W zapachu słodkawa i mdląca stęchlizna, w smaku to samo. Do tego pałęta się wyraźny absmak alkoholowy kojarzący mi się z naftą, rozpuszczalnikiem. Goryczki praktycznie brak, chmielu nie czuć w ogóle, chyba że ta brudna ściera to od chmielu. Ciężko mi było dopić a lubię mocne lagery, także te klasy ekonomicznej.
Kolor: Jasnozłoty klarowny, jak na parametry, to nieco za jasny. [3.5] Piana: Biała, drobna, dość wysoka, ale niezbyt trwała. [3] Zapach: Słód, owoce, landrynki, alko. [2.5] Smak: Odalkoholowa goryczka, słód, posmak owocowy i drapiąca raz jeszcze alko. [3] Wysycenie: Wysokie, dobija do procentów, niestety... [3] Opakowanie: Biało-granatowe: eta, krawatka, kontra i kapsel. Na wszystkim grubociosany (pasujący do piwa ) rybak, może szyper. Sprawia dość marketowe wrażenie. [3] Uwagi: Przecież to Jabłonowo, mój regionalny ekspert od piw tanich i mocnych...
Ten browar potrafi zrobić przyzwoite mocne jasne piwo, ale chyba nie tym razem...
Żeby było zabawniej, kupiłem to piwo na dworcu w Sopocie, tam spotkałem je po raz pierwszy, a mieszkam 5 km od browaru .
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
chciałbym coś skrócić z tej nazwy, ale wychodzi na to, że takie jest pełne brzmienie
piwo też jest pełne, dość krągłe i gładkie, moc znamionowa to 5,3 obrotu (tak piszą)
litrowa petka i gazetowa etykieta przywodzą na myśl najgorsze tradycje piwowarskie
zakupił ten...
Puszka 0,5 litra, alkohol 5,5%, ekstrakt 12,1%
Kolor - złoty, klarowny Piana - drobna, pozostał delikatny kożuch, lacing minimalny
Zapach - słodowo-kartonowy
Gaz - minimalny, praktycznie zerowy
Smak - piwo jest ciekawe w smaku, na pierwszym miejscu tony slodowe, które...
Mocniejszy lager z alko 6.0% (ekstrakt 11,7%, IBU 16).
Puszka pintowa (568 ml)
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - około strongowe - nieco ziołowe z lekkim alko.
Smak - słodkawe,...
Comment