Kolor: Złoty, klarowne. [4.5] Piana: Biała, średnio wysoka, dosyć trwała, gęsto lepi się do szkła. [4] Zapach: Biszkopty, chlebek, trochę ziółek. Przyjemnie, ale zbyt delikatnie, wyczuwalna kukurydza jest tu zbędna. [3.5] Smak: Goryczka średnia, aczkolwiek wyrazista i przyjemnie skontrowana zbożem. Jednak chmiel tu dominuje... zioła, trawa, coś z papierosa. [4.5] Wysycenie: Niskie i dobrze. [4] Opakowanie: Etykieta z serii Ortodox, niestety brakuje pełnego składu, a już wręcz skandalem jest niewiadoma co do ekstraktu. [2.5] Uwagi: Smaczne goryczkowe piwo w angielskim stylu.
Warka 31.10.2016.
Kolor: Lekko zamglony jasny bursztyn. [4.5] Piana: Biała, niska, średnio trwała. [3] Zapach: Głównie słodowy: karmel, biszkopty, trochę chlebka, lekko kukurydziany, ziemisto-ziołowe nuty chmielowe, w tle lekko estrowe akcenty. Średnio intensywny, przyjemny, acz kukurydza mi tu nie pasuje. [3.5] Smak: Dość pełne, wyraźna, ale nie przesadzona słodowość karmelowo-chlebowo-biszkoptowa(jak w aromacie), z początku półsłodkie, dalej półwytrawne, troszkę ponad średnia goryczka ziołowa, niezbyt długa, z delikatnym alkoholowym akcentem. Dobry balans słodowo-chmielowy. [4] Wysycenie: Średnio-niskie - pasuje idealnie. [5] Opakowanie: Bardzo ładna i prosta etykieta, jak inne z tej serii, kontr-etykieta niestety po "brytyjsku", czyli niedokładny skład i nie podany ekstrakt. Nowy kapsel, acz nie związany z tą serią. [4] Uwagi: Smaczne, pijalne no i przede wszystkim poprawne ESB, nie próbuje nikogo zaskoczyć - co jest chyba oczywistym założeniem serii Ortodox. Na pewno do powtórzenia. Warka do 31.10.2016.
Kolor: Złoty, śladowo opalizuje. [4] Piana: Biała, bardzo drobna, wysoka i trwała. [4] Zapach: Słód i owoce, kojarzy mi się z kompotem z suszu... . Dziwny. [3] Smak: Lekki chmiel, owoce tropikalne, goryczka w stylu łodygowym. [3.5] Wysycenie: Średnie. [4] Opakowanie: No dobra, jakieś ptaszysko , charakterystyczne. Może być, ale (jak to ptaszysko ) trochę bez polotu... [3.5] Uwagi: Mam wrażenie, że to mało typowe Pale Ale. Swoją oryginalnością to piwo mnie nie przekonało.
Kolor: Jasnobursztynowe, przejrzyste. [4.5] Piana: Ładna, wysoka, drobna i sztywna. Utrzymuje się dłuższą chwilę, z czasem jednak redukuje się do cienkiej warstewki. Zostawia ładny lejsing. [4] Zapach: Słodowy, wyraźnie ziołowy, z nutą twardego karmelu. [4] Smak: Ortodox Pale Ale jest piwem wytrawnym - słodowej słodyczy nie ma w nim prawie wcale, przez co od razu wiadomo, że mamy do czynienia z piwem lekkim. W tle sporo nut kwiatowych, które są natychmiast kontrowane przez chropowatą ziemistość. Goryczka bardzo wyraźnie zaznaczona, ziołowa, pozostająca dłuższą chwilę na podniebieniu. [4] Wysycenie: Powyżej średniej. Minimalnie szczypie w gardło podczas picia, po brytyjskim stylu spodziewałem się znacznie mniej gazu. [3.5] Opakowanie: Na etykiecie, a raczej na kontrze (zresztą bardzo ładnie zaprojektowanej), zamieszczono jedynie wymagane przez prawo info o deklarowanej zawartości alkoholu objętościowo. Niestety pełnego skład, wysokości ekstraktu początkowego, czy też wysokości goryczki nie uświadczymy. Pal sześć IBU, ale enigmatycznego składu im nie podaruje :P. Naprawdę dziwi mnie ta decyzja, bo przecież w przypadku piw spoza tej klasycznej serii etykiety są wypełnione bardzo dokładnymi informacjami. [3.5] Uwagi: Data przydatności do spożycia: 31.10.2017
Z barwy złote, przejrzyste, ale z mnóstwem drobinek.
Piana jasna, niska i nietrwała.
W zapachu słodowy, chlebowy, trochę gotowanych warzyw.
Smak podobnie: Słodowy, nieco chlebowy, znowu trochę warzyw, wytrawny, średnia trawiasta goryczka(chyba całkiem wysoka jak na styl), lekko zalegająca.
Wysycenie dość niskie.
Słabe, ale da się wypić mimo DMS. Po za tym mogło by być lepiej(nie bardziej) nachmielone. Warka do 03.04.2018. Nie polecam, 2,5-3/5.
Ostatnia zmiana dokonana przez rafalek21; 2017-12-06, 03:59.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo typu "firankowego".
Gaz - średni.
Barwa - jaśniejsze złoto.
Aromat - lekko metaliczne, słodowe i kukurydza.
Smak - lekko słodkawe, płona - gorzkawa zbożowość...
Jeśli warzenie piwa to Twoja pasja, czas pokazać światu, co potrafisz!
Uwarz piwo i sprawdź się w Mistrzostwach Polski Piwowarów Domowych 2026, które odbędą się 22-24 maja 2026 w Bałtowie. To największe i najbardziej prestiżowe wydarzenie dla piwowarów domowych w kraju!
Co Cię czeka?...
Na puszce korpobzdury że niby warzone pod nadzorem Birra Peroni. Tak samo jak Kozel, albo Zateckie w Okocimiu. W składzie Oprócz wody, słodu i chmielu jest kukurydza, raczej znana z Grupy Żywiec.
Smakuje tak jak typowy koncerniak KP.
Bardziej to pasuje do jakiejś słabszej warki Żubra,...
Comment