Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamkowy Cieszyn [Pinta], Kellerski

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Zamkowy Cieszyn [Pinta], Kellerski

    Keller. Kooperacja na 175 lecie browaru w Cieszynie i 10 lecie Pinty.

    13% ekstr.,
    5,8% alk.
    22 IBU

    Chmiele: Magnum, Spalt Select, Tettnanger

    Aromat - łagodne drożdże, wyraźniejsza słodowa baza z podpieczoną chlebową skórką, trochę chmielowej ziołowości
    Piana - wysoka, średnia trwałość, koronka na dłużej
    Barwa - bursztynowa, lekko zamglona
    Wysycenie - umiarkowane, musujące (jak na styl dość wysokie)
    Smak - jest podpieczona skórka od chleba, drożdżowa kwaskowość i nie tyle wyraźny co dość toporny chmiel (ziołowo-łodygwy), goryczka nie jest wysoka a zalega.
    Treściwość - solidniejsza pełnia


    Wczoraj pisałem o piwie też mającym niemieckie korzenie - Schwarzbier z Brokreacji.

    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...er-schwarzbier

    Wspomniałem, że ulubiony przez polskich piwowarów chmiel niemiecki to Magnum, no i proszę oto znowu on. Ciekawe, że w samych Niemczech nie jest tak popularny, a już w klasykach bardzo rzadki. Klasyczne piwa są wtedy subtelniejsze z uwypuklonym profilem słodowym (kellery to przecież nie pilsy). A tu co najlepsze (chlebowość) skontrowane chropowatym chmielem.

    Szkoda, fajna słodowa baza, fajne piwo i ta kontra z niefajną chmielowością...

  • #2
    Też ostatnio piłem, choć - przyznaję - nieco bezrefleksyjnie... .
    Sklasyfikowałem to piwo jako... American Keller , tak, jak większość nowości teraz - chmiel, chmiel, chmiel.

    Comment


    • #3
      Czyli to taki Grand Champion, cena i dostępność wzięta pod uwagę. Wygląda bardzo ładnie, miedziane, nawet z refleksami realgaru. W aromacie mocno zbożowe, ziarniste i do tego pieczony świeżo chleb-skórka. Nuta dolna lekko kwiatowa, kierunek ziołowy, rumianek, przetacznik. W smaku bardzo aksamitne, wyważone, bardzo słodowe, ale niestety odrobinę jednak przechmielone i ta goryczka, choć nawet wystarczająco ziemista psuje aksamitność i słodycz. Brakuje piwnicznego charakteru i swoistego zamglenia; piwo jest zbyt kristallklar.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment


      • #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
        przetacznik
        Keskese???

        Comment


        • #5
          Veronica spicata
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment


          • #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
            Veronica spicata
            A, ta... . Nie no, jasne, tak myślałem

            Comment


            • #7
              Rośnie u nas-często w górach, przy rzekach, łatwo sprawdzić. Charakterystyczne kwiaty i bardzo przyjemny aromat-trochę jak herbata. Vera unica medica, jedyne prawdziwe lekarstwo, pomaga na pozbycie się z organizmu toksyn.
              Mały porterek-przyjaciel nerek

              Comment

              Working...
              X