BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób. Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających. Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Kolor: Klarowny jasny bursztyn. [4] Piana: Początkowo większa. Stabilizacja na cienkiej warstewce i niezłym lacingu. [3.5] Zapach: Dość przyjemna owocowość z kierunku mandarynki i morelki suszonej. Można też wyczuć nutkę belgijskości. [4] Smak: Nie za słodkie, lekko owocowe /mandarynka, morela suszona/ ale też i nieszczęsne jabłuszko. Ogólnie jest dość dobrze pijalne. [4] Wysycenie: W normie lub ciut wyżej. [4] Opakowanie: Nie przepadam za tą kolorystyką ale tu chyba nawet pasuje. Na plus zmiana rysunku w oczku na głównej. [3.5] Uwagi: Całkiem spoko to piwko. Ciekawe czy z biegiem dni piwo nie odwali jakiejś kity smakowej i nie będzie już tak łatwo przyswajalne. Na razie jest w miarę dobre.
Aha, no to piłem jedno i drugie i ta sama słabizna
Z Fortuny to teraz jedynie witbier i porter są do wychylenia, całą resztę można sobie spokojnie darować.
Smakuje mi bardziej niż Witek. Wychyliłem dwa, weszło by i trzecie spokojnie. Poleżało w lodówce, nie wiem czy pokojowe nie lepsze.
Warka 25.12 z żabowej promocji.
Kolor: Jasnozłoty klarowny. [4] Piana: Biała, bardzo wysoka, bardzo drobna, sztywna i trwała. Bardzo szybka, chciała mi uciec ze szkła... Minus za szybkość . [4] Zapach: Lekkie zioła, w tle słód. Nic szczególnego. [3] Smak: Lekko pestkowa goryczka, słaby słód i owoce. [3.5] Wysycenie: Dość wysokie. [4] Opakowanie: W serii, estetyczne i dopracowane. Zaskakujący kapsel "górnej fermentacji" . [4] Uwagi: Piwo kupione w "pakiecie" miłosławskim (5 butelek za PLN 9,99). Za taką cenę naprawdę jest OK.
Aromat odrzucający, siermieżny słodowy jak z Viflinga przed zamknięciem. W smaku płaskie, gryzące, także od CO2, brak "belgijskich smaczków", których spodziewałem się tam dostrzec. Nijakie i słabe piwo!
Pijam to i owo i muszę stwierdzić na przekór mym kolegą iż to dobre piwo. Jest piana,jest gaz a i smak odpowiedni . A czy to blonde ale ...nie wiem .
Choć kolor blondi piwka jest.
Pozdrawiam i
Piana obfita , znika szybko. Kolor złoty klar z pływającymi drobinkami. Aromat na początku lekka szmata, przechodzi w słodowy, chmielowy z elementami owocowymi, klasyczny. Smak duża owocowośc lekka słodycz, słodowość zauważalne chmielenie, wyczuwalny belgijski charakter drożdży. Piwo do przyjemnego wypicia, średniak w dobrej cenie.
Brakuje mu wiele do Blonde Ale, jednak z przyjemnością się to pije. O aromacie nie będę pisał, bo tu mam problem. Ale cała reszta jest zaskakująco miła dla zmysłów. Piękny żółto-złoty kolor, idealnie klarowne. Bardzo ładna piana, niska, śnieżnobiała, utrzymująca się wystarczająco długo. Troszkę przesadzili z goryczką, to chyba największa wada w tym piwie, chociaż i słodów tu się prawie nie wyczuwa. Ma sporo minusów jak na ten styl, jednak samo w sobie , jako po prostu piwo, jest świetne do picia. Reasumując, Blond Ale to to nie jest, ale pije się z prawdziwą przyjemnością i chętnie kupię jeszcze nie raz.
Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...
Ekstrakt 11.5*, alko 4.7%
W składzie między innymi: płatki ryżowe, herbata Genmaicha 0,1% (zielona herbata, prażony ryż), bezpośrednio tłoczony sok z imbiru i bezpośrednio tłoczony sok z cytryny
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - niewiele....
Niefiltrowany lekki ejlik (12,2% ekstr., 4,2% alk.) z sokiem z mandarynek. W zapachu przypomina napój Mirinda. Zmętniona złota barwa, średnia, dość trwała piana, umiarkowane wysycenie.
W smaku wspomniany napój (mandarynka) dość wyraźna, łagodny chmiel z umiarkowaną, dłuższą goryczką,...
Comment