Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jan Olbracht Rzemieślniczy, [Piwoteka] BigLowe Pils

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Jan Olbracht Rzemieślniczy, [Piwoteka] BigLowe Pils

    Piwo gotowe do oceny
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd

  • #2
    12,5% ekstr.
    5,5% alk.

    Chmiele to niemiecki Magnum (to taki chmiel, którego Niemcy stosują mało a w pilsach nie przypominam sobie, ale jego toporność i dobra cena powoduje, że jest ceniony w polskim krafcie) i Żatec (Saaz)

    Aromat - słodowy z łodygowo-ziołową chmielowością
    Piana - wysoka, zwarta, trwała
    Barwa - złota, zmętniona (bez filtracji)
    Wysycenie - dość wysokie, musujące
    Smak - solidna słodowa baza, dużo chmielu w wykonaniu topornego, tępego magnum. Nawet nie, że goryczka jest zbyt duża (tu o dziwo jak na pilsa słodowy zasyp nie na wytrawnie). Mam takie wrażenie, jakbym spadł z roweru i zarył otwartmi ustami w czarnoziem opanowany przez pokrzywy (łodygowo-ziemiście).
    Treściwość - wysoka pełnia

    Prostak ale jaki solidny! Każdy, kto warzył z użyciem wspomnianego chmielu, to wie jak łatwo zaorać piwo. W Piwotece też to wiedzą, więc taki był prosty cel. Topornie, ale wyraźnie. Stąd prostak.
    A solidny, bo pod tym chmieleniem kryje się przyzwoite piwo. Jak na pilsa może zbyt mało wytawne i smukłe, ciężkawe, ale właśnie takie solidne. Gdyby pokusili się o inne chmielenie, to wyszedłby udany, smaczny lager. I wtedy sprzedawalność w świecie hipsterii byłaby jeszcze niższa

    Comment


    • #3
      Click image for larger version

Name:	P1080350.JPG
Views:	25
Size:	21,9 KB
ID:	2318201

      Comment


      • #4
        Widzę, że piwo dedykowane lokalowi "Gorąca Kiełbasiarnia" - oczywiście po "Kuchennych rewolucjach Magdy Gessler" A.D. 2013. Bylim, bylim ...
        Ochotnicza Straż Piwna
        BAZA = 7446

        Comment

        Working...
        X