Ja znam Dragona z Krotoszyna (można obejrzeć na ich stronie internetowej). I pewnie wszyscy mamy rację.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Krotoszyński psudochiński "Golden Dragon" to "Złoty Smok", natomiast nazwa piwa opisywanego w tym miejscu pochodzi od siedemnastowiecznej (chyba) formacji wojskowej.
A tak w ogóle to Krotoszyn już chyba niczego nie produkuje!
Ja znowu dla dobra forum kupiłem niedobre piwo, żeby je opisać.
Dla uzupełnienia: ekstrakt 10%, alk. 4,7%.
Piana bardzo krótko utrzymująca się, kolorek rzeczywiście słabiutki, słomkowy. Gazu niedużo, zapach delikatnie chmielowy.
Ocena 2+
Który jeszcze browar będzie robić to piwo?
Dragon Premium robiony był jakiś czas temu w browarze Kujawiak w Bydgoszczy. W tej chwili butelkowy Dragon Premium jest z Łomży (10%eks; 4,7%alk), a puszkowy robią w Kielcach, w browarze Belgia (10,4%eks; 5,5%alk). Muszę jeszcze sprawdzić dane tego z Kujawiaka.
Ot, ciekawostka.
Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2002-01-13, 09:21.
adam16 napisał(a) Który jeszcze browar będzie robić to piwo?...
No i jest kolejny browar warzący Dragona Premium. Tym razem to Grybów.
W typowej dragonowej butelce z obrzydliwą etykietą. Ale samo piwo nie jest złe (w przeciwieństwie do Dragona Mocnego made in Grybów). Jest piana i gaz, i smak nie powoduje spazmów na twarzy. Ot słabe piwko, bez rewelacji, ale dające się wypić. Trója z plusem.
Piwo bez zastrzeżeń, może ciut zbyt wodniste. Ma gdzieś tam w tle typowo grybowski posmak, co pisze mu się na duuuży plus (niezależnie od tego, czy ktoś lubi piwa z Grybowa). Cenowa dziesiątka, która nie jest nijaka - niemożliwe? A jednak...
Piwo z Lidla za 2,55zł. Alkohol 6%. Innych danych brak. Kod LA - Łomża. Piana ambitna, gęsta, co też widać na zdjęciach. Zapach metal, trochę słodu. Barwa bursztynowa. Smak? Nuty słodowe, alkoholowe, alkoholowa, marginalna goryczka. Van Pur zleca różnym browarom produkcję tych piw do różnych...
Comment