Kolor: Bardzo ładny, bursztynowo-miedziany, piwo mętne. [4.5] Piana: Lekko beżowa, drobnooczkowa, wysoka na około 2 cm. Po chwili opadła do dziurawego kożuszka z grubą obręczą, ścieląc się tuż nad nią. Powyżej pozostawało trochę plam. [3.5] Zapach: Przyjemny, wyraźnie słodowy z gryczanym miodem i nutą śliwkową. [4] Smak: Głównie słodowo-zbożowy, do tego chleb ze śliwką, nuty słodko-wytrawno owocowe, "ciasteczkowe", na końcu leciutka goryczka uzupełniająca całość. Bardzo smaczne, treściwe piwo. [4.5] Wysycenie: Idealne, nie za wysokie, pasujące do całości. [4.5] Opakowanie: Podano w bardzo ładnym smukłym pokalu firmowym 0,4 l, są tez podkładki czyli wszystko tak jak powinno być. [5] Uwagi: Pierwszy raz miałem okazję spróbować prosto z tanka 11.03.2016 tydzień przed premierą, Teraz piłem po raz drugi 28.03.2016 w browarze w Wilanowie.
(10 zł/0,4 l)
Nowa warka Rosalie z Wilanowa ma Złoty Medal Konkursu Piw Rzemieślniczych! Gratulacje dla Dawida!
Do spróbowania oczywiście na miejscu w wilanowskim browarze.
18.11 spróbowałem w końcu nowej warki.
Wydaje się ciemniejsza niż poprzednia, ciemna miedź podchodzi lekko w bordowy. Piana również ściemniała - jest biszkoptowa jak trafnie określił Dawid.
Kompozycja zapachowo-smakowa bogata i intensywna, nie brakuje niczego co było w pierwszej warce a nawet trochę uwydatniła się śliwka. Treściwe, pyszne piwo, złoty medal się należał! Teraz było mocniej wysycone ale poprzednio piłem dużo krócej leżakowane.
Pomimo, że lane na barze prosto z tanku jest dość zimne, to zapach i smak jest wyraźny co świadczy jego klasie. Jednak warto trochę poczekać by się ogrzało wtedy bukiet się jeszcze uwydatnia. Mniam.
Coś dla mieszkańców Lemingradu, znanego także jako Miasteczko Wilanów. Niewielki lokal w centrum handlowym "Alto" - kilka stolików z wysokimi krzesłami, kilka stolików na zewnątrz. Kilka (cztery albo pięć) kranów, mecze na żywo, do tego całkiem przyzwoicie zaopatrzony sklep....
Stolica Wielkopolski doczekała się kolejnego browaru restauracyjnego, tym razem sieciowego.
Pod koniec 2017 roku w Poznaniu otwarto siódmy w Polsce browar Bierhalle, należący do przedsiębiorstwa QLT Restaurant & Bar Sp. z o.o.
Poznańskie Bierhalle znajduje się w olbrzymim,...
Comment