Kolor: Złoty lekko zamglony. [4] Piana: Kremowa, bardzo drobna, wysoka i trwała. [4] Zapach: Dominuje słód, jest też ślad karmelu i owoców. Trochę jednostronny, brakuje akcentu chmielowego.. [3.5] Smak: Lekko chmielowa goryczka, słód z akcentem karmelowym i lekko palonym. [3.5] Wysycenie: Średniowysokie. [4] Opakowanie: Jak dla mnie głupawa nazwa, bo "baciar" to klimat lwowski, a nie podhalański, kremowa eta z dwoma góralami przy beczkach (z piwem?), prostackie wzornictwo, goły czarny kapsel. [3] Uwagi: Kolejny słodowy lager z lekkim akcentem chmielu.
Piwo skierowane do masowego, mniej wyrobionego (albo mało rewolucyjnego ) piwosza, dla którego w Zakopanem piwa z "Watry" są nieco za drogie/niesmaczne.
Kupione w Zako w "Delikatesach Centrum", w sumie dobrze, że jest, bo może ktoś ominie "góralski" sektor z "Harnasiami" i "Tatrami"...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Osada Basznia Dolna na Roztoczu od wakacji 2022 roku oferuje pod swoją marką "Rarytasy z Roztocza" 4 piwa z Wasosza. To akurat na FB ma opisany alk. na poziomie 4,5%, więc to zapewne jakaś mało wymyślna 10°-tka. Etykieta jedna na wszystkie piwa, jak na zdjęciu poniżej. Do tego flamastrem...
Piwo dystrybuowane wokół Krakowa i w nim zapewne przez podmiot/hurtownię z Krakowa. Są dedykowane szklanki. Tu wyłapane w lecie pod miastem w Zielonkach.
Generalnie cieszy mnie to, że nie tylko mierne piwa są oferowane w lokalach gastro poza centrum miasta. Ja byłem dość mocno...
Comment