Kolor: Bladożółty, piwo jest zmętnione. [4.5] Piana: Bardzo wysoka i dosyć trwała, bielutka, na ścianach zostawia grube wąsy. [4.5] Zapach: Mam problem z piwami z Browaru w Grodzisku - jak dla mnie walą kiszoną kapustą. Po przelaniu do szkła i lekkim ogrzaniu ustępuje jednak ona miejsca lekkiemu aromatowi cytrusowemu. Poza tym wędzonka, ale nie za dużo jej. [3.5] Smak: Spora rozbieżność wobec tego, czym raczy nas - dla mnie niekoniecznie przyjemny - aromat. Piwo bardzo lekkie, wręcz wodniste, co jednak nie jest zarzutem - grodziskie w końcu nie ma być potworem treściwości. Bardzo orzeźwiające, pojawia się coś jakby delikatna ziołowa gorycz zielonej herbaty - ale to może być autosugestia. Wędzonka na poziomieniskim, delikatny posmak cytrusowy pochodzący od chmielu Citra, do tego lekki kwasek przy przełykaniu. [4] Wysycenie: Bardzo silne, więc w normie dla takiego piwa. [5] Opakowanie: Jak pozostałe z serii. [4.5] Uwagi: Ja wolę grodzisze z bardziej zdecydowaną wędzonką, co nie zmienia faktu, że to piwo było fajne, orzeźwiające.
Kolor: Słomkowy, średnio zmętnione. [4.5] Piana: Biała, potężna, nie chce opadać, ścianka szkła wygląda jak po maślance. [5] Zapach: Bardzo przyjemny, aczkolwiek zbyt delikatny. Za mało wędzonki, cytrusy bardziej wyczuwalne, a poza tym coś zapowiadającego kwasek. [3.5] Smak: Podobnie jak w zapachu. Lekkie, ale nie wodniste, umiarkowanie cytrusowe i kwaskowate, pozbawione goryczki, bardzo orzeźwiające. [3.5] Wysycenie: Wysokie, ale spodziewałem się jeszcze większego. [4] Opakowanie: Etykieta typowa dla Grodziska, na kontrze pełny skład i inne informacje czytelnie rozmieszczone. [4.5] Uwagi: Dramatycznie wręcz w tym piwie brakuje wędzonki, chyba że miałem jakąś wadliwą warkę, która jest do 19.05.2017.
Kolor: Jasnożółty? Jest zmętnienie, ale nie jakieś duże. [5] Piana: Piękna, wysoka, dość trwała, oblepiająca szkło. Imponująca. [5] Zapach: Przyjemny, ale dość subtelny, by nie powiedzieć mało intensywny. Takie "muśnięcie" cytrusowe. Wędzonkę rzeczywiście trudno tu wychwycić. Herbatę także. [3.5] Smak: Orzeźwiające, lekkie, bardzo przyjemne w odbiorze. Citrę czuć, ale gdzie jest np. Earl Grey to nie wiem. W smaku nuty wędzonki bardziej obecne niż w aromacie, ale i tak daleko w tle. Dobre piwo, ale czy lepsze niż wersja podstawowa? Raczej nie. [4] Wysycenie: Wysokie, ale akurat w tym piwie mogłoby być nawet wyższe. [4.5] Opakowanie: Mnie się ta stylistyka podoba. Potrzebne informacje umieszczone, ok. [5] Uwagi: Piwo z datą 19/05/2017, wypite wczoraj wieczorem.
Smakowało, gdyby był upał zapewne smakowałoby jeszcze bardziej.
Kolor: Blady cytrynowy, zmętniony; [4.5] Piana: Duża, gęsta, osadzająca się falbankami na szkle; [5] Zapach: Nie czuć wędzonki ; wyraźnie za to cytrusowe, w tle słabo coś obcego i mało przyjemnego; [4] Smak: Ślad goryczki, bardziej taninowa, ale szybko przechodzący w lekką kwaśność. Wędzonka na poziomie autosugestii; [3.5] Wysycenie: Akuratne, choć nie idealne; [4.5] Opakowanie: Wszystko co trzeba jest. Etykieta w stylu. [5] Uwagi: Udziwniona wersja flagowego piwa. Za mało grodziska, a za bardzo nowofalowa.
Ciekawsza wersja klasycznego Grodzisza. Więcej to się dzieje, przemieszane smaki herbaciano-cytrusowo-dymione. Dobre na upał, bo jesienią cienizną (3,1%) jednak wieje.
W smaku już nie jest tak pięknie, ale to taki styl. Wodniste, szczypiące w język. Świetny finisz. Długi posmak earl greya z lekką cytryną. Minimalna wędzonka z lekkim herbacianym ściąganiem. Im się więcej pije tym bardziej smakuje.
Ciekawe piwo, ale chyba za mało dymu.
Kupione kiedyś tam za 2,80zł w tesco
Teraz jest moda na radlery, zatem postanowiłem spróbować radlerów z Dino. Naprawde, w tej cenie (2zł) bardzo fajne piwko. Orzeźwiające, nawet czuć ten owoc, skład nawet nawet, na pewno jest to ciekawa alternatywa dla droższych, markowych radlerów. Moc 2,5%. Ja jestem na tak. Ocena 4/6.
Aż dziwne, że jeszcze nie ma tematu. Jak w temacie firmowy sklep otwarty w pierwszej połowie tego roku.
Sklepik to w zasadzie wydzielony regał przy wejściu do hali browaru.
Godziny otwarcia (o ile pamiętam, mogą się zmienić):
Poniedziałek - czwartek 8-17 ...
Firmowy pub Artezana znajduje się na terenie browaru i działa w sezonie wiosenno-letnio-jesiennym w piątki i soboty w godzinach 13:00 - 22:00.
W malutkim przeszklonym pomieszczeniu przypominającym kontener jest bar z ośmioma nalewakami, dwa stoliki (w tym jedna kanapa) i fikołki przy barze....
Jeśli warzenie piwa to Twoja pasja, czas pokazać światu, co potrafisz!
Uwarz piwo i sprawdź się w Mistrzostwach Polski Piwowarów Domowych 2026, które odbędą się 22-24 maja 2026 w Bałtowie. To największe i najbardziej prestiżowe wydarzenie dla piwowarów domowych w kraju!
Co Cię czeka?...
Comment