Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lech, Żubr

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Lech, Żubr

    Piwo gotowe do oceny.

    dodawanie tych piw do BD to trochę kuriozalne, ale cóż, co mus to mus

    jeśli ktoś wie od kiedy Żubr (oyginalnie dojlidzki) jest też warzony przez Lecha niechaj da mi znać abym mógł uzupełnić dane.

    piwo wprowadzone do BD pod wpływem http://www.browar.biz/kolekcjonerstw...id=27962#acfrm
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

  • #2
    Jak odróżnić Żubra białostockiego od poznańskiego?
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment


    • #3
      ma dłuższą brodę pisał o tym Ahumba w/w wątku.

      Comment


      • #4
        Ocena z ARTomatu

        Kolor: Nic nadzwyczajnego. [3]
        Piana: Nic nadzwyczajnego. [3]
        Zapach: Nie zwróciłem uwagi, ale muszę coś postawić. [3]
        Smak: Bardzo smaczne piwo. Podobne do Harnasia, jednak bardziej czuć alkohol. [4.5]
        Wysycenie: Ok, ale mogłoby być mocniejsze. [4.5]
        Opakowanie: W porządku, bez rewelacji [4]
        Uwagi:

        Moja ocena: [3.725]
        ---------------
        Ocena usunieta z rankingu.
        Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. Kolejna ocena usunięta z tego samego powodu. Następne oceny w tym stylu zostaną przechmielone.
        Art, Admin

        ---------------

        Comment


        • #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Josh
          Kolor: Nic nadzwyczajnego. [3]
          Piana: Nic nadzwyczajnego. [3]
          Zapach: Nie zwróciłem uwagi, ale muszę coś postawić. [3]
          Smak: Bardzo smaczne piwo. Podobne do Harnasia, jednak bardziej czuć alkohol. [4.5]
          Wysycenie: Ok, ale mogłoby być mocniejsze. [4.5]
          Opakowanie: W porządku, bez rewelacji [4]
          Uwagi:

          Moja ocena: [3.725]
          ---------------
          Ocena usunieta z rankingu.
          Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
          Art, Admin

          ---------------
          no i wszystko jasne , kolega odróżnił
          Mniej książków więcej piwa
          Browar Largus




          Comment


          • #6
            a tak w ogóle to pewnie jedna osoba pod różnymi nickami spamuje forum
            Z INNEJ BECZKI

            www.fotopolska.eu

            Comment


            • #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83
              a tak w ogóle to pewnie jedna osoba pod różnymi nickami spamuje forum
              Nie sądzę.
              Po prostu - co można ciekawego napisać o Żubrze - "nic nadzwyczajnego"
              blog.kopyra.com

              Comment


              • #8
                dobry na letnie upaly...

                Comment


                • #9
                  To tylko moje przewidywania, lecz sadze, ze obecnie juz 100% Zubra warzone jest w Poznaniu.

                  Dlaczego?

                  Mniej wiecej od jesieni 2006 znacznie pogorszyl sie smak tego piwa. Kilka miesiecy pozniej zaszly takze zmiany w ekstrakcie (obnizono go o pare dziesiatych procenta), i rowniez nie przynioslo to zmiany na lepsze.

                  Obecnie Zubr zdaje sie byc z miesiaca na miesiac (z partii na partie) ciut lepszy, lecz nadal nie jest to piwo takie jak dawniej.

                  Dzis - slodkie i gorzkie, a niegdys nie tyle co gorzkie, a goryczkowe. Slodkie tez, ale jako posmak, a nie dazacy do dominacji smak.

                  Zaluje niestety ze dobre piwo potrafilo az tak przeobrazic sie, w zlym kierunku... mozliwe, ze za zmiany odpowiada calkowite przeniesienie warki do Poznania. Nie wiem w koncu, skad trafialy wczesniej do mnie na podkarpackie owczesne, przyzwoite jeszcze partie.

                  Comment


                  • #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domeq Wyświetlenie odpowiedzi
                    To tylko moje przewidywania, lecz sadze, ze obecnie juz 100% Zubra warzone jest w Poznaniu.
                    (...)
                    Zaluje niestety ze dobre piwo potrafilo az tak przeobrazic sie, w zlym kierunku... mozliwe, ze za zmiany odpowiada calkowite przeniesienie warki do Poznania. Nie wiem w koncu, skad trafialy wczesniej do mnie na podkarpackie owczesne, przyzwoite jeszcze partie.
                    Masz rację tyle, że nie do końca - jak w radiu Erewań . Żubr rzeczywiście jest warzony w Poznaniu, ale wcale jego produkcja nie została tam przeniesiona. Żubr, podobnie jak Tyskie, ze względu na koszty transportu i moce produkcyjne warzony jest w każdym z 3 browarów należących do KP. A po ewentualnym wchłonięciu Browaru Belgia będzie warzony również tam.
                    blog.kopyra.com

                    Comment


                    • #11
                      W takim razie, niechaj zyje ta cudowna taktyka koncerniakow - jesli to co mowisz jest prawda, wlasciwie moge pozegnac sie juz z Zubrem.

                      Comment


                      • #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domeq Wyświetlenie odpowiedzi
                        W takim razie, niechaj zyje ta cudowna taktyka koncerniakow - jesli to co mowisz jest prawda, wlasciwie moge pozegnac sie juz z Zubrem.
                        a następnym krokiem będzie samodzielne warzenie
                        Mniej książków więcej piwa
                        Browar Largus




                        Comment


                        • #13
                          Ocena z ARTomatu

                          Kolor: Kolor jasnobursztynowy niezbyt zachęcający. [3]
                          Piana: Piana słaba - znika błyskawicznie [1]
                          Zapach: Lekko mydlany, aczkolwiek z lekką nutką chmielową. [2]
                          Smak: Smak z wyczuwalna goryczką, lekko rozwodniony(jak to w piwach koncernowych). [3]
                          Wysycenie: Dosyć dobre. [4]
                          Opakowanie: Dosyć przyjemne, niezbyt jaskrawe łagodne dla oka. [4]
                          Uwagi:

                          Moja ocena: [2.55]

                          Comment


                          • #14
                            Ocena z ARTomatu

                            Kolor: jasnozłocisty, wg mnie mógłby być ciut ciemniejszy [4.5]
                            Piana: obfita po nalaniu, czapowata, średnie pęcherze, opada w widocznym tempie, nie osadza się na szkle, po kilku minutach półcentymetrowy kożuszek [2.5]
                            Zapach: nic negatywnego, to co czuć to "wyprany z fermentacji" słód, nie przeszkadza, niezbyt intensywny [3]
                            Smak: neutralny, czyli ani ech, ani och, wypić można i zapomnieć, dominuje goryczka połączony ze zbyt słodkim słodowym smakiem, sprawia wrażenie jakby rozlew odbywał się rurami wysmarowanymi cukrem od środka, kojarzy mi se to z taka słodkością jaką czujemy przy wymiotach - co nie znaczy, ze piwo tez takie jest.... [3]
                            Wysycenie: z początku gazu tyle że leci nosem, po kilku minutach piwo jest bardziej stonowane poprzez brak początkowego szczypania w język, jest nawet przyjemne w konsystencji [4.5]
                            Opakowanie: 2,5 za to że puszka z Żubrem podoba mi się, reszta nie podoba mi się gdyż brak informacji o prawdziwym producencie [2.5]
                            Uwagi: Piwo ocenione wg kodów:
                            Przykład z kontretykiety Książęcego:
                            "Najlepiej spożyć przed: 24.04.10
                            Nr partii: 13 08 14"
                            Pierwsza cyfra numeru partii oznacza browar (w tym wypadku Tychy, 2 - Poznań, 3 - Białystok)

                            nr partii pod data to 271511 czyli wychodzi Poznań

                            Hmmm, da się wypić złe nie jest, negatywnych odczuć brak, super pozytywnych też nie ma, dobre na szybkie ugaszenie pragnienia ale na pewno nie do smakowania

                            Moja ocena: [3.075]
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                            Comment


                            • #15
                              Żeby nie popełnić po raz kolejny błędu, i nie pomylić działu specjalnie sprawdziłem numer partii i wyszło na to, że zakupiłem Żubra z Tychów, pierwsze na co zwróciłem uwagę, to zapach, zdecydowanie inny niż w innych wypitych przeze mnie żubrach, smak również w którym wyczułem wyraźną słodkawą nutę (czego do tej pory w tym piwie nigdy nie zauważyłem), wychodzi na to, że jest to kolejne piwko z kolei którego smak się zmienia z każdą nową dostawą , wypiłem bez przyjemności.
                              Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                              Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...


                              EBE EBE

                              Comment

                              Working...
                              X