w łódzkim Peronie 6 Mocne było jeszcze pod koniec listopada. Pewnie dalej jest dostępne.
Łódzkie, Mocne
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty. Ładny, ale za jasny na te parametry. [3.5]
Piana: Jasnokremowa drobna, początkowo na 4 cm (!). Wytrzymała dwie minuty, został ładny ślad na szkle. [3.5]
Zapach: Głównie słód, w tle lekki powiew mocy. [3]
Smak: Charakterny chropawy słód, w tle znowu delikatna moc, jakiś posmak kwaskowy... [3.5]
Wysycenie: Dla mnie za małe, w zasadzie druga połowa szklanki prawie "unplugged". [3]
Opakowanie: W łódzkim stylu, czytelne, wszystkie dane są. Także w łódzkim stylu goły kapsel . Do mnie przemawia średnio. [3]
Uwagi: Kupione za (chyba) PLN 2,80 w kultowym sklepie Browarów Łódzkich. Piwo niezłe, ale jednak łódzkim debeściakiem (z dużym odstępem!) jest porter!
Moja ocena: [3.275]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Żółtobursztynowy, ze złotymi refleksami. Raczej standardowy. Spodziewałem się trochę ciemniejszego koloru co nie znaczy, że zaraz mam odejmować punkty... [4]
Piana: Umiarkowana, kilkucentymetrowa kołderka wieńczy piwo po przelaniu go do szklanki. Jest biała, raczej gruboziatrnista i bardzo niejednorodna. Szybko zaczyna opadać z głośnym sykiem, odsłaniając powierzchnię piwa. [3]
Zapach: Całkiem silny, aromatyczny. Świerzy, lekko słodowy, lekko chmielowy. [3.5]
Smak: Silnie goryczkowy, intensywnie chmielowy. "Chropawa goryczka"...to trafne określenie... Urozmaica ją lekki posmaczek słodowo - chlebowy. Alkohol jest wyczuwalny ale raczej został zepchniety na drugi plan. Rzekłbym, że jest to taki "klasyczny" smak piwa... [4]
Wysycenie: Odpowiednie, w szklance tuż po nalaniu unosi sie chmara bardzo dużych bombelków. Ogólnie, piwo pracuje intensywnie przez cały czas, tylko rozmiarr bombelków się zmniejsza. Ma to też swoją gorszą stronę - w miarę picia wysycenie wyraźnie się zmniejsza, z pewną stratą dla smaku. [3.5]
Opakowanie: Standardowa butelka browarów łódzkich, pękata z krótką, stożkową szyjką. Przykro mi, ale dla nie budzi ona skojarzenia z butelkami po rozpuszczalnikach. Owalna, biało-zielono-czerwona etykieta, szaro-zielona, kwadratowa kontra. Kapsel jest goły ale ja takie lubię. Taki design opakowania nie wróży Browarom Łódzkim sukcesu... [2.5]
Uwagi: Piwo kupione w firmowym sklepie Łódzkich Browarów na rogu Kilińskiego i Orlej. Ogólnie jest to niezłe piwo, kto je wypije napewno nic nie straci. Jego smak, i tu proszę się nie śmiać , określiłbym jako "piwny". Myśląc o "zwykłym" piwie czyli w domyśle o jasnym lagerze, przychodzi mi do głowy właśnie taki smak. Łódzkie Mocne jest takie "zwykłe" - niby to nie wiele, nie ma co się równać np. z Ciechanem, ale z drugiej strony bije Żywce, Tyskacze, juz nie wspominając o Dębowych i innych Wojakach. Jedynym mankamentem może byc cena, zbliżająca się do 3 zł.
Moja ocena: [3.625]Comment
-
Bardzo fajne piwko, jedno z lepszych mocnych jakie miałem okazję pić.
Pierwsze, co zaskakuje po wzięciu łyka, to pilsowa "czystość" piwa. Nie ma tutaj słodkiej ulepki znanej z 90% polskich mocnych lagerów; smak jest zdominowany przez całkiem subtelny chmiel. Słód też jest obecny, ale niestety głównie w tzw. "texture" - dużo treści, ale za mało smaku. Alkohol również daje o sobie znać, jednak tylko w tle.
Ogólnie smaczne piwko, idealne na szybkie imprezowe sesjeLast edited by coldfire; 2009-03-25, 18:23.Piwa i pacierza nie odmawiamComment
-
Ostatnio zmniejszyli ekstrakt do 14.1% i woltaż do 6.5%. Kryzysowe oszczędności? Jak piłem na Wielkanoc to mi się wydawało jakieś mniej pełne w smaku niż dawniej, dziś albo jutro powtórzę.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Na przekór pogłoskom o kłopotach BŁ ostatnio przypomniałem sobie smak Mocnego. Fakt, może jest mniej "mocne", ale smakowo, nie zauważyłem, aby mu to jakkolwiek zaszkodziło, a wręcz przeciwnie. Poza tym, teraz kolor odpowiada parametrom. Godne piwo, obok Portera, chyba najciekawsze z BŁ.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Słomkowo-żółty. Dużo jaśniejszy od tego na zdjęciu. [3.5]
Piana: Całkiem, całkiem. Długo opadała do kożuszka, który istniał prawie do końca. [3]
Zapach: Słodowo-kwaśny. [3.5]
Smak: Wyraźnie słodowy, przez chwilkę lekko kwaśny. Brakuje mi chmielowej goryczki; obecna jest symbolicznie, głównie w końcowym posmaku. Treściwość na "czwórkę". Alkoholu nie wyczułem. [4]
Wysycenie: Przydałoby się trochę większe. [4.5]
Opakowanie: Styrana butelka euro, reszta jak na zdjęciu. [3]
Uwagi: 0,5l za 3,25 zł we wrocławskiej Drink Hali. W kategorii cena/jakość daję 3,5/5 pkt. Cóż mogę powiedzieć... całkiem dobre piwo
Moja ocena: [3.675]Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: kalarowny, głęboki bursztyn [4.5]
Piana: spora drobnopęcherzykowa, szybko opadająca do obrączki na powierzchni piwa ale zostawiająca ślady na kuflu [3.5]
Zapach: smakowity, wyczuwalna skórka chleba, lekko palona kawa zbożowa [4.5]
Smak: mało treściwy, jakby rozwodniony,
lekko chmielowy z dominującym smakiem moczonego ziarna [3]
Wysycenie: zbyt duże, i tak niezbyt wyczuwalny smak jest aż zabijany przez szczypiący gaz [3]
Opakowanie: niby przechodzona butelka euro, niby siermiężna etykieta ale za podanie ekstraktu żadne piwo nie dostaje ode mnie niżej dobrego [4]
Uwagi: Dziwne to piwo. Potencjał niby wyczuwalny ale jakiś niewywarzony (od warki )
Moja ocena: [3.7]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny bursztyn, klarowne. [4.5]
Piana: Wysoka, średniopęcheżykowa. Opada powoli. [3]
Zapach: Wyraźnie słodowy. [3.5]
Smak: Słodowa słodkość, lekko kwaskowate. [3.5]
Wysycenie: Średniowysokie. [4]
Opakowanie: Nieco poniewierana butelka Euro, goły kapsel, mało wyszukana etykieta . Całość w swj prosty sposób podoba mi się. Coraz mniej takich opakowań. [3.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.525]Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."Comment
-
Wczoraj z czeluści garazu wyjąłem butelkę z datą ważnosci do 28.02.2010.
Może to bliskość tego terminu sprawiła, że piwo zaskoczyło mnie zapachem i smakiem "prawie-koźlakowym". Ot, taki "halb-bock" .
Może kilka następnych butelek "przeciągnę" i doczekam się "voll-bocka"? .Comment
-
Łódzkie Mocne - super piwko. Zbliżone są bardzo produkty robione do dyskontów, wystarczy doczytać. Jednak to co najlepsze - porter i mocne to jedynie Północna 35 w Łodzi.Comment
-
Zakupiłem w Tesco - puszka z tą nową szatą graficzną. W smaku wyraźnie czuć spirytus, przez co jest cierpkie i gorzkie. Nie wiem dlaczego skoro piwo ma 6,5 volta..
Cena powyżej 3zł. Wątpię, aby taki wyrób znalazł zbyt wielu amatorówMinister Piwowarstwa ostrzega: picie piwa koncernowego zabija kubeczki smakowe.
Magazyn Obywatel | Recenzje książek
Comment
Comment