Beczkowe w Bojanowie było całkiem dobre.Butelkowe dużo gorsze-dość surowe-gorzkawe ale z lekkim kwaskiem.
Bojanowo, Szwejka Pilsener
Collapse
X
-
Miejsce zakupu: Bojanowo
Opakowanie: butelka 0,5l, krzywa, podarta i zle naklejona etykieta
Kolor: nie spodobał mi się, ciemnobursztynowy, piwo lekko mętne
Zapach: intensywny, aromat chmielu i prawdziwego słodu
Gaz: w sam raz
Piana: do poprawki
Smak: całkiem przyjemne, ale bardzo treściwe, wyraźny aromat słodowy i drożdzowy, solidna goryczka, może być
Moja ocena: [3.7]Comment
-
Nabyte przedwczoraj przez Wiktorię w sklepiku na ul. Ołbińskiej we Wrocku. Po nalaniu z początku urzeka ładna, złocista barwa piwa. Piana biała z początku obfita, acz średnioziarnista, szybko opada, osiada na szkle. Nasycenie w tym egzemplarzu wręcz żadne - tragedia do n-tej potęgi. Zapach leciutki, chmielowy lecz przytłoczony czymś stęchłym. Podobnie w ponad miernym smaku - początkową wyraźną goryczkę z słodkimi posmakami zabija jakaś stęchlizna. Butelka bezzwrotna, wzór etykiety dość interesujący, kapsel uniwersalny czarny.
Cóż można rzecz na koniec. Coś z tym piwem jest nie tak. Na pewno nie była to przygoda z "dobrym" wojakiem Szwejkiem.
Moja ocena: [2.65]Comment
-
Święte słowa... Ja już trzy razy próbowałem kupić to piwo w wersji "nie mętnej" i "bez pływających farfocli".Pepek napisał(a)
(...) Coś z tym piwem jest nie tak. Na pewno nie była to przygoda z "dobrym" wojakiem Szwejkiem.
Za każdym razem coś paskudnego pływa w butelce...
raz taką kupiłem i trafiłem na wyjątkowy syf. Teraz - przed zakupem obracam butelkę i... jak na razie rezygnuję z zakupu.
Dziku
Comment
-
E, przesadzacie, piwko jest lekko mętne, ale żadnych farfocli nie zauważyłem. W smaku też jest niczego sobie, więc może wystarczy po prostu ostrożnie nalewać ?
Comment
-
Nie przesadzam niestety... Może następnym razem jednak kupię i zrobię zdjęcie "pod światło". Osobiście wierzę, że gdzieś można dostać to piwo w wersji "wypijalnej" butelkowej. Wiarę swą opieram na tym, że (jak już pisałem w tym temacie) piłem je wcześniej w wersji "lanej" i było nawet dobre. Do tego nie było wcale mętne, co więcej - miało ładny kolor, niezły gaz i nie śmierdziało stęchlizną. Było to w Łodzi na imprezie "piwo roku". Właśnie ten fakt powstrzymuje mnie przed jednoznacznie negatywną oceną tego trunku. Ale kto wiePetrax napisał(a)
E, przesadzacie, piwko jest lekko mętne, ale żadnych farfocli nie zauważyłem. W smaku też jest niczego sobie, więc może wystarczy po prostu ostrożnie nalewać ?
Ile w końcu można cierpliwie obracać butelki w celu uniknięcia farfocli...
Dziku
Comment
-
Przejeżdzając przez Bojanowo stwierdziłem że muszę się zatrzymać i zakupic Szwejka, udało mi sie za 1,40 w sklepie na Rynku. Pytam sprzedawcy czy dobre, stwierdził że nigdy nie wiadomo na co się tak naprawdę trafi.
Dziś nadszedł dzień skosztowania i jestem mocno zawiedziony.
Kolor rzeczywiście ładny, bursztynowy, na początek nieźle.
Gazu sporo, ale z czasem coraz mniej, pod koniec już żadnych pęcherzyków nie ma.
Piana fatalna, rozpłynęła się w powietrzu mimo lania prawie z góry, a nie po ściance. Nie pozostawiła żadnych śladów.
ZApach obrzydliwy, stęchły, w ogóle nie zachęcał do picia.
Smak troszkę lepszy niż zapach, ale bez rewelacji, jakiś taki mdły, ciężki, niedobry, aczkolwiek piwo wypijalne bez problemów większych, chociaż nie wiem czy poradziłbym sobie z kolejnym.
Opakowanie byłoby ładne gdyby nie fatalna etykieta, na dodatek krzywo i niestarannie przyklejona, butelka Euro.
Ogólnie piwo nie jest najlepsze!
Moja ocena: [1.7]www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DDComment
-
Hmmm... co to jest opakowanie: butelka (euro - żadna rewelacja), etykieta (piszesz, że fatalna) i co jeszcze. Kapsel?!?Piwofil napisał(a)
Opakowanie byłoby ładne gdyby nie fatalna etykieta, na dodatek krzywo i niestarannie przyklejona, butelka Euro.
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
No fakt, może nie brzmi to sensownie, chodziło mi o to że opakowanie sprawiałoby lepsze wrażenie, gdyby nie etykietka, chociaż nie za piękna, byłby staranniej przyklejona, w sumie składa się z trzech części, więc nie jest źle, ale ogólnie piwo prezentuje się już na półce mało ciekawie!jerzy napisał(a)
Hmmm... co to jest opakowanie: butelka (euro - żadna rewelacja), etykieta (piszesz, że fatalna) i co jeszcze. Kapsel?!?
www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DDComment
-
ukazała sie wersja MOCNA bojanowskiej Szwejki.
nie miałem jeszcze okazji spróbować, ale ponoć jest lepsza.
etykieta jest czarna.
skosztuję i napiszęWspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
"do ciężkiej pracy jestem za lekki,
do lekkiej pracy jestem za ciężki"Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
-
Maryhh - dzięki za to piwko mimo że ostrzegaliście mnie przed degustacją
kolor typowy, pilsowaty; piany i gazu nie stwierdziłem, zapach słodowy im bliżej końca degustacji tym gorszy, smak podobnie ale do wypicia, opakowanie gdyby nie mordka Szwejka do której mam sentyment oceniłbym na zero
Moja ocena: [2.45]Koniec i bomba,
Kto nie pije ten trąba !!!
Kolorek całkiem ładny, ciemne jak na taki ekstrakt. Klarowne. Ale od tego momentu zaczął się dramat: gaz i piana nie występują (TOTALNY BRAK). Zapach na szczęscie słaby, bo był to odór zapleśniałej ścierki. Wziąłem łyk do ust, ale nie przełknąłem. Zapach znalazł swoją kontynuację w smaku. Pleśń i stęchlizna. Co z tego, że przebija się słodowy posmaczek? Wylałem cały kufel do zlewu. Opakowanie też kiepskie, o ile graficznie ostatecznie do zaakceptowania, to niechlujność położenia etykiet razi mocno (krzywo, pomarszczone).
Najgorsze niezepsute (teoretycznie, bo niby nie było mętne, ale ten smak, zapach i brak gazu...) piwo jakie piłem. Myślę, że gorszego nie da rady zrobić. Podejrzewam wręcz, że niektóre inne zepsute piwa będą smakowały lepiej. A do końca terminu przydatności do spożycia pozostały 3 tygodnie.
Moja ocena: [1.125]Ostatnia zmiana dokonana przez Borysko; 2004-08-17, 20:50.Comment
-
Etykieta tandetna, z kiepsko rozłożonym liternictwem. Bardzo podoba mi się kształt butelki. Całosć zamknięta czarnym, niemiłosiernie porysowanym kapslem. (2)
Kolor wyjątkowo ciemny jak na pilsa dwunastkę. (4)
Piana niziutka i szybko znika zupełnie. (2)
Zapach przyjemny, słodowo-chmielowy, z nutką jakby miodową. (3,5)
Nagazowanie słabiutkie. (2)
W smaku uderza bardzo nieprzyjemna goryczka, na momencik złamana kwaśnym posmakiem, po którym znów wraca gorzkość. Z wielkim trudem dopiłem do końca. Moja pierwsza warka z gotowca bije to coś na głowę... Aż się boję następnego wynalazku z Bojanowa, bo razem z dwunastką kupiłem też wersję 10,5. No cóż, zobaczymy... (1,5)
Moja ocena: [2.425]Comment