Jagiełło, DC Mocne

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzech
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.04
    • 4592

Jagiełło, DC Mocne

Produkcja Browar Jagiełło w Chełmie, dla Delikatesów Centrum. Nabyte w Delikatesach Centrum w Rzeszowie. Butelka 0,5 l; alk. 7,0, ekstr. 14,2.

Kolor jasno bursztynowy. Zapach słaby, lekko słodkawy, piana i gaz w polskiej normie - są i znikają dośc prędko. W smaku trudno było wyczuć coś szczególnego - trochę słodowej miękkości, trochę chmielowych aromatów, ale nie za wiele, trochę goryczki. W zasadzie było to dość dobre piwo. Na zachętę słabe 4.
  • zAjkA
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.12
    • 1089

DC Mocne

DC Mocne otrzymałem od kolegi Mapajaka. Wielkie dzięki. Zacznę od piany która jest najsłabszym atutem tego piwa. Krótkotwała, zmyła się w około 1minutę. Barwa jak na mocne piwo przystało. Ciemno złocista. Zapach słodowo chmielowy. Najwiekszą przyjemność sprawił mi smak. Wyraźna goryczka słodowo-chmielowa przeplatała się z fantazyjną słodyczą. Coś niebywałego. Do teraz czuje jeszcze miły posmak tego piwa choć piłem je ok. godziny 20. Piwo warte polecenia. Oceniam je na 4-.
    Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

• Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

Ocena z ARTomatu

Kolor: Fajny ciemno bursztynowy. [5]
      Piana: Piana gęsta, drobnopęcherzykowa. Trwała. Solidny kożuszek do samego końca. [4.5]
      Zapach: Słodowo chmielowy. Nie wyszukany ale przyjemny. [4]
      Smak: Smak pełny z wyraźną goryczką. Wielkim plusem jest brak alkoholowego posmaku, co przy takiej mocy jest dużym sukcesem. [4]
      Wysycenie: Słabo wyczuwalne w ustach i slabo widoczne w szklance (w każdym razie w szklance Łomży od ZiAjKa [2.5]
      Opakowanie: Butelka EURO. Kapsel czarny. Etykieta bez kontry ale z krawatką. Nudna jak chór armii radzieckiej. Kolory zielony, czerwony i czarny. Wielki napis DC (skrót zarazem od Dobra Cena jak i Delikatesy Centrum). Wszystkie informacje podane za to jak należy. [3.5]
      Uwagi: Kupione w Delikatesach Centrum (dla których jest produkowane) w Miejscu Piastowym (między Krosnem a Iwoniczem tak z grubsza). W sumie dobre mocne piwo. P_O_L_E_C_A_M

Moja ocena: [4]

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• kony
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.08
        • 1701

To samo piwo co "Power" tylko inna etykieta dla DC. Tak mi powiedziano w browarze.

Comment

• piwo
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.08
          • 810

DC - Dobra Cena Mocne, Jagiełło

Coś mi sie nie udaje tej wiadomosci zamiescić.

Browar Chełm. Dla sieci Delikatesy Centrum.

Alkohol 7%
          Ekstrakt 14,2 %

Kolor - lekki bursztyn
          Smak - pyszne, słodowe piwo, niewyczuwalny alkohol

Brawa dla Jagiełły - super piwo za 1,69 zł za 0,5 l.

Podobne piwo (Mocne Jagiełło) można kupić ale jednak to mi smakowało bardziej .
          Moze to autosugestia ale DC Mocne smakowało mi bardziej niż Jagiełło

Comment

• becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2002.07
            • 15003

Ocena z ARTomatu

Kolor: zdecydowany, bursztynowy [5]
            Piana: drobna, biała z minimalną sprawia wrażenie leciutko przybrudzonej, dośc szybko opada [4]
            Zapach: dośc wyraźny, mocny, słodowy, z domieszka owocowych nutek [3.5]
            Smak: również dobre w smaku, treściwe, pełne, lekko szczypie w język, w sumie przypomina swój lżejszy odpowiednik ale tu wyraźniej czuć moc piwa ale bez nachalnego alkoholu, lekko słodowe z delikatną goryzką, jest coś jeszcze, może trochę wytrwany owocowy posmak ale tego co to może być nie jestem pewien [4]
            Wysycenie: trochę za duże [4]
            Opakowanie: euro, z przeciętna etykietą, gładki kapsel [3.5]
            Uwagi: Oba DC z Jagiełły zakupione w Nowym Sączu, mocna wersja równiez jest bardzo smaczna

Moja ocena: [3.85]
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• kloss
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 2526

Zarówno piwa sieciowe jak i produkty Pokrówki omijam szerokim łukiem a dwa w jednym to już zdecydowanie za dużo.
              Kilka razy skusiłem się kiedyś na ten specjał i zdecydowanie nie mam ochoty na kolejny kontakt nawet mimo pozytywnych opinii.

Comment

• pga
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.09
                • 126

Ocena z ARTomatu

Kolor: Soczysty bursztynowy, przyjemny dla oka [5]
                Piana: Przy nalaniu gęsta, duża. Z czasem zostaje otoczka na szklance. [4.5]
                Zapach: zapach wyczuwalny, nie rzucający się w nos [4]
                Smak: Czuć że jest to piwo mocne, wyczuwalne procenty. Przy piciu wyczuwalna gorycz drapiąca w gardło. [4]
                Wysycenie: Przy nalaniu wydawało się za duże, ale potem dobre. [4.5]
                Opakowanie: Niezachęcające do zakupu. Kapsel czarny bez nadruku. Na mojej etykiecie jest "Jagiełło Mocny" bez DC (?!?). [3]
                Uwagi: Prezent, pośrednio z prosto z browaru Jagiełło.

Moja ocena: [4.075]

Comment

• pga
                  • 2005.09
                  • 126

Mocny

Nie chciałbym się nigomu narazić, swoją pomyłką, ale...
                  ja piłem piwo na której była etykietabyła bez DC (w browarze etykieta z id: 28571).
                  W związku z tym, że nie ma takiego piwa do oceniania, umieściłem je w tym miejscu.
                  Ekstrakt i alc. jest taki sam jak w piwie "Mocne".
                  pozdrawiam
                  pga

Comment

• Jaroslav
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    🍼
                    • 2005.10
                    • 967

Śmiało zaryzykuje tezę, że jest to najlepsze
                    "marketowe" piwo w Polsce. DC zachwyca pełnią
                    smaku. Odpowiednią, dobrze wyczuwalną goryczką,
                    przechodzącą w rewelacyjny słodowy ton.
                    Trafiłem na nie, całkiem przypadkowo w czasie zejścia
                    z Mogielnicy (Delikatesy Centrum, Kamienica)

Comment

• szymek69
                      • 2006.10
                      • 173

0,5 DC MOCNE
                      Click image for larger version

Name:	P4220001.JPG
Views:	1
Size:	12,6 KB
ID:	2023246
                      szymek69

Comment

• kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

Piana: średnioobfita, biała, ładnie oblepia szkło.
                        Kolor: bursztynowy, klarowne.
                        Wysycenie: niskie.
                        Zapach: delikatny, małobrowarniany.
                        Smak: słodowe, z niewielką goryczką, delikatną kwaskowością, alkohol nieobecny. Bez jakichś konkretnych wad.
                        Opakowanie: lepsze bym zrobił w 15 minut w Wordzie , ale trzeba przyznać, że wszelki informacje są. Mianowicie: browar, dla kogo wyprodukowano, ekstrakt, skład. Moim zdaniem opakowanie tego piwa nie koresponduje z tym, czego oczekiwałbym po delikatesach. Niestety w Polsce to pojęcie się tak zdewaluowało, że... szkoda gadać. Zresztą sklepy DC ogólnie są całkiem w porządku, ale to piwo powinno mieć lepsze opakowanie.

W przypadku mocnych piw z małych browarów zwykle możemy oczekiwać co najmniej przyzwoitego napitku. Tak jest i tym razem. Niczym szczególnym się to piwo nie wyróżnia, ale też poza opakowaniem, nie można go też szczególnie zganić. Przydałoby się więcej goryczki.
                        Attached Files
                        Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-12-10, 22:38.
                        blog.kopyra.com

Comment

• e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19356

Z informacji w browarze ta linia piw nie jest już produkowana, a technologicznie to nic innego jak Jagiełło Mocne.

Comment