Łomża, Wyborowe

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 15003

Ocena z ARTomatu

Kolor: złocisty, klarowne [5]
    Piana: grobna, gesta, biała, jednak zbyt szybko opada [4]
    Zapach: milutki, chmielowy połączony z lekkim zapachem słodu [4.5]
    Smak: przyjmna goryczka wybijająca sie na pierwszy plan, pozostawiająca miłe wrażenie w ustach, minimalnie szczypiace za sprawą zbyt dużego nagazowania, doskonale gasi pragnienie [4.5]
    Wysycenie: troche za duże [4]
    Opakowanie: bez zarzutu, brązowa butelka, firmowy kapsel, ładna etykieta
    http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=25089 [5]
    Uwagi: dla mnei najlpese łomzyńskie piwo, gdyby było w W-wie bardziej dostepne napewno zęsciej gościłoby na moim stole, zakupione w Nurze

Moja ocena: [4.475]
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

Warka Strong ani Żywiecki Porter to nie są lagery. Mogą sobie być ciemniejsze, na zdrowie.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24258

Warka strong jest lagerem.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

Całe swoje dotychczasowe życie spędziłem w przekonaniu, że lager to samo, co "jasne piwo typu pilzneńskiego" i najwyraźniej nie zabłysnąłem .
          Jednakowoż nawet Wikipedia ma na ten temat swoje zdanie (http://en.wikipedia.org/wiki/Lager_beer) i wymienia wśród lagerów Paulanera.
          Ostatnia zmiana dokonana przez zgoda; 2005-09-08, 15:58.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• lzkamil
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.01
            • 3611

Technicznie rzecz biorąc portery bałtyckie też są lagerami, lager to każde piwo dolnej fermentacji
            Lepszy jabol pod okapem
            niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Regent
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2002.10
              • 512

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, miodowy [4.5]
              Piana: Początkowo dość gęsta, jednak trochę za szybko opadła. [3.5]
              Zapach: Jakby przekwitłych owoców albo tak mi się tylko wydaje? [3]
              Smak: Duże zaskoczenie zdecydowany, mocny, goryczkowy a w bliskim tle przebijają się słodsze klimaty. Bardzo treściwe ze świetnym posmakiem. [4.5]
              Wysycenie: Drobne jednak utrzymujące się do końca. [3.5]
              Opakowanie: Nie mam zastrzeżeń. [4.5]
              Uwagi: Minęło sporo czasu od mojego ostatniego spotkania z Łomżą Wyborowe i widzę dużą zmianę na lepsze. Przede wszystkim smak, który stał się bogatszy a wydaje mi się że i barwa zyskała ciemniejszych odcieni. Na pewno częściej będę sięgał po to piwo.

Moja ocena: [3.825]
              Mniej alkoholu w piwach !!!
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• Lacriferno
                • 2005.07
                • 783

Całkiem niedawno miałem pierwszy raz sposobność napicia się Łomży Wyborowej. Nie jest to najgorsze piwo, fakt, ale i rewelacja też żadna. Kolor raczej złoty, niż miodowy, zapach przyjemny, chmielowy z owocową nutką. Smak, powiem szczerze, nieco mnie rozczarował. Po tym, co przeczytałem w postach powyżej, spodziewałem się czegoś bardziej oryginalnego. Ogólnie jednak całkiem dobre piwo. Z pewnością sięgałbym po nie częściej, gdyby było dostępne gdzieś w pobliżu.

Comment

• Lacriferno
                  • 2005.07
                  • 783

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, dość mocny, jak na ten ekstrakt. [4.5]
                  Piana: Drobnoziarnista i zbita z początku. Opada w średnim tempie. [3.5]
                  Zapach: Słabowyczuwalny. Na pierwszym planie chmiel. Da się wyczuć słód i owoce. Lekko metaliczny. [3.5]
                  Smak: Starannie wyważona goryczka. Leciuteńko słodkawe i wspaniale ożeźwia. [4.5]
                  Wysycenie: W sam raz. Może odrobinkę za szybko traci na mocy. [4]
                  Opakowanie: Puszka - przyjemna kolorystyka, podane najważniejsze informacje. [3.5]
                  Uwagi: Pozostaje tylko żałować, ze w mojej okolicy nieznane i niedostępne. Zresztą ta uwaga tyczy się wielu dobrych piw.

Moja ocena: [3.975]

Comment

• thrashcan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.10
                    • 126

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty z tych ciemniejszych, klarowny. [4.5]
                    Piana: Biała, niestety nie utrzymuje się długo, opada do cieniutkiej warstewki, która z czasem się przerzedza. [3.5]
                    Zapach: Całkiem przyjemny, chmielowy z jakby lekką słodyczą dość dobrze wyczuwalny, przyjemny. [4]
                    Smak: Piwo dobre w smaku, miła goryczka, nie nachalna. [4]
                    Wysycenie: W zupełności wystarczające. [4]
                    Opakowanie: Butelka 0,5l, brązowa, ładne etykiety, starannie przyklejone, kapsel z nazwą browaru, nic tylko kupować [4.5]
                    Uwagi:

Moja ocena: [4]

Comment

• Komar_Pafnucy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.08
                      • 1114

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty. Klarowny. Pasujący. [5]
                      Piana: Cienizna. Opadła bardzo szybko i zniknęła prawie całkowicie. [2]
                      Zapach: Chmielowo-słodowy. [4]
                      Smak: Bardzo fajna goryczka dzięki której ocena idzie w górę. Nazwałbym ten smak goryczkowo-słodowym. [4]
                      Wysycenie: Za małe ale do końca parę bąbelków wspina się do góry. [2.5]
                      Opakowanie: Rzekłbym tradycyjne. Podoba mi się. Istotne informacje są. Niestety piłem z puszki bo wersji butelkowej w Warszawie jeszcze nie widziałem. [4.5]
                      Uwagi:

Moja ocena: [3.8]

Multitap Crawl
                      Multitap Crawl na Facebook

"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                      Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

Comment

• Andorra
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2006.01
                        • 14

Łomża wyborowa w warszawie

W Warszawie są przynajmniej dwa miejsca, gdzie można kupić wyborową łomżę w butelkach: w duzym supersamie na Grochowskiej i w Leclercu w Alejach jerozolimskich.

Pozdrawiam

Comment

• perłyfan
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.02
                          • 1244

Kupiłem dziś w Auchan, jakieś pozbawione charakteru, płytkie, zbyt lekka goryczka...wodniste...zepsuło się??? . Zawartość alkoholu 6,0 %.
                          JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY

Comment

• sarnina
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2006.02
                            • 4

Ocena z ARTomatu

Kolor: mógłby być ciemniejszy, ale oceniam dobrze, ponieważ ogólnie piwko jest świetne, min. kolor określa jego niepowtarzalność. [4]
                            Piana: pianka jest rewelacyjna, nie wyskakuje z butli po otwarciu, nie jest jej też za mało, stan powiem idealny zeby każdy mógl nalać sobie wg. uznania [5]
                            Zapach: mało intensywny, ale oceniam świetnie, ponieważ mi osobiście zbyt wyraźny przeszkadza, a ten jest zwyczajnie subtelny więc można pić i pić i pić... [5]
                            Smak: nie za mocny, nie za słaby, lecz w sam raz. niezbyt korzenny i nie za słodki :P [5]
                            Wysycenie: jak określiłam już w pianie, idealne [4.5]
                            Opakowanie: ujdzie.rzadko sie coś zmienia, nie jest to dzieło sztuki, ale niezbędne info zawiera i nie odstrasza [3.5]
                            Uwagi: jest to piwo mojego regionu, ulubione u nas w każdych kręgach, a cena też jest tylko regionalna niestety:/

Moja ocena: [4.85]

Comment

• Czapayew
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.10
                              • 1966

Ocena z ARTomatu

Kolor: jaśniutki, herbaciany [3.5]
                              Piana: bardzo słaba i gruba, momentalnie znika [2.5]
                              Zapach: wodnisto-skwaśniały [3]
                              Smak: wodnisty, z posmakiem... kaszy, gdzieś tam przebija nutka drożdżowa [2.5]
                              Wysycenie: dolna normy - po kilku chwilach widac tylko rzadkie, grube bomle [3]
                              Opakowanie: najmocniejsza strona piwa - ciekawa, klasyczna puszka [4]
                              Uwagi: Zakupione w sosnowieckim GEANCIE - spodziewałem się czegoś więcej. Rozczarowało.

Moja ocena: [2.825]
                              "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
                              www.piwnekapsle.net

Comment

• anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10853

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasno słomkowy jak dla mnie mógłby być ciemniejszy [4]
                                Piana: drobna delikatna ale w miare długo się utrzymuje [4]
                                Zapach: chmielowy jakby rozwodniony [3.5]
                                Smak: goryczkowy ,wodnity w tle troche slodowy [3.5]
                                Wysycenie: dużo drobnych bąbelków do samego końca unosi sie do góry [4.5]
                                Opakowanie: tradycyjna łomżyńska para na etykiecie,plus za info o ekstrakcie [4.5]
                                Uwagi: bardzo przystępna cena i smaczne piwko .na pweno do niego warto powrócić

Moja ocena: [3.675]
                                Mniej książków więcej piwa

Comment