Jesteście tego pewni? Wątpię, żeby to była moja siła autosegestii, że pite i opisane przeze mnie piwo jest z tego samego rzutu co poprzednie. Szczególnie, że jest wyraźnie inne. W każdym razie to by było ciekawe, na 3 butelki każda zupełnie inna. To ja nie mam takiego rozrzutu.
							
						
					Ciechan, Pszeniczne
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
 
 Thou shallt not spilleth thy beer!
 
 Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Czytam ten temat raz jeszcze, bo czegoś nie ogarniam. To w końcu warka 3 "lepsza" została rozlana czy nie? A jeżeli nie to co mają komunikować sprzedawcom dostawcy? Że jest zmiana smaku, ale jej nie ma więc na razie jest tylko zmiana etykiety, której to zmiany teraz nie powinno być?
 
 Z całym szacunkiem, ale teraz mając zapłacić 3,80 za pszenicznego Ciechana, co to nawet nie wiem co kupuję, moja ręka powędruje obok i kupię amberowskiego koźlaka za 3,10, który zawsze reprezentuje ten sam wysoki poziom.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
 
 Thou shallt not spilleth thy beer!
 
 Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Wczoraj zakupiłem "Warkę 3". Po dostrzeżeniu osadu na dnie zakręciłem odruchowo butelką i ... wrażenia smakowe mam podobne jak Maidenowiec. Osobiście mocny smak drożdży akurat mi odpowiadał, momentami miałem wrażenie jakbym pił piwo z zawiesiną. Drożdże faktycznie pracują jak na zdjęciu. Piana obfita, długo opadała. W dalszym ciągu dominują posmaki ziemiste.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Jeli dobrze rozumiem annetkę to warka nr 2 (a licząc z "giełdową" sprzed lat nr 3) została rozlana do butelek i oklejona zarówno etykietami z nadrukiem "warka 2" i "warka 3".
 Niezależnie od tego który numerek jest na etykiecie to jest to to samo piwo, inne niż np. dwa tygodnie temu. Świadczą o tym chociażby te drożdże. Na razie wydaje mi się to proste, zamęt zrobi się kiedy pojawi się nastepna warka, dla której była przeznaczona etykieta z numerkiem 3.Ostatnia zmiana dokonana przez kibi; 2007-10-26, 08:38.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Hm, w tej sytuacji chyba nieco odczekam (zarówno z zakupem jak i z konsumpcją), aż sprawa się wyjaśni albo ja zrozumiem system numeracji warek ciechanowskiej pszenicy.
 A i drożdże przez ten czas opadną...  
 
 Kurde, wczoraj miałem w ręku (U Joli) butelczynę z napisem "warka nr 2", i odpuściłem. Do tej pory nie wiem, czy słusznie...  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ale zamieszanie chyba mam problemy z przekazem chyba mam problemy z przekazem 
 Warka 1- to co wam nie smakowało
 Warka 2 - to co teraz weszło na rynek, ale przez Pana od etykiet okłejona jest numerem 2 i 3
 
 mam nadzieję, że już jest zrozumiałe wszystko.warszawa@ciechan.com.pljeśli masz jakieś uwagi ad produktów Ciechana, ich dytrybucj czy wizerunku zapraszam do korespondencji!!Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Czy pan od etykiet dostał nagane?Milicki Browar Rynkowy
 Grupa STYRIAN
 (1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
 "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
 No Hops, no Glory :)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nie masz problemów z przekazem tylko niektórzy z czytaniem ze zrozumieniem . .
 Ja tam (nie chwaląc się ) dobrze zrozumiałem twój przekaz: ) dobrze zrozumiałem twój przekaz:
 Jeśli dobrze rozumiem annetkę to warka nr 2 (a licząc z "giełdową" sprzed lat nr 3) została rozlana do butelek i oklejona zarówno etykietami z nadrukiem "warka 2" i "warka 3".
 Niezależnie od tego który numerek jest na etykiecie to jest to to samo piwo, inne niż np. dwa tygodnie temu.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 No niestety, jam kmiot niepiśmienny i niektóre rzeczy trzeba mi tłumaczyć aż do skutku. Ot, dola kmiota.
 
 W każdym razie, dzisiaj druga tura. Wysycenie ok, piana znośna (pęcherzyków czepiać się nie będę, a dywanik pozostaje do końca), natomiast drożdże dominują nad resztą smaku i zapachu. Mimo iż odczekałem by mieć pewność iż wszystkie opadną i starałem się nalewać jak najdelikatniej. W zapachu totalnie dominują, nawet nie byłem w stanie doszukać się czegokolwiek innego, acz mogę to jeszcze zwalić na dzisiejsze zasmarkanie. Natomiast (przypominam, że starałem się wlać ich jak najmniej) w smaku wprowadzają strasznie nieprzyjemną goryczkę. Koniecznie trzeba coś z tym zrobić, może dłuższe leżakowanie?
 
 Emes, 4,50? Lichwa Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
 
 Thou shallt not spilleth thy beer!
 
 Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nie bierz do siebie . .
 Może w zamian objaśnij mi coś na czym ja z kolei sie nie znam: czy przetrzymanie tego piwa do terminu przydatności (albo nawet dłużej) może polepszyć sytuację z drożdżami, którą opisujesz ?Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Już w butelce? Szczerze powiedziawszy nie wiem, pierwszy raz potykam się z półcentymetrowym osadem drożdży w butelce. Raczej nie sądzę by z czasem się poprawiało, raczej przetrzymać z tydzień w lodówce w pozycji pionowej. Sam chyba coś takiego zrobię jako eksperyment.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
 
 Thou shallt not spilleth thy beer!
 
 Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości ad zamieszania z etykietami to na stronie browaru jest stanowisko zarządu:
 
 
 
 Pozdrawiamwarszawa@ciechan.com.pljeśli masz jakieś uwagi ad produktów Ciechana, ich dytrybucj czy wizerunku zapraszam do korespondencji!!Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka nr 2 jest sporo lepsza od poprzedniej, właśnie wlałem do szklanki piwo o pięknej, złocisto - pomarańczowej barwie, mętne jak Pan Bóg przykazał, wytworzyło sporych rozmiarów gęstą i zwartą pianę, która w miarę picia opadła, ale do końca trwała na powierzchni w postaci sporej grubości korzucha. Dla mnie Ciechan jest idealnie nasycony, czyli dość mocno, przyjemnie podszczypuje a bąbelki w piwie grają do ostatniego łyka. Zapach to wciąz mankament, dominuje chmiel, lekko wyczuwalne bananowe aromaty. W smaku odpowiedająca mi kwaskowatość, trochę za mocna goryczka, przyjemne drożdżowe posmaki i delikatne posmaki banana. Piwo jest dość lekkie, mało złozone ale pije się przyjemnie. Z niecierpliwością czekam na trzecią Warkę, jeśli będzie o tyle lepsza co druga od pierwszej to juz przebieram nogami.
 
 Jestem niezadowolony z ceny, kupuję je za 3,90 to "trochę" dużo, zważywszy, że mam doskonałego pszenicznego Svyturysa za 3,19 pod domem. Sprzedajacy nic nie wiedzą o warkach i oznaczeniach na etykiecie.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 FajneGdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości ad zamieszania z etykietami to na stronie browaru jest stanowisko zarządu:
 
 
 
 Pozdrawiam  
 Pierwszy raz widzę, żeby rozpoczecie gotowania nowej warki było przez zarząd browaru obwieszczane specjalnym komunikatem na stronie internetowej . .
 Ale, żeby nie było że się czepiam, to miło, że zadali sobie trud i wyjaśnili zamieszanie z numerem warki. W niektórych browarach nie zawracali by sobie tym głowy.Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Hefe-weizen o ekstrakcie 12.5*, alko 5.4% Hefe-weizen o ekstrakcie 12.5*, alko 5.4%
 
 Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
 Lacing - trochę było.
 Gaz - średni.
 Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
 Aromat - dość płaska bananowość. Banan z ciasta bananowego.
 Smak -...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2025-05-22, 11:20
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Skoro wyraźnie napisano, że piwo jest pasteryzowane to już mamy tu inne piwo niż przez ostatnie lata i chyba zasługuje na nowy wątek. Skoro wyraźnie napisano, że piwo jest pasteryzowane to już mamy tu inne piwo niż przez ostatnie lata i chyba zasługuje na nowy wątek.
 Dodatkowo na kontrze widzimy informacje "filtrowane, poddane mikrofiltracji".
 
 Piwo jasne z ekstraktem 12.1*, alko 5.6%.
 
 Piana...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%. Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
 Chmiela: Marynka, Lubelski.
 
 Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
 Lacing - sporo.
 Gaz - średni.
 Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
 Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
 Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2024-11-11, 15:02
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			KONSUMENCKI KONKURS PIW
 49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
 PIWA ZGŁOSZONE
 
 Piwa dolnej fermentacji:
 Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
 1. Primator Pumpa – Pivovar...
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Ekstrakt 12°Blg, alk. 4,3%. Ekstrakt 12°Blg, alk. 4,3%.
 Ciemnożółta barwa, piwo całkowicie mętne.
 Aromat wyraźny wytrawno-owocowy i drożdżowy.
 Piana niewysoka (do 2 cm) ale równomierna, utrzymuje solidny kożuch, zostawia trochę plam na szkle.
 W smaku czuć sporo bananów ale nie słodkich,...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2022-11-04, 21:48
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment