Kolor: Pomiędzy słomką a jasnym złotem. Piwo jest klarowne. [4.5] Piana: Biała, wysoka, później już mniej. Pęcherzyki grube, bardzo fajnie oblepia jednak szkło, czyli znów ciężko ocenić... [3.5] Zapach: Trawa z mazurskiej łąki, wyraźny i zaskakujący chmiel. Jak na te parametry to aromat jest intensywny. Dochodzi też słód, przyjemny, taki czeski i maślany. W składzie słód karmelowy, nie czuję żadnego karmelu. Piwo na lato. [4.5] Smak: Piwo nie jest wodniste. Słód na początku robi dobrą robotę, wprowadza do ciekawej goryczki. Znów trawa, taka jakby po deszczu. Trochę ziół i absolutnie żadnych wad. Marynka i Lubelski wystarczy do stworzenia świetnego piwa. [4.5] Wysycenie: Trochę za niskie, wolałbym wyższe dla tak świetnie orzeźwiającego piwa. [3.5] Opakowanie: Jak inne z tej serii. [4.5] Uwagi: Oprócz porteru piłem już wszystkie piwa z Glogera. To jest zdecydowanie najlepsze. W nazwie Lekkie Jasne i takie rzeczywiście jest, jednak z wyraźną goryczką i ze sporą słodową bazą. Takie piwa jak IPA i Stout z tego browaru można spokojnie olać. Hecarz jest przyjemny i lekki niczym wygląd błękitnego nieba bez zanieczyszczeń u mnie.
Kolor: Jasnozłoty, zamglony. [4] Piana: Bardzo wysoka i bardzo trwała, składała się z dość dużych pęcherzyków, ładnie osiadała na szkle, obecna do końca. Widoczne niewielkie oznaki gushingu. [4] Zapach: Słodowy, ziolowo-trawiasty, delikatnie maślany i drożdżowy. [3.5] Smak: Chmielowy (ziołowo-trawiasty), słodowy, delikatnie karmelowy. Lekka goryczka w typie ziołowo-roślinnym. [4] Wysycenie: Początkowo olbrzymie, ale z czasem się unormowało, choć i tak było spore. Utrzymało się do końca. [3.5] Opakowanie: Jak wyżej u sibarha. Zabawna etykieta, podoba mi się. Podany skład i inne informacje, kapsel firmowy, okej. [4] Uwagi: Warka do 1.12.2016, wypite 22.10'16. Moje pierwsze piwo z Glogera. Dobre, lekkie w sam raz na długie, letnie dni. Na etykiecie napisali, że niepasteryzowane. **235**
India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.
Browar z okolic Bambergu w bawarskiej Górnej Frankonii. Piwo z tego browaru często dostępne jest we wrocławskim lokalu FAM i uwarzone jest na nasz rynek.
Stąd na ecie jest logo lokalu oraz browaru Moon Lark (nie wiem jaka jest rola tego browaru przy warzeniu, bo w swoich mediach ledwo się...
Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
Idąc za ciosem w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) od 2015 r. mają następny...
Comment