Amber, Piwo Żywe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lacriferno
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.07
    • 783

    #361
    Dajcie już spokój tym cenom Żywego. Ostatnio większość postów na temat tego piwa, to licytowanie się, kto i gdzie widział droższe.

    Comment

    • Candlekeep
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.11
      • 367

      #362
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lacriferno
      Dajcie już spokój tym cenom Żywego. Ostatnio większość postów na temat tego piwa, to licytowanie się, kto i gdzie widział droższe.
      Nie przesadzaj. W końcu ile można pisać, że to najlepsze piwo w Polsce?
      A mówiąc poważnie - cóż, wydaje mi się, iż takie licytowanie to świetny sposób, żeby dać znać wszystkim zainteresowanym, jakie sklepy omijać szerokim łukiem.
      Równie dobrze można zacząć licytować się, gdzie Żywe jest najtańsze. Bardzo chętnie dowiedziałbym się, gdzie w Warszawie za Żywe zapłacę mniej, niż 4 zł.

      Comment

      • tomek35
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.02
        • 497

        #363
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Candlekeep
        Bardzo chętnie dowiedziałbym się, gdzie w Warszawie za Żywe zapłacę mniej, niż 4 zł.
        Po mniej niż 4 zł to nawet w Gdańsku nie dostaniesz Żywego. Ja tam zawsze uważałem i nadal podtrzymuję, że cena tego piwa jest wygórowana.

        Comment

        • Rycho_128
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.03
          • 1065

          #364
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomek35
          Po mniej niż 4 zł to nawet w Gdańsku nie dostaniesz Żywego. Ja tam zawsze uważałem i nadal podtrzymuję, że cena tego piwa jest wygórowana.
          Miało nie być o cenach a masz, nie da się, żeby nie było. Tomek przesadził, można dostać poniżej 4 zł, w Trójmieście oscyluje koło +/-3,60 Nie mówię, czy to drogo, czy tanio.
          Gdański Browar WaRy
          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

          Comment

          • tomek35
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.02
            • 497

            #365
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128
            Tomek przesadził, można dostać poniżej 4 zł, w Trójmieście oscyluje koło +/-3,60 Nie mówię, czy to drogo, czy tanio.
            Najwidoczniej różne sklepy odwiedzamy

            Comment

            • Rycho_128
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.03
              • 1065

              #366
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomek35
              Najwidoczniej różne sklepy odwiedzamy
              Pierwszy lepszy spożywczak, choćby "Rotmans" na ul. Łagiewniki (mówimy o Gdańsku), o Zuzie czy Anolu nie wspominając. Nawet chyba w ogólnie drogim Bomi poniżej 4 zet.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2010-02-27, 17:39.
              Gdański Browar WaRy
              Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
              Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

              Comment

              • Haladdin
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.02
                • 9

                #367
                Ja właśnie siedzę i popijam sobie Żywe. Całkiem fajne piwko generalnie wolę ciemne, ale to jest bardzo dobre. Póki co najlepsze jasne jakie piłem (poza Miodowym od Ciechana). Świetnie wyważona goryczka, ze słodowym posmaczkiem. Aromat również przyjemny. Bardzo podoba mi się butelka Ambera, taka smukła. Co do ceny, to drogo (5.20 zł). Kupowałem w Tesco w Radzyminie.

                Comment

                • tomek35
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.02
                  • 497

                  #368
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128
                  Nawet chyba w ogólnie drogim Bomi poniżej 4 zet.
                  W Bomi powyżej 4 zł, to samo w sklepach osiedlowych-przynajmniej na Zakoniczynie.

                  Comment

                  • slavi77
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.01
                    • 156

                    #369
                    Niestety ja również przyłączę się do krytyki tego piwa. Żywe wieje pustką. Rozwodnione, odrobina słodu i wyczuwalny alkohol, to niestety wszystko co w tym piwie znalazłem. Ostatnio wyraźnie obniżyło loty. Kupione pod wpływem promocji w Almie za 3,10zł.

                    Comment

                    • Rzeszowiak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2009.04
                      • 1597

                      #370
                      Żywe i Ciechan wyborny to najlepsze dowody na to, że ciechan i amber faktycznie znacznie zwiększyły produkcję i celują juz w inną grupę "smakoszy" piwa niż dotychczas.

                      Comment

                      • beaviso
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.02
                        • 215

                        #371
                        Mam nadzieję, że to nieprawda. Piwo Żywe było moim ulubionym piwem od 4 lat i nadal nim pozostaje, choć pijam je coraz rzadziej z powodu poszukiwania innych kandydatów do tego zaszczytnego tytułu. Ale, jako gdańszczanin, z serca kibicuję browarowi w Bielkówku i jak zaczną zniżać loty, to napiszę do Państwa Przybyło list zroszony krodolylimi łzami zawiedzionego nie tylko miłośnika, ale i rzecznika (wiele osób przekonałem do wyrobów Ambera i odejścia od koncernówek).
                        W razie czego pozostaje jeszcze Koźlak, dla mnie od zawsze piwo doskonałe, (dla mnie) nawet lepsze w degustacji od Żywego, choć mniej uniwersalne, stąd zawsze jednak w ostatecznym rozrachunku o krok za Żywym...
                        W zeszły weekend wypiłem 7 czy 8 Żywych i... No cóż, trudno powiedzieć, bowiem popijałem nimi wyśmienite potrawy w mojej ulubionej restauracji w Sasinie k/Łeby. Faktycznie, pierwsze piwo skomentowałem do żony, też miłośniczki, że jakieś takie płaskie, bez mojego ulubionego posmaku... Następnego dnia smakowało jakby lepiej, choć też bez rewelacji takich, do jakich Żywe mnie przyzwyczaiło.
                        Ale w moim przypadku piwo mogło być po prostu zbyt świeże. I tu kolejna zagadka do rozwikłania:

                        Trzy razy w życiu kupiłem Żywe na więcej niż 5 tygodni przed terminem przydatności do spożycia. Przypominam, że piwo ma 5-tyg. termin (35 dni) i wydrukowaną datę przydatności. Dwa lata temu i rok temu kupiłem piwo na 37 dni przed tym terminem. Natomiast w zeszły piątek (12. marca) piłem piwko, które do restauracji wjechało dzień wcześniej (11. marca), w dystrybucji znalazło się przecież jeszcze ze 2-3 wcześniej, a datę przydatności miało wydrukowaną 19. kwietnia (cały kartonik - wszystkie 10 szt.). To jest 39 dni pomiędzy sprzedażą piwa do restauracji a datą ważności. Naiwnie sądziłem, że 35 dni jest liczone od rozlania do końca przydatności. Zatem o co chodzi???

                        M.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez beaviso; 2010-03-17, 11:49.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 24258

                          #372
                          Przecież ma tych 5 tygodni z kilkudniowym okładem. 39/7=5,5714285714285714285714285714286
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13968

                            #373
                            Oto chodzi, że browar zakłada, że od rozlania piwa do pokazania się go w sklepie minie tydzień. I drukuje datę przydatności z takim założeniem. Tak naprawdę to ono ma 6 tygodniowy termin - w tym ten jeden tydzień "buforowy" na transport i dla hurtowni. A tak po prawdzie, to przy dobrym przechowywaniu spokojnie poleży jeszcze 2 tygodnie i nic. Ba nabierze nawet pewnych dodatkowych walorów. Proponuję spróbować przetrzymać w lodówce
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2010-03-17, 12:54.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • beaviso
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.02
                              • 215

                              #374
                              Wychodzi na to, że żona miała rację, dodając mu ok. tygodnia na dystrybucję.
                              A co do trzymania w lodówce nieco powyżej tych 5 tygodni - testowałem, próbowałem, przetrzymałem aż do utraty klarowności, a jakże Ale fanem przetrzymywania Żywego poza 5. tydzień nie jestem - i najbardziej lubię partie magiczne - kupione, nalane, powąchane, wypite, powodujące od pierwszych łyków uśmiech na twarzy głoszący "o, to jest TO Żywe, na które liczyłem!"

                              M.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez beaviso; 2010-03-17, 14:06.

                              Comment

                              • koio
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2009.04
                                • 17

                                #375
                                data przydatności

                                6 tyg. moim skromnym zdaniem to jest minimum, browary które robią niepasteryzowane grupa calrsberg przedłużyła datę przydatności.
                                zaczeli produkować niepasteryzowane w PUSZCE i ma termin przydatności 56 dni.
                                W starym browarze AMBER-Chociwel piwo było tylko niepasteryzowane i termin przydatności 6 miesięcy.
                                mam żywe którego termin skończył się 22 lutego i zobaczę co się z nim stało.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Połtawpywo, Żywe Pywo Fajne
                                  darekd
                                  Browar z Połtawy nie chwali się tym piwem na stronie: http://www.poltavpivo.com/

                                  Niepasteryzowane, filtrowane

                                  5,1% alk.

                                  Aromat - słodowy, w tle jakiś taki syntetyczno-karmelowy, minimalna ściereczka
                                  Piana - zdecydowanie wysoka, niespecjalnie trwała, ale...
                                  2021-06-22, 23:03
                                • darekd
                                  Połtawpywo, Żywe Pywo Jantarne
                                  darekd
                                  Browar z Połtawy, piwo filtrowane, niepasteryzowane, 4,2% alk., ekstr. ?

                                  Nie wspominają o tym piwie na stronie:

                                  http://poltavpivo.com/ua/production/list#pivo

                                  Opakowanie wskazuje, na jakąś tańszą wersję.

                                  Aromat - słodowy, lekka ścierka, ciut...
                                  2021-06-15, 23:42
                                • darekd
                                  AleBrowar, Tower of Cats
                                  darekd
                                  India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
                                  I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

                                  Są jeszcze parametry i skład:
                                  Ekstr. 15%
                                  Alk.6,2%

                                  w składzie...
                                  2025-02-12, 23:00
                                • darekd
                                  Reblitz, Heller Reblitz-Bock
                                  darekd
                                  Browar z restauracją w górnofrankońskim Nedensdorf pod Bad Staffelstein (w promieniu kilkunastu kilometrów funkcjonuje tam około dziesięciu takich miejsc). Bardzo przyjemne miejsce.

                                  https://www.brauerei-reblitz.eu/

                                  Choć na ich stronie figuruje to piwo z zaw. alkoholu 7,3%...
                                  2019-11-20, 11:50
                                • Prusak
                                  [Funky Fluid] Festbier. Oktoberfest Lager
                                  Prusak
                                  Parametry takie same jak ich Lubelskiego Pilsa, tj, 12, 5 ekstrakt, 5, 2 alko.
                                  Zapach delikatnie ziołowy i słodowy.
                                  Kolor: średnia żółć.
                                  Piana szybo opada, nieregularne ślady na szkle.
                                  Użyty chmiel to Tettnanger, a w smaku dosyć zbliżone do niemieckich wzorców stylu,...
                                  2025-10-04, 17:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...