Jurand, Special

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    #1

    Jurand, Special

    Piwo Jurand Special
    zaw. alk. 6.2%
    ekstrakt 12.5%
    Piwo jasne,
    Barwy słomkowożółtej,
    Piana niezbyt obfita, po chwili bardzo dziurawa.
    Lekko gazowane, wyraźna gorycz w smaku.
    Lokalny wynalazek, nic specjalnego, nie polecam.
    Moja ocena 2
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
  • Cezar
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.05
    • 1349

    #2
    Ten lokalny, nie najlepszy zresztą wynalazek można kupić też np. w Warszawie, czego nie można powiedzieć o znacznie lepszym Kożlaku z tego samego browaru.

    Co do oceny, to zgadzam się w 100%.

    Comment

    • zythum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.08
      • 8305

      #3
      a ja nie mogę sie zgodzić. Jurandowi z butelki dałbym przynajmniej 3 za charakter (owszem smak może wielu osobom nie pasować ale ma przynajmniej swój własny), piana u mnie była bardzo dobra, goryczka wyczuwalna wiec skłaniałbym się do przyznania 3-3,5. Natomiast piwo te pite z beczki w Olsztynie - dla mnie bardzo dobre , mocna 4
      To inaczej miało być, przyjaciele,
      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

      Rządzący światem samowładnie
      Królowie banków, fabryk, hut
      Tym mocni są, że każdy kradnie
      Bogactwa, które stwarza lud.

      Comment

      • Cordel
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.09
        • 1087

        #4
        Ja osobiście uważam, że Jurand ze Szczytna jest o niebo lepszy od tego z Olsztyna. Pamiętam jak kiedyś zakupiłem na wakacjach połówki J. ze SZ. i male granaty J. z O. muszę przyznać, że połówki byly przepyszne, dokladnie na ocene 5 a granaty na dwóje na szynach.
        "Mam powody
        Powstrzymywać się od wody.
        Od wody mnie w brzuchu kole:
        Pijam tylko alkohole."
        Jan Lemański

        Comment

        • zythum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.08
          • 8305

          #5
          z tym się w całości zgadzam. ten ze Szczytna jest dobry i ja raczej na niego trafiałem ale ten z beczki w Olsztynie (ale nie wiem czy z Olsztyna) byl naprawde dobry (może po prostu był prosto z browaru)
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

          Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

          Comment

          • Czes
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.06
            • 752

            #6
            Spieszę wyjasnić, że w browarze Szczytno przynajmniej od dwóch lat nie warzy się już piwa!
            Wprawdzie pozostaje on własnoscią Browarów Warmińsko-Mazurskich ale zainstalowano w nim wytwórnię spirytualiów
            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

            Comment

            • zythum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.08
              • 8305

              #7
              o kurcze to dlaczego na etykietach jest napisane Browary warmisnko mazurskie (browar w szczytnie) i rzeczywiscie sa takze etykiety sugerujące pochodzenie z Olsztyna (zapasy etykiet???. a skąd pochodzą w takim razie ewidentne różnice w smaku???
              To inaczej miało być, przyjaciele,
              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

              Rządzący światem samowładnie
              Królowie banków, fabryk, hut
              Tym mocni są, że każdy kradnie
              Bogactwa, które stwarza lud.

              Comment

              • adam16
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.02
                • 9866

                #8
                Jeszcze w zeszłym roku wyszło jakieś z nazwy niemieckobrzmiące piwo, ze Szczytna. A juranda pilsa oraz specjala dostałem w Chorzowie, jest też w Rudzie Śl. To koźlak jest chyba bardzej produktem regionalnym, bo nigdzie nie mogę go złapać.
                Browar Hajduki.
                adam16@browar.biz
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                Comment

                • zythum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.08
                  • 8305

                  #9
                  Mnie też poza Olsztynem się nie udało trafić Bocka z Juranda a bardzo mi smakował
                  To inaczej miało być, przyjaciele,
                  To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                  Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                  Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                  Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                  Rządzący światem samowładnie
                  Królowie banków, fabryk, hut
                  Tym mocni są, że każdy kradnie
                  Bogactwa, które stwarza lud.

                  Comment

                  • grzech
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.04
                    • 4592

                    #10
                    adam16 - jeśli masz na myśli Ortelsburg - to robili go już parę lat wcześniej, całkiem fajne, o ile się nie mylę "13".

                    Comment

                    • adam16
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2001.02
                      • 9866

                      #11
                      Tak Grzechu, chodzi właśnie o Ortelsburg, a kupiłem go w zeszłym roku. Był OK.
                      Browar Hajduki.
                      adam16@browar.biz
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                      Comment

                      • Czes
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2001.06
                        • 752

                        #12
                        Ortelsburg to niemiecka nazwa Szczytna.
                        Rzeczywiscie tę 13-tkę warzono w Szczytnie dokładając starań - była to wizytówka browaru wobec licznych turystów niemieckich odwiedzających Warmię i Mazury. Marka nie zginęła i jest okresowo warzona w Olsztynie.
                        Do browarów Warmińsko-Mazurskich należy również browar w Biskupcu, który zaprzestał produkcji jako pierwszy, chyba jeszcze w 97-ym.
                        Piwa Juranda, tak jak wielu innych browarów tej wielkosci, opuszczają browar w nieco różnej kondycji w zależnosci od warki, surowca, przebiegu klasycznej fermentacji itp.
                        Tylko największe browary, prowadzone "komputerowo", dają względnie powtarzalny w czasie produkt.
                        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                        Comment

                        • slavoy
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛
                          • 2001.10
                          • 5056

                          #13
                          A mi to piwko jak najbardziej smakuje, ma fajny zapaszek i łagodny smak. Piwo jakiego można łyknąć skrzynkę , a rano będzie ochota na następne. No i ma ludzką cenę - 2zł w centrum Warszawy. Dla mnie 4. Postawiłbym je na jednej półce z Namysłowskim Denarem.
                          Attached Files
                          Dick Laurent is dead.

                          Comment

                          • Kemp
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.03
                            • 357

                            #14
                            Małe info odnośnie Juranda. Biskupiec : zamknięty w kwietniu '98.
                            W '99 zostaje zamknięta stacja filtracji piwa w Szczytnie, piwo było tam gotowane, fermentowane i leżakowane i przewożone do filtracji i rozlewu do Olsztyna ( dlatego info "Olsztyn-Szczytno"). Sztandarowy produkt szczytnowski to 13 Blg ( Pils/Ortelsburg) pierwsze niepasteryzowane, drugie po pastryzie.
                            Rok 2000 październik-koniec produkcji piwa w Szczytnie
                            i przeniesienie całej produkcji do Olsztyna. W Szczytnie rozpoczyna się produkcja gorzały i likierów.
                            Jurand produkuje piwko technologią tradycyjną ( otwarte kadzie ) jako jeden z niewielu już browarów. Dlatego też piwa te mają specyficzny charakter, a nie zawsze pasuje to ludkom przyzwyczajonym do fabrycznej masówki
                            Kemp

                            Comment

                            • Cezar
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.05
                              • 1349

                              #15
                              Ostatnio pojawiło się z nową etykietą i pisane jest przez "j" (Specjal). A i smak trochę się jakby poprawił.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Prokopák, Sváteční ležák / Svatováclavský speciál 13%
                                darekd
                                Malowniczo położony, z dala od wielkomiejskiego zgiełku browar restauracyjny browar w Pradze.
                                https://www.pivovar-prokopak.cz/

                                Dadek dokładnie opisał:
                                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...vovar-prokopak

                                Wydaje mi się Svatováclavský speciál to może być wypust...
                                2023-11-06, 01:13
                              • Javox
                                Bevog, Helles Export Special
                                Javox
                                Lager Helles 4.6%

                                Chmiele: Hallertau Mittelfruh, Magnum.

                                Piana - sporo, raczej puchatej.
                                Lacing - sporo.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - lekko opalizująca, blada jasna słomka.
                                Aromat - gorzkawa zbożowość, "lodówkowy" chmiel (zapewne Magnum)....
                                2025-07-19, 14:40
                              • darekd
                                Rakovník, Bakalář Výroční Speciál 570 Let
                                darekd
                                To nie pierwszy ich rocznicowy specjał, ale ten ma nieco inną zawartość alk.-5,7% (półciemne)

                                Aromat - słodowy, lekko kwaskowe owoce, delikatny karmel, znikomy chmiel
                                Piana - wysoka, trwała, długi kożuszek
                                Barwa - jaśniejszy brąz z bursztynem, klarowne
                                Wysycenie...
                                2025-04-03, 22:22
                              • AaLeX
                                Głubczyce, Special Hard
                                AaLeX
                                Kiedy zobaczyłem to piwo w Dino, byłem ciekaw, jak smakuje piwo, które ma 12% alkoholu. Inne parametry nie są podane. No więc, teraz już wiem. Na początek piana, zawsze atut Głubczyc, tutaj jest przeciętna, słaba. Zapach metaliczno-słodowy. Barwa dość jasna, jak na takie piwo. Smak? Słód...
                                2024-06-30, 18:48
                              • Javox
                                Jurand, Jasne Pełne
                                Javox
                                Ekstrakt 11.5*, alko 4.7%

                                Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                Lacing - trochę było.
                                Barwa - jasne złoto.
                                Gaz - średni.
                                Aromat - zbożowość gorzkawa, nieco piwniczna.
                                Smak - słodkawe, zbożowość piwniczna. Lekka goryczka potem było...
                                2023-11-26, 20:30
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...