na Mazurach jest czystsze powietrze niż na Warmii. Wyraźnie pokazane szyszki na etykiecie. Na kontrze info o potrójnym chmieleniu. W składzie trzy chmiele: Magnum, Perle i Spalter Select. Bardzo ładny kapsel. [4] Uwagi: Dobre piwo, lepsze od piw unijnych, tylko szkoda, że zbyt płaskie w smaku. Warka do 08.08.2016.
Kolor: Złoty, dość jasny, klarowny. [4] Piana: Biała, bardzo drobna, średniowysoka i trwała. [3.5] Zapach: No, chmiel zdecydowanie i tło słodowe, delikatne. [4] Smak: Goryczka, posmak chlebowy, dalekie echo owoców i słodu. [3.5] Wysycenie: Średnie. [4] Opakowanie: Ładny kapsel browaru, czytelna, starannie zaprojektowana etykieta. W tej kategorii cenowej - bardzo w porządku. [4] Uwagi: Fajne, dość treściwe piwo do picia (sesyjne ). Może zbyt mało rewolucyjne...
W moim wiejskim sklepie za PLN 3,15 - można? Można.
Piana: Biała, średnie i wielkie pęcherzyki. Szybko opada, ale coś tam zdobi szkło Zapach: słodowo lekko chmielowe, czyli są leciutkie zioła i kwiaty. Bez szaleństwa, ale różni się od tatrotyskiego
Smak: słodowe, pustawe, lekko goryczkowe. Zostaje tzw. trampek w paszczy. Ledwo zmogłem do końca. Lepsze od tysko harnasia, ale za 2,69zł "to jaki se wybór"
Wysycenie: Średnie Opakowanie: niezłe, rzuca się w oczy
Uwagi: warka 09.08.2016/L.5.2. 18:01
2,69zł
butelka bez kaucji
Takie bylejakie piwo, ale odrobinę lepsze niż masówka koncernowa.
Nie powtórzę
Kolor: klasyczny dla gatunku, złocisty [4.5] Piana: biała, drobna, opada szybko do krzaczków na piwie [3] Zapach: słodowy-chmielowy z domieszka instalacji [2.5] Smak: dośę wodniste, goryczka, lekko ziemista, dobrze wyczuwalna słodowa podstawa, momentami wydaje się w kącikach ust zbyt słodkawe [2.5] Wysycenie: jak dla mnie trochę za dużo [3.5] Opakowanie: etykieta przeciętna, firmowy kapsel [4] Uwagi: Przeciętne piwo, może być na szybkie ugaszenie pragnienia w lato
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Treściwe, z wyraźnym aromatem chmielowym i niezbyt wysoką goryczką. Trochę przypomina mi dobre warki jabłonowskiego Pilsa.
Za 2,29 zł śmiało można brać kratę i zapraszać kolegów na działkę. Jak przyniosą karkówkę to jesteśmy finansowo na plus a wstydu sobie nie przyniesiemy
Kolor: żółto-złoty, dość jasny, klarowny [5] Piana: wysoka, biała, z czasem coraz bardziej gruboziarnista z wielkimi bąblami, w miarę trwała, oblepia szkło [4] Zapach: słodowy, trawiasto-lekko owocowe nuty odchmielowe, wyraźny akcent rurowy w tle [2] Smak: słodowy, nieźle zbalansowany z lekką tępawą goryczką, podwyższona kwasowość [3.5] Wysycenie: średnio-wysokie, odpowiednie [4.5] Opakowanie: butelka bezzwrotna brązowa, kapsel dedykowany, biało-zielona etykieta z szyszkami chmielu, brak ekstraktu, składniki bez drożdży, ale z odmianami chmielu i jęczmieniem niesłodowanym; chwalą się chmieleniem na zimno [3.5] Uwagi: Do 10.10.2016. Gdyby nie zapach byłby to całkiem solidny, fajnie chmielony pils.
Kolor: Złocisty, klarowny, klasyka gatunku [5] Piana: Średnia, duże bąble, szybko opada. Próbuje się zatrzymać na szkle. [3] Zapach: Nic ciekawego, ale nie odrzuca. Słodowo-chmielowy. Nie jest specjalnie intensywny. [3] Smak: Słabo. Goryczka niska, piwo puste, dziwnie słodkawe. Nie smakowało. [2] Wysycenie: Średnie, w kierunku wysokiego. [4] Opakowanie: Kompletu informacji nie ma, ale sporo podali. Ładny kapsel. [4] Uwagi: Warka: 10/10/2016
Nie spodziewałem się wiele, ale i tak jestem zawiedziony.
Nie wykluczam, że jest lepsze od Harnasia czy tym podobnych specyfików. Ale nie smakowało mi.
Spróbowałem, nie wrócę do tego piwa.
Kolor: Ciemnozłote, klarowne. [4.5] Piana: Niska i nietrwała. [2.5] Zapach: Aromat zadziwiająco miodowy (?), nieco ziołowy oraz słodowy. [3] Smak: Nie wiem, czy to kwestia utlenienia, czy czegoś innego, ale piwo jest bardzo słodkie w taki nieprzyjemny, miodowo-landrynkowy sposób; poza tym przebija się jakaś niekoniecznie przyjemna goryczka. Posmak chmielowy. Przy przełykaniu kwasek. Całość dosyć wodnista. [2.5] Wysycenie: Jak na tak wodniste piwo, to nawet za niskie. [4.5] Opakowanie: Całkiem ładne, chociaż bez fajerwerków. Skład i miejsce uwarzenia podano. [4] Uwagi: Mnie słodycz strasznie zmęczyła. Nie jestem taki pewien, czy na pewno jest lepsze, niż piwa unijne...
Trochu jakby mocniej tym chmielem czuć niż w zwykłym Baraniewie, ale też nie za mocno. Nie przyłożyłem się do degustacji, bo na szybkiego prosto z puszki poszło do koszenia, ale jak znajdę gdzieś to raczej kupię do porządnego spróbowania.
Warka 31.03.2018 ma jak na tego typu piwo może i krótką, ale jednak mocną goryczkę.
Za 2 złote i 19 groszy jak najbardziej polecam jeśli komuś nie przeszkadza delikatny, jednak ulatniający się z upływem picia skunks. Ba, nawet do "trójki" całkiem solidna opcja.
Korzystając z uroków mijającego lata spróbowałem letnią nowość z browaru w południowoczeskich Strakoniach.
Letní speciál to lekkie piwo dolnej fermentacji chmielone odmianami: Mandarina Bavaria (DE), Fuggles (GB), Enigma (AUS) i Amarillo (US).
Chmielone również na zimno....
Do Kvasic powróciliśmy po trzech tygodniach. Ale tym razem udaliśmy się do Restaurace Sportareál, gdzie według zapewnień właściciela browaru Dobrá Kára
bywa ich lane piwo.
Owszem, piwo było, ale niestety tylko jedno pod postacią jasnej 10-ki. Piwo smaczne, ciut inne od tradycyjnej...
Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - złoto.
Aromat - lekka zbożowość i nutka chmielu.
Smak - słodkawe, lekko ściągające, kwiatowe,...
Comment