BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób. Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających. Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Kolor: Nie mam doświadczenia w piwach tego typu. No mi się kolor wydał piękny, syrop klonowy? [5] Piana: Dość biedna, na początku wysoka i gęsta ale bardzo szybko (przed połową - a prędko piłem) się ulotniła... [3.5] Zapach: Zapach bardzo przyjemny, głęboki i intensywny, lekko słodowy, lekkie nuty chmielu i coś jeszcze przyjemnego, czego nie udało mi się rozgryźć - ale pozytywnie. [4.5] Smak: Pełny, mocny, głęboka goryczka. Nie przepadam za piwami z głęboką goryczką, ale piło się je bardzo przyjemnie. [4] Wysycenie: Ocena pozytywna, wszystkie piwa z Hausta mają dobre nasycenie, delikatne - nie przesadzone i co najważniejsze - trwałe. [4] Opakowanie: Tak jak inne, szklanica ale bez logo za to z ładnym waflem. [4.5] Uwagi: 5,5 za 0,3l. Najdłużej zapamiętam jego piękny kolor, rzadko spotykany odcień miodowej czerwieni.
Kolor: Żywiczny, głeboko bursztynowy wchodzący w winiowy odcień [4.5] Piana: U mnie cienko ale to wina transportu w Pet-cie [4] Zapach: Delikatnie owocowy, lekka nuta ziołowa(chmielu aromatycznego niewiele) [4.5] Smak: Na pierwszym planie głeboka, silna goryczka- chyba jest równie silnie chmielone jak słynny niemiecki Jever, na drugim planie wyłania sie drożdzowa wytrawność, i lekkie nuty wiśni. Klasa [5] Wysycenie: Też pewnie trochę wina transportu, ale ogólnie klasycznie jak na brytyjskiego Ale nie za wielkie. [4] Opakowanie: Nie dodaje bo przytransportowane w Pet-cie po nałeczowiance [5] Uwagi: Jest to Amber Ale - więc w stylu Smoczej Głowy, i na pewno w porównaniu do niej jest 2 razy bardziej charakterne.Chyba 2 najsilniejsza goryczka jaka znam, może niektórym przeszkadzać, ale nikt nie mówił że bedzie lekko. Klasa.Piwowar nie ma sie czego wstydzić w UK. (A z drugiej ręki podobno obsługa w Hauście bardzo sympatyczna+ )
Piwo rzeczywiście trzyma klasę. Chylę czoła.
Zarówno w koźlaku jak i w Redie wyrazista goryczka, jaką lubię. Zapach jednak wolę Smoczej, jest dla mnie ciekawszy. Natomiast piana (o nasyceniu nie mogę nic pisać, bo przywiezione w butelce kapslowanej jak mniemam chałupniczo) ta jest o niebo lepsza od Smoczej.
dzięki Kuli, za takie piwo to ci coś jeszcze "wiszę"
Piwo smaczne, dobrze nachmielone, kolor czerwony, piana gęsta.
Gdybym robił notatki więcej by było szczegółów.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Obecna warka zawiera trochę mniej goryczki co mi osobiście mniej odpowiada. Inna sprawa, że przyzwycziłem się już do pewnego standardu tego piwa bo jest moim ulubionym i konsumuję je regularnie.
Mam nadzieję, że następny wyrób będzie taki jak poprzednie.
Kolor: Bursztynowy (na pewno nie czerwony ), minimalnie mętny. [4] Piana: Kremowa, bardzo drobna, niezbyt trwała. Kożuszek utrzymał się długo. [4] Zapach: Pachnie słodem, obecny także powiew toffi-karmelowy. [4] Smak: Delikatna goryczka, wyczuwalne posmaki ejlowe, lecz niezbyt nachalne. Aksamitne... [4.5] Wysycenie: Odpowiednie dla tego piwa, czyli niezbyt wysokie. [4] Opakowanie: Dla takiego piwa aż prosi się o dedykowany pokal, zwykła, goła szklanka się nie godzi... [3] Uwagi: Smaczny, delikatny, nieco nieśmiały ejl, gdyby jeszcze był stosownie podany...
Właśnie zakończyłem konsumpcję tego piwa w wersji butelkowej, zakupionej w Rodzince Bis. Niestety na moim egzemplarzu parametry wyglądają inaczej niż przy opisie na browar.biz (o czym nie omieszkam wspomnieć w odpowiednim wątku), mianowicie e:14, a:7%. Niestety wysokie odfermentowanie negatywnie rzutuje na to piwo, gdyż alkohol jest zbyt mocno wyczuwalny, co burzy harmonię smaku.
Kolor: Czerwień pojawia się dopiero pod światło, a gdy patrzeć na nie normalnie, piwo jest raczej brązowopomarańczowe. Zresztą nawet pod światło ta czerwień zbyt ładna nie jest, a skoro piwo nazywa się Red, to barwa powinna być jego wizytówką.
Lekkiej mętności się oczywiście nie czepiam. [3] Piana: Niska, błyskawicznie znika niemal do zera. [1.5] Zapach: Średnio silny, czuć głównie górnofermentacyjne owocki oraz odrobinę karmelu. Przyjemny, ale za słaby jak na ten ekstrakt. [4] Smak: Oj, charakterne. Jest naprawdę solidna, ziołowa goryczka, jest sporo owocków, jest sympatyczna chlebowa słodowość w tle. Wszystkie te smaki świetnie przenikają się ze sobą, tworząc udaną kompozycję. Finisz to już niemal tylko goryczka, ale zdecydowanie nie drażniąca. [4.5] Wysycenie: Trochę zbyt wysokie jak na ejla. [4] Opakowanie: Jak na browar restauracyjny, to całkiem nieźle. Prosta ale czytelna etykieta, podane parametry. Przydałoby się jednak coś więcej o samym piwie. [3.5] Uwagi:
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Lubuska kooperacja, którego owocem jest żytni stout.
Ekstr. 14%
Alk. 6,0%
Chmiele: CTZ, Simcoe
Aromat - na początek wyczuwalne nuty amerykańskiego chmielu (chyba najbardziej wyczuwalne tony żywiczne), potem słodowe niuanse szorstko-palone, wyraźne...
Jeśli warzenie piwa to Twoja pasja, czas pokazać światu, co potrafisz!
Uwarz piwo i sprawdź się w Mistrzostwach Polski Piwowarów Domowych 2026, które odbędą się 22-24 maja 2026 w Bałtowie. To największe i najbardziej prestiżowe wydarzenie dla piwowarów domowych w kraju!
Co Cię czeka?...
Comment