Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2016-03-12, 21:30.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Kolor: Złoty, minimalnie zamglony. [4] Piana: Biała, drobna, dość wysoka i dość trwała. [4] Zapach: Lekki chmiel, ale głównie owoce. Mało pilsowy... [3] Smak: Chmiel, nieco natrętna, dziwna goryczka, lekkie warzywka, absmak w stylu trochę przypalonego masła... [3] Wysycenie: Średniowysokie. [4] Opakowanie: Ciemnoturkusowa kalkomania, jakieś krakowskie odniesienia. Nie urzekło mnie, choć doceniam jakość wykonania. [4] Uwagi: Nie jest tom piwo, do którego będę wracał. Moja ocena powstała ładnych parę miesięcy temu, może trafiłem na inną warkę, stąd tak duża rozbieżność z ocenami becika...?
Kolor: Jasne złoto, ciut nie słomka. Delikatnie zamglone. [4.5] Piana: Biała, lepi się do szkła, ale zbyt szybko opada. [3] Zapach: Pierwszy niuch to porzeczka i na dodatek czarna. Wcale nie jest to wadą, gorszy jest spleśniały chleb ze zgniłą cytryną przez cały czas obecny tak zwanej degustacji. Ewidentny popcorn wyczuwalny z masełkiem. [3] Smak: Średnia goryczka, ziołowo-maślana. Oprócz tego masła nie ma wad i pije się całkiem znośnie, jednak średnio przyjemnie. [3] Wysycenie: Średnie, trochę za niskie jak na pilsa. [3] Opakowanie: W przeciwieństwie do warszawiaka jest podany skład, a w nim chmiele Sybilla i Marynka. Sama etykieta brzydka. [3] Uwagi: Ani to klasyczny pils, ani nawet zbytnio smaczny. Da się wypić i szybko zapomnieć.
Dorwałem to to piwo na stacji benzynowej, bo tylko łona otwarta w święto o tej porze.
Wyczytałem, że to pils 9` i wziąłem. Otworzyłem butlę a tam... skunks. Butla brązowa, musiała skoczyć na solarium w wolnej chwili.. Pierwszy łyk - metal! Test skórny - brak metalu. Drugi łyk, zaraz zaraz, piłem to wczoraj - to Wąsosz 9`. Rzut okiem na kontretykietę: Kooperacja Browar Wiślany i Browar Wąsosz - się gra się ma. O dziwo piwo zyskuje z czasem - skunks tylko po otwarciu, metal czułem ciągle, jednak myśl, że to od chmielu dodawało piwu smaku
Wszystko wskazuje n to, że to Wąsosz 9. Przepłaciłem 1,20
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Osada Basznia Dolna na Roztoczu od wakacji 2022 roku oferuje pod swoją marką "Rarytasy z Roztocza" 4 piwa z Wasosza. To akurat na FB ma opisany alk. na poziomie 4,5%, więc to zapewne jakaś mało wymyślna 10°-tka. Etykieta jedna na wszystkie piwa, jak na zdjęciu poniżej. Do tego flamastrem...
Piwo dystrybuowane wokół Krakowa i w nim zapewne przez podmiot/hurtownię z Krakowa. Są dedykowane szklanki. Tu wyłapane w lecie pod miastem w Zielonkach.
Generalnie cieszy mnie to, że nie tylko mierne piwa są oferowane w lokalach gastro poza centrum miasta. Ja byłem dość mocno...
Comment