Kolor: Ciemno brunatny ale nie czarny. [4.5] Piana: Szybko opada do plam na powierzchni i obrączki. Dobrze, że chociaż z początku przyzwoita i na ścianach szklanki ślady zostawia. [3] Zapach: Karmelowy z palonymi akcentami. Lekkie owocowości. [5] Smak: Karmelowo-palony. Brakuje mu jednak odrobiny goryczy. Nie wiem też do końca, czy kwasowości jest ciut za mało. Ogólnie jednak jest O.K. [4] Wysycenie: Delikatnie szczypie w język ale w ustach nie pracuje, a szkoda [4.5] Opakowanie: Szkło z logo browaru jak należy. Dodatkowo pochwalę tu firmowe butelki z logo browaru, jedna taka zasiliła moją kolekcję oraz pozwoliła otworzyć sobie przed chwilką to piwo w domu w Krakowie [5] Uwagi: Cieszę się, że mogłem spróbować polskiego stouta, jednak ocena powinna być trochę obniżona o wrażenie, że to piwo dolnej fermentacji.
Zmienił się stout i to znacznie, barwa stała się bardziej brunatno-ziemista, pojawił się dość mocno wyczuwalny posmak drożdżowy i co najważniejsze - piwo straciło swój charakterystyczny wytrawny stoutowy smak.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Kolor: czarny, nie przejrzysty [5] Piana: słabiutka niestety, a szkoda ! [3] Zapach: kawowo-palony z owocową nutą [4] Smak: pierwsze skojarzenie: zimna, gorzka kawa; smak jest mocno wytrawny (u mnie plus), ale mało piwny (minus) [3.5] Wysycenie: dobre ! [4] Opakowanie: do piwa 0,3 l. zgrabny pokalik firmowy (vide: zdjęcie) [5] Uwagi:
Kolor: Ciemny, prawie nie przejrzysty [5] Piana: Dobra jak na stouta [4.5] Zapach: Trochę spalenizny [4] Smak: Smaczny, kawowy trunek. Można go porównać do Murphysa ale daleko mu do Guinnessa jak zapewniał barman [5] Wysycenie: dobre jak na stouta, no może trochę zbyt duże [4.5] Opakowanie: Kufel, a nie pintowy pokal [4] Uwagi: Chyba najsmaczniejsze piwko w BrowArmii warte powtórki
Acz musze zauważyć, iż teraz sowiciej sypnęli słodami palonymi. W smaku przychodzi mi na myśl syrop klonowy. Generalnie bardzo dobre piwo, acz raczej ze względu na swą esencjonalność do jednorazowego wypicia na posiedzenie.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Jak dla mnie odrobinę za mało wytrwawny, ale naprawdę bardzo pyszne piwo. Zapach kawowo-karmelowy, w smaku czuć tę kwaskową goryczkę od łuski, odrobię wytrawna, w tle odrobina szlachetnej słodyczy. Nasycenie słabiutkie - nie przeszkadza, a piana jak w restauracyjnych... nie za wysoka, ciut osiada - trzyma poziom. Nie żałuję
Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2007-08-27, 23:15.
Mmmmm... Właśnie wróciłem z BrowArmii.
Stout chyba jest jeszcze lepszy niż poprzednio, natomiast po paniach kelnerkach widać tęsknotę za pracą na wyspach, niestety...
Wniosek - trza wąchać kufelek i pić , a nie rozglądać się i zastanawiać nad tzw. serwisem .
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Nieopodal Znojma w miejscowości Dobšice funkcjonuje firmowy lokal browaru Dráteník. Do dyspozycji gości spory ogródek piwny, niestety tylko z jednym parasolem, więc trochę słabo. Lokal składa się z jednej , gustownie urządzonej sali i znajduje się w piwnicy. Na kranach zastaliśmy pięć...
Znany w Polsce browar z Dobruški, od którego kiedyś nosił swoją nazwę. Obecnie nosi nazwę Rampušák jak marka ich piw.
W tym samym miasteczku znajduje się palarnia kawy Blackdrops, od niej do piwa dodano etiopską kawę z regionu Sidamo.
Sklep znajduje się na terenie Browaru Amber w Bielkówku, w pobliżu Gdańska. Bielkówko to malownicza miejscowość na Kaszubach, znana z tradycji piwowarskich i naturalnego krajobrazu. Browar Amber, założony w 1994 roku, jest jednym z pionierów piwowarstwa...
Comment