BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób. Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających. Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Kolor: Czarny/ciemnobrązowy, nieprzejrzysty. [5] Piana: Po nalaniu wysoka, ciemnobeżowa. Ładnie oblepia szkło. Niewielka warstwa kożucha długo utrzymuje się na powierzchni. [4.5] Zapach: Czekolada/karmel. Chmiel i paloność. Gdzieś w tle delikatne nuty owocowe (wiśnia). Spójny. Po ogrzaniu pojawiła się chlebowość. Kojarzy się z witnickim porterem. Dopiero pod koniec degustacji wyczułem jakieś drażniące nuty, chyba DMS. [4] Smak: Pełny. Pomimo 7,5% nie odczuwa się alkoholu. Stoutowy i chmielowy. Lekka kwaskowatość ustępuje miejsca goryczce, która jest odczuwalna przez kilkadziesiąt sekund. [4.5] Wysycenie: Średnie, pasuje do stylu, jednak w mojej ocenie mogłoby być wyższe. [4.5] Opakowanie: Plus za podanie składu i IBU. Etykieta jednak szału nie robi, nie rzuca się w oczy, jest bez pomysłu. W tym miejscu można się dużo bardziej wykazać. Kapsel czarny-nie wiem dlaczego skoro inne piwa z witnicy mają kapsel firmowy. Ładnie wyglądałby czarny z logiem witnicy. [3] Uwagi: Uważam to piwo za bardzo udane. Mam nadzieję, że w przeciwieństwie do Lubuskiego IPA kolejne warki będą trzymały poziom. Data przydatności do spożycia 13.09.2017.
Kolor: Jak blek, to blek . [4] Piana: Beżowa, raczej drobna, wysoka i całkiem trwała. [4] Zapach: Kawa, karmel, czekolada, ale i nuty sosnowo-chmielowe. [4] Smak: Kawa, gorzka czekolada, minimalne posmaczki sosnowe. Głównie goryczka wytrawna, kawowa. [4] Wysycenie: Niezbyt wysokie. [4] Opakowanie: Proste, nic dodać, nic ująć. No, jakość papieru mogła by być lepsza... [4] Uwagi: Kurczę, naprawdę smaczne, konkretne piwo wagi półciężkiej.
Wychodzi na to, że sam browar nie doczekał się u nas przez tyle lat swego wątku.
Sklepik jest czynny w godzinach 7-15 w dni powszednie. Trzeba podejść na portiernię, pani zadzwoni, wyjdzie druga pani obsługująca sklepik i zaprowadzi do niego. Samemu nie wolno włóczyć się po...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Comment