Ciechan, Pszeniczne
Collapse
X
-
-
A Zdrowe skreśliłeś po pierwszym razie kiedy okazało się kwasem. A gdzie czekanie na szansę genialności i trzy krotnej przeciętności? Są równi i równiejsi?
Comment
-
Zdrowe nie było kwasem, tylko było zakażone trichlorofenolem. Zresztą chciałem mu nawet dać drugą szansę, tylko GAB sobie tak zafajdał reputację, że we Wrocławiu i okolicach jest nie do dostania.
PS: poza tym za kwas mogę podejrzewać złe przechowywanie, za nuty fenolowe, apteczne nie.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2010-07-29, 10:17.Comment
-
Racja. Ale nie GAB mnie martwi tylko Ciechan. Chciałem dzisiaj zrobić sobie pszeniczne eliminacje ligi europy, zwłaszcza, że w tym roku nie miałem w ustach ciechanowskiej pszenicy. A po tych wpisach to znowu mnie ochota na polskie weizeny odchodzi
Comment
-
Takie minieliminacje zrobiłem sobie najpierw w czerwcu, później na początku lipca.
W czerwcu na II konkursie Bractwa Piwnego w kategorii weizenów startowały: Ciechan, Cornelius i Viva Hel. VH odstawał od pozostałych na minus, natomiast Cornelius zdecydowanie na plus. Ciechan lokował się pośrodku. W swojej opinii nie byłem osamotniony, tak samo uważali obecni w mojej grupie Maciek Chołdrych i Andrzej Olkowski.
Na początku lipca natomiast oboje z żoną mieliśmy ochotę na weizena i oboje na Corneliusa. Niestety, był tylko jeden, więc wspaniałomyślnie go odstąpiłem i wziąłem sobie Ciechana. Cornelius smakował wtedy wręcz modelowo, spokojnie można by go stawiać obok bawarskich pszenic, natomiast Ciechan wydawał się przy nim niczym popłuczyny.
Owszem, zdarzają się dobre warki Ciechana Pszenicznego, ale moim zdaniem nie dorównują one najlepszym, genialnym warkom Corneliusa.
I żeby się administratorstwo nie czepiało: cały czas przeprowadzam analizę porównawczą Ciechana
Comment
-
I to jest bardzo ciekawe, bo o ile trafiłem na genialnego Ciechana, to genialnego Corneliusa nigdy.
A co jest dla Ciebie głównym atrybutem genialnego pszeniczniaka, bo dla mnie zdecydowanie 4-winylo-gwajakol.Comment
-
Dla mnie też, choć lubię, gdy poziom octanu izoamylu niemal mu dorównuje. Poza tym pewna treściwość, bo np. Ciechan jest dla mnie zbyt wodnisty. Tu jednak nie można przesadzić, bo o ile uważam, ze weizen z Bierhalle smakuje wspaniale, to jak na standardy stylu bywa aż zbyt treściwy.
A ten genialny lipcowy Cornelius pochodził z warki z datą ważności do 18 grudnia.Comment
-
Proponuje jeszcze "wodnisty" zamienić na nazwę związku chemicznego i już nikt niczego nie zrozumie. Nie można napisać, że w piwie pszenicznym ceni się smaki goździkowe, bananowe itp., tylko trzeba od razu walić wzorami chemicznymi, żeby było niby profesjonalnie.
Nie jest to zarzut do przedmówców tylko krytyka tendencji, która pojawiła się ostatnio na forum.Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2010-07-29, 13:10.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
-
No wodnisty, to chyba H2O, czyli tlenek wodoru, czy wodorek tlenu?Proponuje jeszcze "wodnisty" zamienić na nazwę związku chemicznego i już nikt niczego nie zrozumie. Nie można napisać, że w piwie pszenicznym ceni się smaki goździkowe, bananowe itp., tylko trzeba od razu walić wzorami chemicznymi, żeby było niby profesjonalnie.
Nie jest to zarzut do przedmówców tylko krytyka tendencji, która pojawiła się ostatnio na forum.


A żeby było poważniej, to można napisać tekstura niska, puste w smaku.Comment
-
A ja dosc czesto robie sobie takie porownania. "Cornelius" trzyma dosc wysoki poziom, nie ma wielkich roznic pomiedzy warkami. Za to "Ciechan" jesli trafi sie swiezy egzemplarz udanej warki - nie ma sobie rownych w kraju!
"Jedno pivo ne vadi!"
"Kupuje tylko w polskich sklepach!"Comment
-
Sprawdzony zatopiony. Do zeszłorocznego poziomu to Ciechanowi baaardzo daleko. Ani octanu izoamylu ani 4 winylo-gwajakolu w nadmiarze nie ma. Puste w smaku, tekstura niska
Za cenę poniżej 4 zł wybieram Velena z Cernej Hory a jak dołożę 80 groszy to mam wybór wyśmienitych pszenic frankońskich.
Kurcze, to lato jakieś takie nie sprzyjające małym browarom o ustalonej marce. Konstancin pożegnałem po zaprzestaniu warzenia Zdrojowego i wpadkach z Jasnym Pełnym i Lekkim. Teraz na dłuższy czas robię "pa, pa" Ciechanowi - poziom Wybornego i Mocnego był wysoce niezadowalający a Pszeniczne przelało czarę goryczy (ale żeby tam jaka goryczka była?
)
Comment
Related Topics
Collapse
-
Hefe-weizen o ekstrakcie 12.5*, alko 5.4%
Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
Aromat - dość płaska bananowość. Banan z ciasta bananowego.
Smak -...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-05-22, 11:20 -
-
Skoro wyraźnie napisano, że piwo jest pasteryzowane to już mamy tu inne piwo niż przez ostatnie lata i chyba zasługuje na nowy wątek.
Dodatkowo na kontrze widzimy informacje "filtrowane, poddane mikrofiltracji".
Piwo jasne z ekstraktem 12.1*, alko 5.6%.
Piana...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
Chmiela: Marynka, Lubelski.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-11-11, 15:02 -
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
Ekstrakt 12°Blg, alk. 4,3%.
Ciemnożółta barwa, piwo całkowicie mętne.
Aromat wyraźny wytrawno-owocowy i drożdżowy.
Piana niewysoka (do 2 cm) ale równomierna, utrzymuje solidny kożuch, zostawia trochę plam na szkle.
W smaku czuć sporo bananów ale nie słodkich,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-11-04, 21:48 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment