Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4014

    No to szczypanie przypominające wysokozmineralizową i mocno gazowaną wodę mineralną, chyba najbardziej mi przeszkadzało w tych ostatnich dwóch warkach.
    Jeśli teraz jest gładkie to przypomina już te bardziej odleżakowane egzemplarze.
    Bardziej palone i kawowe?
    no to zdecydowanie dziś trzeba kupić i spożyć
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

    Comment

    • Petitpierre
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2014.01
      • 2566

      Kawa może jeszcze nie, ale jest kakao. Ja cały czas stoję na stanowisku, że bałtycki jest troszkę okrojony od prawdziwego i pewne niuanse nigdy się w nim nie pojawią. Paloność początkowo może przeszkadzać, bo szybko wchodzi w komitywę z chmielem i nie jest to za przyjemne-w ciężkości, ale ogrzanie całkiem niweluje ten stan (osobiście wpirza mnie jak taki Żywiec jest podawany w knajpie i on jest o temp. 6 stopni jak jakiś lager). Ja zanoszę piwo do piwnicy na dzień-dwa i wówczas przynoszę z temperaturą odpowiednią.
      Last edited by Petitpierre; 2014-04-04, 11:53.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      • Mocho
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.01
        • 92

        a to nie jest lager?

        Comment

        • Petitpierre
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2014.01
          • 2566

          To jest bałtycki porter, który wykształcił się z górnych porterów, ich mocniejszych odmian (Double, Triple, Imperial), które zostały zadane drożdżami dolnymi. Kiedy porter bałtycki się rodził jako styl, to lager ledwo raczkował. Lager'a można schładzać mocniej, ale portera już nie.
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment

          • Mocho
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.01
            • 92

            co nie zmienia faktu że porter z żywca jest piwem dolnej fermentacji,czyli lagerem. Nie czepiam się temperatury, mnie też za zimny nie smakuje

            Comment

            • Petitpierre
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2014.01
              • 2566

              Nazewnictwo można interpretować różnie, w końcu w Skandywanii warzą porter bałtycki, który jest górny, czyli taki jaki był przed ewolucją. Najważniejszą kwestią jednak jest właśnie temperatura podawania.
              Mały porterek-przyjaciel nerek

              Comment

              • Neptune
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2013.09
                • 184

                Warka do 11.02.2015, pijalna, karmelowa, lecz wyczuwalne żelazo, a w miarę ogrzewania także alkohol.

                Comment

                • jaw7
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2012.10
                  • 173

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
                  Mam właśnie na tapecie tę lutową warkę (21.02). Aromat wybitnie czekoladowo-kawowy, alkohol niewyczuwalny, nuta dolna troszkę płaska. W smaku bardzo łagodny, mocno palony, z wyraźną goryczką porter, nie czuć ani żelaza, ani nadmiernego alkoholu (alkohol na poziomie 7,2-7,5%). Piwko pełne, lekko stout'owe nawet (przez aksamitność). Butelka naturalnie duża, kupowana dziś we FRAC'u.
                  To jakieś nieporozumienie warka 21,02 jest kiepska ,alkohol zabija wszystko aromat czekoladowo kawowy to żart-nie polecam ,warka najsłabsza od dawna .

                  Comment

                  • Mocho
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.01
                    • 92

                    na własnej skórze przekonałem się że dwie stojące obok siebie na półce butelki z tą samą datą mogą różnić się diametralnie

                    Comment

                    • dyczkin
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2011.05
                      • 3657

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Neptune
                      Warka do 11.02.2015, pijalna, karmelowa, lecz wyczuwalne żelazo, a w miarę ogrzewania także alkohol.
                      Ta warka w ogóle mi nie podchodzi, właśnie z powodu żelaza i alkoholowości .
                      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                      Moje warzenie // Piwny Wojownik

                      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                      Comment

                      • dlugas
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2006.04
                        • 4014

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mocho
                        na własnej skórze przekonałem się że dwie stojące obok siebie na półce butelki z tą samą datą mogą różnić się diametralnie
                        to jak to jest?że jedna partia a dwa różne piwa?

                        Ktoś wie ile "robią na raz" warek porteru?
                        Wlewają je później do 1-2 cystern, wiozą do Żywca i tam wszystkie lądują do jednego tanku, następnie rozlew i sklepy?
                        To w takim przypadku skąd różnice?

                        Z drugiej strony podobnie było z czempionem w tym roku. Jeden rozlew do butelek, a piwo miało dwa oblicza. W sumie trzy oblicza jeśli dołączyć wersję beczkową.

                        Ja jeszcze nie trafiłem żeby w tej samej partii ten porter różnił się od siebie smakiem. Z tym, że ja piję góra 2sztuki z danej warki. Za szybko je wypuszczają :]
                        Last edited by dlugas; 2014-04-06, 09:35.
                        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                        Comment

                        • oberzine
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2012.02
                          • 228

                          no no to na pewno te dwie butelki są różne przecież nasze zmysły się nie mylą

                          Comment

                          • dlugas
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2006.04
                            • 4014

                            Szczególnie jak się wcześniej czymś ciekawym zakąsi lub pije się nie "jako pierwsze" :]
                            Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                            Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                            FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                            Comment

                            • Petitpierre
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2014.01
                              • 2566

                              Trzeba kupić tę samą warkę z różnych sklepów i porównać. Z FRAC'a jest smaczna.
                              Mały porterek-przyjaciel nerek

                              Comment

                              • Szakali
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2013.08
                                • 572

                                Kurcze ja też mam czasem wrażenie, że ta sama warka a smakuje nie raz inaczej.....
                                Fakt, różne rzeczy się wcześniej spożywa....i może z tego ta różnica wynika, choć mam wątpliwości...

                                Comment

                                Przetwarzanie...